weerkaatsing water

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 33

weerkaatsing water

Hallo,
toen ik aan een vijver zat en de zon scheen was het er veel warmer dan verder weg. Het leek alsof het water veel licht weerkaatste op je lichaam. Maar ik heb ook geleerd dan oceanen maar 5-10% van het licht reflecteren en land veel meer, daarom is land op een visuele foto van de aarde licht en oceanen donker...
kwam het dan toch niet door het water dat het er zo warm was?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: weerkaatsing water

Allerlei omstandigheden kunnen een rol spelen. Misschien dit: het reflectiepercentage is bijna 100% als de zon heel laag staat, bij een spiegelglad wateroppervlak.

Berichten: 33

Re: weerkaatsing water

Oke, maar weet iemand of het juist is dat water minder licht weerspiegelt dan land (onder dezelfde omstandigheden)?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: weerkaatsing water

het juist is dat water minder licht weerspiegelt dan land
 
Dat hangt van de hoek van inval af.
 
Het is correct dat water een lager albedo (reflectiviteit) heeft dan land. Hier een overzicht van diffuus gereflecteerd zonlicht door verschillende ondergronden:
Albedo.png
Albedo.png (45.76 KiB) 1322 keer bekeken
Bron: Wikipedia
 
Maar waar de hoek van inval bij land niet zo veel invloed heeft, is dat bij water nu juist wel het geval. Water spiegelt veel meer dan land, en de niet diffuse reflectie van water is dus heel groot. Overigens 'spiegelt' land ook, sterk afhankelijk van de ondergrond, een beetje en dus veel minder dan water.
Water_reflectivity.jpg
Water_reflectivity.jpg (134.62 KiB) 1322 keer bekeken
Bron: Wikipedia
 
Iedereen kent de sterke weerspiegeling van zonlicht als de zon zich laag boven rustig water bevindt. Maar staat de zon in het zenit, dan zal water veruit het meeste zonlicht absorberen.
 
Wil je meer weten over de vele aspecten van het albedo, kijk dan eens hier.
 
Terug naar jouw vraag: Als de zon niet al te hoog staat en je zit behalve in het zonlicht ook in de spiegeling van het zonlicht, dan kan de hoeveelheid energie die je vangt inderdaad merkbaar groter worden. Dat is op een boot in rustig water soms goed te merken..

Reageer