Springen naar inhoud

Hoe verdwijnen bepaalde eigenschappen in de evolutie?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Xmanor

  Xmanor


 • >100 berichten
 • 101 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 september 2014 - 17:29

Dat een hagedis kortere poten krijgt om zich beter te kunnen bewegen in dichtbegroeid gebied is kan goed verklaard worden met natuurlijke selectie.

Maar hoe kan het dat sommige eigenschappen zoals de staart en appendix kunnen verdwijnen? Een als maar korter wordende staart moet ook voordelig zijn geweest. Of het al wel of niet bezitten van een staart moet in een enkel gen zitten, zoals bij het gen dat pigment veroorzaakt. Zo heeft de ijsbeer bijvoorbeeld kunnen evolueren.
Een giraf zijn nek is waarschijnlijk tot stand gekomen middels co-evolutie met de bomen. 

Dus hoe kan het dat bepaalde eigenschappen langzaam verdwijnen ook al heeft een "tussenlink" het niet persé voordeliger. Of was een halve staart op een gegeven moment toch voordeliger dan een hele staart? 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

kwasie

  kwasie


 • >250 berichten
 • 349 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 17 september 2014 - 19:56

Dat je ergens geen verklaring voor weet, betekend niet dat er ook geen verklaring is.

Die tussenlink heeft misschien wel een voordeel gehad.


#3

rwwh

  rwwh


 • >5k berichten
 • 6850 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 17 september 2014 - 20:59

Als het voordeel van een eigenschap is verdwenen dan zal evolutie ervoor zorgen dat de eigenschap ook verdwijnt. Bedenk: het proces van evolutie bestaat uit het herhalen van twee zaken: (1) creëren van diversiteit (2) selecteren van de beste vorm. Als de selectie wegvalt omdat een staart van een precieze vorm niet meer nodig of niet meer optimaal is, dan zal diversiteit er vanzelf voor zorgen dat er varianten ontstaan, en de selectie van de oude optimale vorm is weggevallen. Vaak komt de selectie op andere criteria dan ineens naar boven: het kan zijn dat geen staart hebben minder energie kost, of ervoor zorgt dat je minder vaak door roofdieren wordt gepakt. Er is dan een nieuwe selectie die de voorkeur verlegt, en daardoor treedt er verschuiving op van de eigenschappen in de populatie.

#4

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9742 berichten
 • VIP

Geplaatst op 18 september 2014 - 01:37

Het voordeel van een staart is bij mensen verloren gegaan bij het rechtop lopen - gezien we geen staart meer nodig hebben als 'extra been' of iets dergelijks is het behouden ervan alleen maar nadelig. Overigens is het nog niet geheel uit ons genoom verdwenen: er worden wel eens mensen geboren met een stukje staart. Dit heeft uiteraard geen functie en wordt als een misvorming/defect gezien, en normaliter vrij snel na geboorte verwijderd.

Wellicht er wel een tussenvorm in de vroege evolutie van de mens die een staart had, maar daar eigenlijk vrijwel niets mee kon. Zoals rwwh hierboven beschrijft wordt zoiets vooral een nadeel en verdwijnt het met volgende generaties gezien er selectiedruk tegen is.
Victory through technology

#5

Colombo_inc2

  Colombo_inc2


 • 0 - 25 berichten
 • 13 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 23 september 2014 - 16:56

Bovenstaande verklaring zijn heel goed van toepassing. Staart die geen nut heeft is verspilling van energie. Bij vechten voor dominantie kan deze 'in de weg zitten'. ect. Het process zal geleidelijk gaan. 

 

Hieraan wil ik aan toevoegen dat uiterlijk zelf ook een selectiedruk is.

Een (deel van de) vrouwelijke populatie kan een bepaalde variatie in de mannelijke populatie zien als meer fit en hierdoor krijg je selectie voor deze variatie. Denk bij jou voorbeeld van de staart aan de mannetjes die een korte staart hadden meer kans hadden op reproduceren waardoor deze genenpoel sneller propageert dan andere variaties. 


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures