Springen naar inhoud

Hydrocefalie bij ouderen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3005 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 september 2014 - 09:58

Bij iemand in mijn nabije omgeving is hydrocefalie gediagnosticeerd. Het gaat hier om iemand boven de 65 die toonbaar langzamer is geworden in allerlei reacties en die ook problemen heeft gekregen met een slepend been etc. Onbekend is of er vroeger ook al sprake van hydrocefalie of aanverwante symptomen is geweest omdat er nooit eerder een mri is gemaakt.

Mijn vraag is nu: zijn er behandelmogelijkheden en zo ja, wat zouden die kunnen inhouden?

 

Het is dus geen persoonlijk geneeskundig probleem (indachtig de regels van WSF) maar pure interesse.

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 09 september 2014 - 10:30

De behandeling is helemaal afhankelijk van de oorzaak van de hydrocefalus. De belangrijkste vraag is: is het een communicerende of niet-communicerende hydrocefalus. Bij een niet-communicerende hydrocefalus is er een blokkade in het ventrikelsysteem waardoor de verschillende ventrikels niet meer goed met elkaar in verbinding staan. Dit kan zijn op basis van een proces, maar ook een aquaductstenose.
 
Waarschijnlijk is bij bovenstaand persoon een communicerende hydrocefalus vastgesteld, anders had je wel meer gehoord dan 'hij heeft een hydrocefalus', maar ook iets in de trant van 'hij heeft helaas een tumor in zijn hoofd'. De behandeling bestaat dan vanzelfsprekend uit het verwijderen van het obstruerende proces. 
 
Als je dus een communicerende hydrocefalus hebt vastgesteld op de MRI is de vraag of het niet te maken heeft met atrofie van het brein (hydrocefalus ex vacuo). Is de hydrocefalus disproportioneel t.o.v. de mate van atrofie, dan heb je te maken met een reële hydrocefalus. Aan een hydrocefalus ex vacuo doe je niets. 
 
Dan rijst de vraag of de druk in het ventrikelsysteem wel normaal is. Een veel voorkomende aandoening is de 'normal pressure hydrocephalus'. Maar alvorens die diagnose te kunnen stellen, moet je een lumbaalpunctie doen om te kijken naar de druk in het hoofd. 
 
Is die normaal dan kun je -afhankelijk van de ernst van de klachten- de neurochirurg vragen om een drain te plaatsen, mits het lopen is verbeterd na de lumbaalpunctie. Dat laatste is een zeer belangrijk gegeven. Vaak heeft een drain geen (significant) invloed op de cognitie van een persoon en plaats je deze alléén om het lopen te verbeteren. Hoewel de cognitie wel wat kan verbeteren. Vóór en ná de lumbaalpunctie zal de fysiotherapeut een geprotocolleerd loopschema doen met de persoon. Is deze significant beter ná de lumbaalpunctie dan valt dus een drain te overwegen. Het typische looppatroon bij een NPH is trouwens het 'plakken aan de grond'. Mensen lopen dus alsof ze magneetschoenen aan hebben en veelal is het gangspoor breedbasisch (wat wijdbeens lopen).
 
Is de druk te hoog dan moet je weer terug naar stap 1, want dan klopt er iets niet.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#3

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3005 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 11 september 2014 - 09:26

Dank je wel voor de informatie.

Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures