Springen naar inhoud

zonnebank modificatie • Log in om te kunnen reageren

#1

mcfaker123

  mcfaker123


 • >1k berichten
 • 1135 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 september 2014 - 18:37

Hallo,

 

Wordt het zonnebanken beschouwd als een modificatie? ( fenotype verandert als gevolg van mileu-invloeden)

 

 

Bedankt!


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 696 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 13 september 2014 - 18:59

Een modificatie is een niet-erfelijke verandering van een eigenschap, onder invloed van omgevingsfactoren. Het veranderen van de huidskleur onder invloed van de zonnebank kun je dus beschouwen als een modificatie.

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


#3

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9744 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 september 2014 - 01:59

Ik vind het twijfelachtig... een blanke die leeft in een zonnig gebied zal een donkerdere huidskleur hebben vergeleken met iemand die leeft in een weinig zonnig omgeving.

Of je dat een fenotype kunt noemen is dubieus: op het eerste gezicht lijkt iemand wel wat donkerder van huidskleur, maar als je de blootstelling aan uv licht wegneemt zal een blanke weer helemaal wit worden, terwijl iemand die genetisch een beetje huidskleur heeft die zal behouden.

Een fenotype is de praktische uitkomst van een genotype. Soms zijn die heel eenvoudig te onderscheiden (bijvoorbeeld op AB0 bloedgroep), maar soms is het een kwestie van veel genen en een genuanceerde uitkomst, zoals bij huidskleur.

Ik zou echter zeggen dat een zongebruinde blanke niet hetzelfde fenotype heeft als iemand van gemengd ras met dezelfde kleur: in het eerste geval is de kleur alleen aanwezig door voortdurende blootstelling aan zonlicht, terwijl de kleur in het laatste geval ook aanwezig blijft bij afwezigheid van zonlicht.
Victory through technology

#4

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 696 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 september 2014 - 09:37

Een fenotype wordt gevormd door het genotype en omgevingsfactoren. Een modificatie is een niet-erfelijke verandering van een eigenschap, onder invloed van omgevingsfactoren. Iemand die bruin gekleurd is door de zonnebank zal die bruine kleur dus niet doorgeven aan zijn of haar nakomelingen (even aangenomen dat de partner dezelfde genen heeft). Met andere woorden: de modificatie wordt niet doorgegeven.

Het voorbeeld van de AB0 bloedgroepen is inderdaad een mooi voorbeeld waarbij de eigenschap alleen bepaald wordt door het genotype. Iemand met het genotype AA of A0 heeft bijvoorbeeld het fenotype A.

Een ander voorbeeld: "Kees is een slanke jongen van 18 jaar en heeft van zichzelf bijna geen (zichtbare) spieren. Hij ziet er dus een beetje uit als een schlemiel. Daarentegen heeft Koen, ook 18 jaar, wel grote zichtbare spieren. Hij ziet er uit als een echte spierbundel. Koen heeft deze eigenschap deels verkregen via de genen van zijn ouders: die zijn beide professionele gewichtheffers. Kees gaat de volgende 10 jaar hard trainen aan zijn spiermassa en ziet er op een leeftijd van 28 even gespierd uit als Koen."
Op het eind zien ze er dus exact hetzelfde uit; ze hebben hetzelfde fenotype. Maar als je gaat kijken naar het genotype heeft Kees nog steeds het 'niet-gespierd' genotype en Koen juist wel. Wanneer beide mannen nakomelingen krijgen kan Koen de eigenschap wel doorgeven, maar Kees niet. Kees is dus een modificatie ondergaan: zijn fenotype is veranderd door omgevingsfactoren (10 jaar hard trainen), maar kan deze eigenschap niet doorgeven. Het is een niet-erfelijke eigenschap.

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


#5

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9744 berichten
 • VIP

Geplaatst op 14 september 2014 - 13:54

Het is ook een beetje wat je een fenotype noemt natuurlijk:

Wat dat bruinen betreft kun je 3 mensen hebben:

- eentje die genetisch bruin is
- eentje die door zonlicht bruin is geworden
- eentje die bruin geverfd is (spray tan ofzo)

Als je puur de kleur het fenotype noemt zijn ze van gelijk fenotype. Als je echter de aanleg tot bruin zijn/worden/blijven als fenotype ziet niet. Zolang je maar specifiek bent in wat je bedoelt kun je beide als fenotype gebruiken.

Overigens is het in het derde geval wel wat dubieus gezien het iets externs is. Iemand die gekleurde contactlenzen draagt heeft op het eerste gezicht ook een andere oogkleur dan van nature, maar ik denk niet dat veel mensen dat zullen zien als een verandering van fenotype.
Victory through technology


Also tagged with one or more of these keywords: biologie

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures