Springen naar inhoud

LSA straling, hoe werkt het en is het schadelijk??


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 08 juni 2003 - 19:23

Hallo,

Graag zou ik de werking van LSA straling willen begrijpen. Is het schadelijk voor de mens? in droge en in vloeibare vorm? en als het in een afgesloten metalen pijp zit?

Alvast bedankt,
een geinteresseerde alpha..

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 08 juni 2003 - 22:00

Even een definitie:

Even gegoogeld

Bij de olie- and gas industrie wordt niet zo snel gedacht aan radioactiviteit en straling. Deze onderwerpen spelen echter wel degelijk een rol in deze bedrijfstak. Het is namelijk een feit dat met de productie van olie en gas kleine hoeveelheden radioactief materiaal naar het oppervlak van de aarde worden meegebracht. De besmettingen die hierdoor ontstaan worden internationaal aangeduid als Naturally Occurring Radioactive Material (NORM) of Low Specific Activity (LSA). Nationale- en internationale wet en regelgeving zijn hierop van toepassing. In Nederland zijn dat de Kernenergiewet en haar uitvoeringsbesluiten en de Mijnbouwwet.


In andere woorden LSA straling is radioactieve straling, dus gevaarlijk.
Maar je moet wel weten dat er in onze omgeving wel meer radioactief is.

Een stof kan bestaan uit zogenaamde isotopen. Deze isotopen kunnen radioactief zijn. Vaak, als een stof in de natuur voorkomt, is een percentage daarvan een isotoop, en dus radioactief.
Hiervan is C, ofwel koolstof het belangrijkste voorbeeld. Koolstof komt overal voor, in de lucht, in cement, in eten drinken, ons lijf is opgebouwd uit koolstof. Het komt echt overal voor. maar 1.3 biljoenste deel (erg weinig) is radioactief met een halfwaardetijd van 5730 jaar. Dit feit gebruiken ze ook met het bepalen van hoe oud vonsten zijn. Maar er zijn meer stoffen zoals koolstof. En dan moet er natuurlijk ook rekening gehouden worden met radioactieve straling uit het heelal.

Ofwel de mens leeft al een hele tijd in een radioactieve omgeving. Om toch te weten wat voor een effect radioactief afval heeft op de mens, zijn er formules verzonnen die de dosis bepalen waaraan je gemiddeld per jaar aan mag worden blood gesteld. Als de dosis hier boevenkomt maak je steeds meer kans op radioactieve vergiftiging.

#3


 • Gast

Geplaatst op 17 juni 2003 - 20:40

Nu vroeg ik mij nog iets af; hoe gevaarlijk is LSA scale als het nat gehouden wordt, of als het verneveld wordt? Dwz als je een oliepijp schoonmaakt, onder hoge druk, zijn de waterdruppels dan ook gevaarlijk of is het alleen gevaarlijk als het neerslaat en opdroogt?

#4

DePurpereWolf

  DePurpereWolf


 • >5k berichten
 • 9240 berichten
 • VIP

Geplaatst op 19 juni 2003 - 19:04

Nou het is eigelijk schadelijker als het in de lucht zit, omdat radioactief materiaal het meeste schade kan berokkenen in het lichaam, bij verneveling zorg je er voor dat de deeltjes in de luchtkomen, en zo klein zijn dat ze blijven zweven, dat noemen ze ookwel aerosols. Deze aerosols adem je dan in en hechten zich vast in de longen ,daar kan het veel meer schade aanrichten.

#5

aaargh

  aaargh


 • >1k berichten
 • 1279 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 17:19

dit laatste geldt alleen maar voor alfa-deeltjes uitzendende atomen. Andere stralen en of deeltjes gaan gewoon door de huid heen.

#6

Kabouter

  Kabouter


 • >100 berichten
 • 113 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 05 april 2005 - 19:01

Radio actieve bronnen die je kan inademen zijn vele malen gevaarlijker dan vaste of ingekapselde bronnen, dit geldt niet alleen voor alfa straling.
Bij straling speelt de afstand tot de bron een grote rol in de dosis die je oploopt. De dosis neemt kwadratisch af met een toenemende afstand. Bij inademing is deze afstand nagenoeg nul, wat inhoudt dat je de maximale dosis oploopt.

Voor een afgesloten olieleiding hoef je niet bang te zijn. De aktiviteit is zo laag dat je dan geen risico loopt. Het kan pas gevaarlijk worden als je een systeem opent op een LSA verdachte mijnbouwlokatie.
Een medewerker van de NAM (stralingsdeskundige 5-B) zal altijd LSA meten voordat er schoongemaakt wordt of voordat iets van het terrein af gehaald mag worden wat met de productstromen in aanraking is geweest.
Kabouters bestaan niet

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures