Springen naar inhoud

kenmerken bepaald door genotype & door fenotype? • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 september 2014 - 13:03

Hallo,

 

Weet er iemand wat er bedoeld wordt met de volgende voorbeeld vraag?  Alle kenmerken worden namelijk bepaald door het genotype en dat vertolkt zich in het fenotype.

c29418863f.png

 

 

Bedankt!!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 707 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 september 2014 - 18:24

Een fenotype is een waarneembare eigenschap van een individu. Het genotype is de 'code' die bij een bepaald fenotype hoort. Het fenotype wordt gevormd door het genotype en de omgeving.

1) Een erfelijke eigenschap die enkel door het genotype wordt bepaald. Ze bedoelen hiermee dat er geen invloed is van de omgevingsfactoren. Denk even goed na: een mooi voorbeeld hiervan zit in je eigen lichaam en je hebt het iedere seconde nodig.

2) Een voorbeeld van een eigenschap die door zowel het genotype als door het fenotype bepaald wordt. Hier spelen omgevingsfactoren dus wel een rol. Denk aan je eigen lichaam: hoe atletisch ben je van jezelf en ga je naar de sportschool?

3) De laatste vraag vind ik persoonlijk vaag geformuleerd; dit kan namelijk op meerdere zaken wijzen. Er wordt (veel) onderzoek gedaan naar geno- en fenotypen bij tweelingen. Maar er is in het verleden, en ongetwijfeld nu nog steeds, ook veel onderzoek gedaan met fruitvliegjes (T.H. Morgan) en planten zoals erwten (G. Mendel).

Alle kenmerken worden namelijk bepaald door het genotype en dat vertolkt zich in het fenotype.

Juist, maar ik geloof dat ze een aantal keer vergeten te vermelden dat omgevingsfactoren ook een rol spelen in de genetica. Zoals de eerste vraag: ik kan niet direct een eigenschap verzinnen wat alleen een genotype heeft, maar aangenomen dat 'fenotype = genotype + omgeving', dan kun je wel antwoord geven op de vraag.

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures