[nederlands] betoog Bezuinigingen in de zorg

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 17

betoog Bezuinigingen in de zorg

Geachte Wetenschappers,
 
Momenteel zit ik verstrikt in een dilemma. Nadat ik verschillende artikels heb gelezen kwam ik tot de conclusie dat het formuleren van een stelling mbt 'de bezuinigingen in de zorg' een erg lastige opgave is (de oorzaak ligt bij het enorme dilemma wat er heerst in de maatschappij). Heeft iemand toevallige goede suggesties? Ik beschik over voldoende informatie, maar ik denk niet de juiste informatie om sterke argumenten en stellingen te creëren. Als iemand mij een idee kan geven van een goede stelling kan ik me focussen op dit topic en passende argumenten formuleren en zoeken. 
hopelijk heeft iemand van jullie een idee.
 
alvast bedankt,
 
Gregory1996

Berichten: 12

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

Tip 1: Houd het klein
 
Misschien kun je je meer focussen op een klein deel van de zorg.

Ik moet namelijk ook een betoog schrijven voor school deze week en dat doe ik over het onderwerp 'Ouderen moeten langer thuis wonen'. Dat is een feit, maar of het goed is dat ouderen langer thuis moeten wonen, kun je je afvragen. Misschien kun je daar iets mee?
 
Natuurlijk kun je ook een andere tak van de zorg kiezen, maar als ik jou was zou ik me focussen op één bepaald onderwerp binnen de bezuinigingen in de zorg. Zo kom je veel gemakkelijker op een onderwerp en een stelling
 
Oh ja, nog een laatste tip: Zorg dat er geen woorden als 'geen' en 'niet' in je stelling staan. Dat wordt onduidelijk. Kies een korte en bondige stelling die niet te beantwoorden is met 'ja' of 'nee'.
 
 
Groetjes,
Ilse

Berichten: 17

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

Beste Ílse, 
 
Bedankt voor je reactie op mijn topic en tevens bedankt voor je tips. 
 
Ik heb me momenteel gefocussed op de thuiszorg en ouderenzorg.  
ik had een vrij algemene stelling in gedachten : er moet niet bezuinigd worden op de ouderenzorg (en thuiszorg) 
ik heb een aantal denkelijk goede argumenten die zich focussen op de ouderenzorg maar tevens ook thuiszorg. kan ik dit in een stelling verwerken of ga ik dan weer te breed in mijn onderwerp. 
voorbeelden van mijn argumenten zijn :
-Verschillende instellingen en doctoren hebben hun bezorgdheid uitgesproken over de bezuinigingen op de thuiszorg. Aangezien de thuiszorgmederwerkers een signalerende functie hebben. Zij kunnen door hun expertise vroege diagnoses stellen en zo extra en langdurige zorg voorkomen. Deze extra en langdurige zorg is natuurlijke velen malen duurder dan een expertise van een thuiszorgmederwerkster. Lichte maatregelen voorkomen de zware maatregelen. 
 
- een ander argument wat ik ingedachte had is deze:
* Door op de thuiszorg te bezuinigen lopen de problemen alleen maar op. 25% van de thuiszorgmedewerkers zal hun baan verliezen en in de WW komen . Dit kost geld , er is echter nog een aspect wat we niet uit het oog moeten verliezen. Uit onderzoek van het advokabo FNV is gebleken dat 35% van alle thuiszorgmedewerkers in het zware circuit komt te werken à het gevolg hier van is natuurlijk dat we minder belastinginkomsten zullen ontvangen. ( deze maatregelen moesten er toch voor zorgen dat er meer geld beschikbaar kwam?)
 
Zou je deze argumenten eens kunnen beoordelen? zijn deze bruikbaar?
Mijn stelling lijkt me wat te simpel nagedacht, misschien suggesties voor een betere stelling?
 
alvast bedankt,
 
Gregory1996

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

Je stelling: "er moet niet bezuinigd worden op de ouderenzorg (en thuiszorg)" bevat het woordje "niet" en dat is voor een stelling waarmee je een betoog begint niet wenselijk. Maak hem algemener zoals "bezuinigingen op ouderenzorg gaan later juist geld kosten" of "bezuinigen op thuiszorg leidt tot zwaardere ouderenzorg later". Dan kun je vanuit je stelling je betoog gaan houden en naar een conclusie toewerken.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.590

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

denk ook eens aan de nieuwe wet Wmo , de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet wordt per 1 jan. volgend jaar door de gemeenten uitgevoerd.

Berichten: 17

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

Het woordje niet was me inderdaad nog niet echt opgevallen. Bedankt voor de alternatieve ik denk dat ik vanuit daar wel verder kan werken. 
 
 
aadkr schreef: denk ook eens aan de nieuwe wet Wmo , de Wet maatschappelijke ondersteuning. Deze wet wordt per 1 jan. volgend jaar door de gemeenten uitgevoerd.
Dit is de vervanging van het AWBZ toch? Moet ik daarna kijken omdat ik het kan gebruiken als argument of omdat ik te kortzichtig ben?

Gebruikersavatar
Pluimdrager
Berichten: 6.590

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

dit is inderdaad de vervanger van de AWBZ
volgens mij kan je dit zeker gebruiken, omdat die nieuwe wet Wmo een pure bezuinigingsmaatregel is.
op het internet is voldoende informatie te vinden over deze nieuwe wet.

Berichten: 17

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

Ik ben er nog even bezig mee geweest en ben tot de conclusie gekomen dat ik geen goed tegenargument kan maken. Dit komt doordat mijn stelling is : De bezuinigingen op de ouderenzorg gaan later geld kosten. Hierbij heb ik 3 voor argumenten. Maar ik moet vanuit de opdracht gezien ook een tegenargument met ontkrachting in mijn betoog verwerken. Zoals ik het momenteel zie zijn al mijn voor argumenten een grote ontkrachting van het tegenargument: Er moet bezuinigd worden op de ouderenzorg anders kunnen we het niet meer betalen. Hoe is dit probleem het beste op te lossen ? misschien mijn stelling veranderen? Heeft iemand een goed idee voor een passend tegenargument bij mijn stelling wat te ontkrachten valt.
 
alvast bedankt voor de hulp.
 
met vriendelijke groet,
 
Gregory1996

Berichten: 17

Re: betoog Bezuinigingen in de zorg

zou iemand mijn betoog even kunnen doorlezen ? en verbeterpunten aangeven ?
 
Bezuinigingen: een zorgelijke situatie!
Een aantal weken geleden, op de derde dinsdag van september die ook wel Prinsjesdag wordt genoemd, werd de miljoenennota gepresenteerd. Aangezien de wereldeconomie in de afgelopen jaren in een behoorlijke financiële crisis verkeerde, staan er ook in Nederland voor het komende jaar weer een aantal bezuinigingen op het programma. Recentelijk is er een wetsvoorstel gedaan, waarin werd voorgesteld om ook bezuinigingen in de gezondheidszorg door te voeren, met name in de ouderenzorg. Maar is dit wel een goed idee? Neem bijvoorbeeld mevrouw Elshorst uit een documentaire van Nova Zembla. Zij lijdt aan een ernstige vorm van Alzheimer, en is tevens slecht ter been, waardoor ze hulp nodig heeft in het huishouden. Momenteel komt er meerdere malen per week een medewerkster van de thuiszorg langs.  Wanneer de geplande bezuinigingen doorgaan, dan zullen al deze taken overgedragen worden aan haar 91-jarige vriendin, die als mantelzorgster fungeert. Zij kan nu echter al nauwelijks voorzien in de behoeften van mevrouw Elshorst, en zal zeker niet alle taken van de thuiszorg kunnen overnemen. Daarom ben ik van mening dat de bezuinigingen in de ouderenzorg leiden tot grote problemen op langere termijn.
De eerste reden waarom bezuinigingen in de ouderenzorg tot grote problemen op langere termijn leiden, is omdat ze de signalerende functie die thuiszorgmedewerkers hebben, wegnemen. De thuiszorgmedewerkers hebben een signalerende functie en beschikken over veel vaardigheden waar mantelzorgers niet over beschikken. Met deze signalerende functie worden veel kosten voorkomen. Thuiszorgmedewerkers kunnen langdurige zorg voorkomen, snel ingrijpen en eventueel doorsturen naar een arts. Er wordt dus eigenlijk voorkomen in plaats van genezen, en dat is goedkoper. Verschillende zorginstellingen en doctoren hebben inmiddels hun zorgen uitgesproken over deze ontwikkelingen. Langdurige zorg is heel erg duur dus deze maatregel zal alleen maar averechts werken. De artsen zeggen dan ook dat lichte zorg nodig is ter preventie van zware zorg.
De tweede reden is dat de regering langzamerhand steeds meer verzorgingstehuizen wil gaan sluiten. Dit sluitingsproces kost geld, want uit onderzoek is gebleken dat enorm veel van deze verzorgingstehuizen hun hypotheken nog niet afbetaald hebben. Aangezien de Nederlandse staat garant staat voor de leningen van deze verzorgingstehuizen zullen deze schulden dus op hen verhaald gaan worden. Dit zal de staat dus uiteindelijk geld kosten in plaats van opleveren. De staat en daarmee ook Nederlandse banken zullen in financiële problemen komen. Mensen zullen ontslagen moeten worden en de WW-uitgaven zullen toenemen.
De derde reden, is dat uit onderzoek van Abvakabo FNV blijkt dat, wanneer de geplande bezuinigingen doorgaan, 35% van alle thuiszorgmedewerkers hun baan zal verliezen aan mantelzorgers. Dit leidt tot een afname van de koopkracht en belasting inkomsten, en een enorme toenamen van de WW uitgaven. Daarnaast is gebleken dat 25% van alle thuiszorgmedewerkers komt te werken in het zwarte circuit, wat op zijn beurt ook weer leidt tot een afnamen van de belastinginkomsten. 

Hieraan gerelateerd is het subargument dat een toename aan mantelzorgers leidt tot een daling van de koopkracht en belastinginkomsten, en een stijging van de WW uitgaven. De reden hiervoor is dat een toename van de tijd die een persoon aan mantelzorg kwijt is, resulteert in een lagere hoeveelheid uren die deze persoon kan besteden aan zijn/haar baan. De productiviteit van het bedrijf waar deze persoon werkt daalt hierdoor, waardoor de mantelzorger het risico loopt om ontslagen te worden.
De overheid is echter van mening dat er door de financiële crisis bezuinigd moet worden op korte termijn, zodat er in werkgelegenheid kan worden geïnvesteerd. De problemen die op langere termijn ontstaan, kunnen echter alleen verholpen worden door een nog hoger bedrag aan de zorg uit te geven, dan de overheid normaal gewend was. Hierdoor zal Den Haag op korte termijn geld besparen, dat het later alsnog als extra bedrag bovenop de reguliere uitgaven zal moeten uitgeven.
Dus leiden de toekomstige bezuinigingen op de ouderenzorg tot grote problemen. Er zal een nog grote tekort ontstaan op de balans van de overheid, door het sluiten van verzorgingstehuizen. Ook kunnen thuiszorgmedewerkers geen langdurige zorg meer voorkomen en door het ontslaan van thuiszorgmedewerkers worden mantelzorgers extra belast. De overheid denkt alleen op korte termijn, waardoor het probleem dus alleen maar groter zal worden en naar de toekomst verschuift.
 
bij voorbaat dank,
 
Gregory Aerts 
 
ps. De alinea indeling luk op een of andere manier niet via deze manier. dus let daar maar even niet op :P

Reageer