Springen naar inhoud

Verschil volume alveolen in longtop en longbasis


 • Log in om te kunnen reageren

#1

egos

  egos


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2014 - 09:19

Zijn de alveolen in de longtoppen in rust, het meest uitgerekt (grootste elasticiteit en minste compliantie) door het gewicht van het longweefsel dat eronder hangt?

Of is er een andere verklaring waarom de longblaasjes in de top een groter volume hebben dan de blaasjes in de basis in rust?

Veranderd door egos, 31 augustus 2014 - 09:45


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 augustus 2014 - 15:31

Ik kende dat eigenlijk nog niet; dat de alveolen in de apex groter zijn dan aan de basis.

 

Welicht is een verklaring dat de hoeveelheid lucht, of lucht dat effectief gebruikt wordt voor oxygenatie (relatief lage volume van de dode ruimte) aan de apex groter is dan aan de basis. Het zou evolutionair gezien dan handiger zijn om daar ook een groter volume hebben zodat er zoveel mogelijk geoxygeneerd kan worden.

 

Aan de basis komt minder lucht en zou het niet zo logisch zijn om daar hele grote alveolen te hebben, als dat lucht toch niet gebruikt wordt voor oxygenatie.

 

Zo is tegenovergesteld aan de apex de bloedperfusie minder dan aan de basis van de long.

 

Je krijgt door bovenstaande dus het volgende: aan de apex veel lucht, maar minder bloed, dus weinig bloed dat goed geoxygeneerd wordt. Aan de basis veel bloed, maar minder lucht, zodat het bloed daar minder goed geoxygeneerd wordt (fysiologische shunt).

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

egos

  egos


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 augustus 2014 - 16:16

Je maait me met jouw antwoord een beetje het gras voor de voeten weg, omdat door het feit dat de alveolen in de top groter zijn dan in de basis de volgende zaken pas verklaard kunnen worden:

 

1. In de longtop heerst de grootste (-10) en in de longbasis de kleinste negatieve druk (-2) in de pleuraholte in de ademruststand, door de elastische retractiekracht van de longblaasjes op het longvlies en de tegengestelde expansiekracht van de thoraxwand.

 

2. In rust de alveolaire ventilatie (Va) in de longtoppen laag is, omdat ze tijdens inspiratie minder ver kunnen uitrekken. Ook de perfusie (Q) is daar laag, maar de Va > Q. Dus in de longtop in rust is de Va/Q ratio > 1. (Fysiologische dode ruimte ventilatie)

 

In de longbasis daarentegen is de alveolaire ventilatie hoog, omdat de longblaasjes het meest kunnen uitrekken. De perfusie is daar het grootst (Fz), maar de Va<Q. Dus in de longbasis is de Va/Q ratio < 1. Dit geeft idd een fysiologische shunt.

 

 Op tepelhoogte is het effect van de ademhaling optimaal getuige een VA/Q ratio van 1 (100% saturatie).

 

Schermafbeelding 2014-08-31 om 17.14.51.png

Veranderd door egos, 31 augustus 2014 - 16:18


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures