[scheikunde] Fluorescentie

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 14

Fluorescentie

Hoi allemaal.
 
Ik heb een vraag over fluorescentie.
De fluorescentie op atoomniveau snap ik. Dit zal niet volgens de moeilijkste manier zijn van alle quantummechanica maar meer schoolboek niveau (6atheneum) + wikipedia + een aantal wetenschappelijke artikelen.
Nu zijn er twee dingen die ik nog moet doen, dit zijn de fluorescentie op molecuulniveau snappen en dan een link leggen tussen fluorescentie en geconjugeerde systemen. Dit lukt mij niet. Wie kan er wat hulp bieden?
 
Groetjes, Natasja

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Fluorescentie

Wat gebeurt er volgens jou als er op atoomniveau fluorescentie optreedt?

Berichten: 14

Re: Fluorescentie

In een fluorescerende stof zitten atomen die elektromagnetische straling kunnen opnemen. Een atoom neemt een foton op, en daardoor schiet een elektron naar een hoger energieniveau, de 'aangeslagen toestand.' De energie die het op dat moment beschikt kan in stapjes worden afgestaan, waardoor het uitgezonden licht een langere golflengte krijgt dan eerst. Het meest verwonderlijke is natuurlijk als UV licht wordt omgezet in zichtbaar licht.
 
Bijvoorbeeld dit snap ik goed: http://www.kennislink.nl/publicaties/kleurverschuivers

Dit is meer het niveau wat ik bedoel, dat ik snap: http://pharmaxchange.info/press/2013/03/animation-for-the-principle-of-fluorescence-and-uv-visible-absorbance/

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Fluorescentie

Het is eerder het electron, en niet het atoom, dat het foton opneemt. ;) Helpt dat verder?

Reageer