Onderzoeksjournalistiek vanachter de eigen PC?

Moderator: Rhiannon

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer

Onderzoeksjournalistiek vanachter de eigen PC?

Een nieuwe ontwikkeling:
 
http://nos.nl/artikel/711588-rebellen-haalden-mh17-neer.html
 
http://nos.nl/embed/?id=v:710805
 
Wordt het nu met internet, mobieltjes en sociale media ook voor particulieren (zoals bijvoorbeeld ons Wetenschapsforum) mogelijk zelfstandig politieke beladen gebeurtenissen te onderzoeken en de waarheid boven water te krijgen? 

Gebruikersavatar
Berichten: 5.609

Re: Onderzoeksjournalistiek vanachter de eigen PC?

Bartjes schreef: Wordt het nu met internet, mobieltjes en sociale media ook voor particulieren (zoals bijvoorbeeld ons Wetenschapsforum) mogelijk zelfstandig politieke beladen gebeurtenissen te onderzoeken en de waarheid boven water te krijgen? 
Ja en neen.
Beter dan vroeger, maar eigenlijk nog altijd niet.
 
Ik heb nog verschillende wonderbaarlijke ontdekkingen gezien op het internet, waarbij ze mensen ongelofelijk snel konden lokaliseren op basis van de vreemdste clues (meestal ook gevolgd door pesterijen). Maar bij gebeurtenissen waar instanties met macht en/of geld achter zitten, is de FUD zo hoog, dat je eigenlijk niet achter de waarheid kunt komen vanop afstand. Je zult gegevens vinden om alle standpunten te ondersteunen. Kijk maar naar de 9/11-conspiracy.
 
In het geval van Oekraïne zou het bijvoorbeeld kunnen dat die Nederlandse 'hacker' die de beelden achterhaalde eigenlijk gewoon voor Oekraïne werkt. Het zou zijn uitzonderlijk goede opsporingsskills verklaren.
 
http://en.wikipedia.org/wiki/Fear,_uncertainty_and_doubt
What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet

And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign

-Alanis Morisette-

Re: Onderzoeksjournalistiek vanachter de eigen PC?

Dat is inderdaad wel een probleem, wie of wat kun je geloven?

Berichten: 12.262

Re: Onderzoeksjournalistiek vanachter de eigen PC?

Dat probleem is niet specifiek voor burger-journalistiek denk ik.

Ook nationale inlichtingen diensten zijn vaak biased, en zoeken naar bewijs voor een bepaalde gang van zaken die het land waarvoor ze werken gezind is. Met iets als de aanslag op MH17 zie je dat ook wel: russische inlichtingen presenteren bewijs dat het de oekraine was, de oekraine presenteert bewijs dat het de seperatisten waren.

Ook duitsland is daarin niet onpartijdig: de schuld leggen bij separatisten is an sich gunstig voor toedreding van de oekraine tot de EU.

Wat dat betreft zijn er weinig onpartijdige onderzoekers in dit verhaal. Maleisie zou wellicht een goede partij zijn om het te onderzoeken gezien ze wat minder belang hebben bij het conflict. Anderzijds zijn ze wel weer gebaat bij het uitsluiten van een technisch defect, en mogelijk ook bij een niet-oekrainse oorlog gezien ze hun goede relatie met de EU willen onderhouden, zelfs als het op potentieel nieuwe lidstaten aankomt.
Victory through technology

Reageer