Springen naar inhoud

Waarom kunnen hete neutrino´s geen donkere materie vormen?


 • Log in om te kunnen reageren

#1

descheleschilder

  descheleschilder


 • >1k berichten
 • 1165 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 11 oktober 2014 - 08:24

Waarom zouden hete neutrino´s niet de rol van donkere materie kunnen vormen? In het begin van de kosmos waren ze weliswaar uniform verdeeld, zonder invloed op de structuur van het universum, maar toen eenmaal de eerste sterrenstelsels gevormd waren konden deze toch als gravitatiebron voor neutrino´s vormen, waarna de neutrino´s een halo om de stelsels vormden en op die manier bijdroegen aan de vorming van de structuur. Het reizen tegen de lichtsnelheid aan wil toch niet zeggen dat ze geen halo kunnen vormen?

Ik lach en dans, dus ik ben; bovendien blijft ondanks de wetenschap het mysterie bestaan!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6243 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2014 - 14:15

Berekeningen m.b.t. de nucleosynthese kort na de oerknal leiden tot de mogelijkheid dat er enorme hoeveelheden 'hete' neutrino's geproduceerd zouden kunnen zijn. Die neutrino's worden 'heet' genoemd vanwege hun zeer hoge relativistische snelheid, en daarmee is hun energie-inhoud veel groter dan hun (minieme) rustmassa.

 

Kosmologen kwamen tot de conclusie dat als de donkere materie uit deze hete neutrino's zou bestaan, de dichtheidsvariaties in de baryonische materie onder invloed van deze enorme hoeveelheid supersnelle deeltjes tot op grote schaal extreem gering zouden moeten zijn. Dichtheidsverschillen zouden door het bombardement met deze 'zware' hete neutrino's tot op grote schaal uitgevlakt moeten worden.

 

Dat leidde dan ook tot een model waarin alleen op de allergrootste schaal nog voldoende dichtheidsverschillen bestonden om materie te laten samenklonteren onder invloed van de gravitatie. Er werd berekend dat de ondergrens voor de materieconcentraties waarschijnlijk bij tientallen mogelijk zelfs honderden miljoenen lichtjaren moest liggen, omdat de energie-inhoud van hete neutrino's pas op die enorme afstand laag genoeg werd om de verdere uitvlakking van dichtheidsverschillen te stoppen.  Afzonderlijke sterrenstelsels ontstonden volgens deze theorie dan uit brokstukken van enorme clusters materie.

 

Waarnemingen mbt het ontstaan van sterrenstelsels spreken dit tegen. Ook zeer kleine sterrenstelsels ontstaan relatief eenvoudig, waaruit geconcludeerd kan worden dat er voldoende dichtheidsvariatie op kleinere schaal voor komt. Ook de precisiemetingen aan de CBR bevestigen dat de distributie van materie het meest overeenkomt met een koude donkere materie model.

 

Het aandeel superrelativistische neutrino's wordt op basis van rekenmodellen geschat op maximaal enkele procenten (t.o.v. 'warme' en 'koude' neutrino's), met vrijwel onmeetbaar gering als meest waarschijnlijke waarde.

 

Donkere materie zal de gemoederen nog lange tijd bezighouden vrees ik, want de meest kansrijke kandidaat, de WIMP (in een koude en warme variant) wordt maar niet gevonden. Zie ook dit bericht.

 

Meer informatie HIER

 

Opmerking moderator :

Verplaatst naar ruimtefysica

Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 12 oktober 2014 - 14:35

Kennelijk heb ik iets gemist. Tot nu toe werd er dacht ik aangenomen dat neutrino's net als fotonen met de lichtsnelheid bewegen en geen rustmassa hebben. Ik ben altijd wat huiverig voor plotselinge veranderingen in opvatting. Hoe goed is die nieuwe visie waarin dus ook een stilstaand neutrino zou kunnen bestaan onderbouwd?


#4

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6243 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 12 oktober 2014 - 15:01

Dat neutrino's een rustmassa hebben is een hypothese die sedert de vijftiger jaren bestaat, en diverse experimenten sedertdien hebben aangetoond dat neutrino's een zeer geringe massa moeten hebben. Ook uit kosmologische modellen blijkt dat neutrino's waarschijnlijk een massa hebben, terwijl uit de recente Planck data een rustmassa van 0,320 ± 0,081 eV wordt afgeleid. Hier het betreffende paper: Bijlage  Evidence for massive neutrinos from CMB and lensing observations.pdf   1,07MB   88 maal gedownload

 

Neutrino's reizen dus net iets trager dan fotonen, hoewel het verschil extreem gering moet zijn.

 

Zie ook Wikipedia (klik) (klik) en dit topic.

Motus inter corpora relativus tantum est.

#5

*_gast_Bartjes_*

 • Gast

Geplaatst op 12 oktober 2014 - 15:34

Ah ja - er zit dus wel een verhaal achter, hoewel ook daarbij weer allerlei aannamen komen kijken. Dit is ook wel aardig:

 

http://www.dbnl.org/...w01_01_0019.php


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures