Springen naar inhoud

Hartstilstand/circulatiestilstand en reanimeren


 • Log in om te kunnen reageren

#1

egos

  egos


 • >100 berichten
 • 245 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 15 september 2014 - 22:36

Door veel mensen en in tal van publicaties worden de termen "hartstilstand" en "circulatiestilstand" over eenzelfde kam geschoren of zelfs verkeerd uitgelegd.

 

Is de volgende uiteenzetting correct?

Een hartstilstand is op een ECG een flat-line: er is geen electrische activiteit meer. Schok met AED heeft geen zin, doorgaan met reanimeren tot ambulance arriveert.

Een circulatiestilstand betekent dat er geen arteriële pulsaties meer zijn, maar het hart kan nog wel electrische activiteit vertonen, zoals bij ventrikelfibrilleren. Defribilleren met AED heeft dus zin. 

 

 

 

 

 

 

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 16 september 2014 - 01:59

Ik denk dat dat op hoofdlijnen wel klopt, al zijn arteriele pulsaties niet per se nodig om een circulatie op gang te brengen. Voor zover ik weet is het wel eens gepresteerd om een kunstmatige vervanging van het hart te plaatsen die een continue bloedstroom gaf waardoor er geen voelbare polsslag was maar de patient het wel enige tijd overleefde.

Voor zover ik weet gebruiken de meeste AEDs de geplaatste pads ook om te meten wat er aan de hand is voordat ze een schok toedienen. In geval van complete flatline, of juist een gezond hartritme, zal het apparaat geen schok toedienen gezien dat ofwel zinloos is, ofwel averechts werkt.

Overigens is dat niet per se een manco aan de AED - defibrilatie heeft alleen zin als er een hartritme aanwezig is, maar een dat abnormaal is. Reanimatie kan dan wel zinvol zijn bij het wachten op een ambulance, gezien die medicatie aan boord heeft die van een flatline soms een herstelbaar ritme kan bewerkstelligen.
Victory through technology

#3

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6032 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 september 2014 - 08:25

@ Egos:

Zo zwart wit is het niet helemaal.

Bij een hartstilstand heb je natuurlijk ook een circulatiestilstand (in normale gevallen dan, als er een nieuw hart wordt geplaatst, wordt het hart ook stilgelegd, maar heb je een kunstmatige circulatie).

Bij een circulatiestilstand waar het hart nog wél minimale elektrische activiteit vertoont, is klappen niet altijd zinvol; VF wordt ondergedeeld in fijnmazig en grofmazig. Oók fijnmazig VF wordt NIET beschouwd als 'schockable'. Defibrilleren heeft dus geen zin en men moet doorgaan met thoraxcompressies terwijl er medicatie wordt toegediend om het hart weer gevoeliger te maken om samen te trekken, of in een grofmazig VF te krijgen die je wel kan 'shocken'.

Daarnaast kun je op je AED of andere meetapparatuur het zogenaamde 'dying heart' ritme (fulminante bradycardie met laag gevolteerde en brede QRS-complexen) vinden. Vaak wordt de reanimatie dan gestaakt. Shocken heeft geen zin meer. Het hart geeft letterlijk zijn laatste stuiptrekkingen.

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures