Springen naar inhoud

Sepsis en aambeien


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Seth01

  Seth01


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 september 2014 - 07:36

Hallo,

Er zijn reeds verschillende studies gedaan naar de link tussen slechte mondhygiëne en hartproblemen. Waarbij de theorie stelt dat door (kleine) orale bloedingen bacteriën in de bloedstroom terechtkomen die een infectie in hart- en bloedvaten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld:

Poor oral hygiene as a risk factor for infective endocarditisrelated bacteremia
Peter B. Lockhart, DDS, Michael T. Brennan, DDS, MHS, [...], and Howell C. Sasser, PhD

Ik vraag mij af of mensen met aambeien dezelfde complicatie hebben! Gezien het aantal en de verscheidenheid van de bacteriën in het rectum in combinatie met de open wonde die ontstaat. Studies vind ik er niet over. Kan het zijn dat er geen complicaties optreden naar hart- en bloedvaten omdat het bloed van het rectum eerst via de vena porta naar de lever gaat?

Benieuwd naar jullie mening.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6043 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 september 2014 - 11:16

Je onderste gastro-intestinale systeem is veel gespecialiseerder in het omgaan met micro-organismes. Zoek maar eens op gut-associated lymphoid tissue (GALT) of mucosa-associated lymphoid tissue (MALT). Een micro-organisme moet in je darmen wel erg zijn best doen om in de bloedbaan terecht te komen, zelf als er wondjes zijn. 

 

Voorin je mond mis je toch een groot deel van dit afweersysteem tegen micro-organismen waardoor infecties in de mond sneller zullen leiden tot een bacteriëmie. Vergeet niet dat óók aambeien kunnen gaan ontsteken en eventueel kunnen leiden tot een bacteriëmie (perirectale sepsis). 

 

Je lever staat er in ieder geval los van.

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9928 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 september 2014 - 01:52

Binnen je darmen is afweer prima geregeld, we hebben tenslotte bacterien ("darmflora") nodig om bepaalde voedingsmiddelen te kunnen verteren, en deze zijn ons hele leven bij ons. Als je het een beetje in perspectief wilt zien bevat je lichaam meer bacterien dan menselijke cellen, hetgeen normaal is en meer symbiose dan infectie genoemd kan worden.

Dat neemt uiteraard niet weg dat er een risico is als je een open wond hebt in de buurt van je anus. Niet dat dat risico op zich zo groot is, maar je zou ook geen ontlasting willen smeren aan een wond op je arm of iets dergelijks.

Je mond is gevoeliger omdat je daar omstandigheden moet kunnen verdragen die in andere delen van je lichaam gevaarlijk zouden zijn en een actue immuunrespons zouden veroorzaken. Het is essentieel dat je dingen kunt eten die je in je bloed niet zou kunnen verdragen, en normaliter zorgt bijv de zure omgeving in je maag voor uitschakeling van microorgansimen in voedsel. Als je open wonden in je mond hebt krijgt je maag daar de kans niet voor waardoor eten een relatief riskante bezigheid wordt.
Victory through technology

#4

egos

  egos


 • >250 berichten
 • 256 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 september 2014 - 09:13

Kan het zijn dat er geen complicaties optreden naar hart- en bloedvaten omdat het bloed van het rectum eerst via de vena porta naar de lever gaat?
 

De venen van het bovenste deel van het anale kanaal (v. rectalis superior) gaan via de vena mesenterica inferior en de vena portae naar de lever

 

De venen van het onderste deel van het rectum

(v. rectalis inferior en media) gaan via de vena iliaca interna naar de vena cava inferior.

 

Een gedeelte van het bloed komt dus direct in de systemische circulatie. 

Veranderd door egos, 11 september 2014 - 09:14


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures