RGB-LED altijd wit op foto/video

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 143

RGB-LED altijd wit op foto/video

Ik heb een Halloween-pompoen gemaakt met 2 RGB-LEDs in de ogen die continue geleidelijk van kleur veranderen.
Omdat het resultaat best leuk was, wou ik een filmpje ervan naar mijn zussen sturen.
Groot was mijn verbazing toen ik zag dat de gekleurde ogen in het filmpje ALTIJD werden weergegeven als WITTE lichtjes (weliswaar een beetje variërend in intensiteit).
Ik heb dit getest met 2 telefoons en 1 fotoapparaat, telkens met hetzelfde resultaat. Wetenschappelijk gezien mag ik hier nog niet uit besluiten dat dit altijd zo zal zijn, maar het is althans een stevige hint, niet?
Mijn vraag: kan iemand mij verklaren hoe dit komt?
 
NS: tijdens het schrijven van dit bericht herinner ik mij een filmpje waarin getoond wordt dat de IR-LED (van bv een TV afstandsbediening) WEL te zie is op foto/video, terwijl die met het blote oog NIET te zien is... Heeft dit met hetzelfde (voor mij nog steeds onbekende) principe te maken als bovenstaande vraag?
 

Berichten: 12.262

Re: RGB-LED altijd wit op foto/video

Ik vermoed dat het te maken heeft met overbelichting. Felle, compacte lichtbronnen als leds, laserstralen en dergelijke komen vaak wit op de foto, met eromheen een gloed van de kleur die ze eigenlijk hebben.

Je zou de exposure van je fototoestel eens op -2 stops kunnen afstellen om te zien of dat verbetering geeft.

Qua IR leds klopt het overigens wel, de filters in de gemiddelde camera zijn onvoldoende toegerust om dat ir licht geheel tegen te houden. Hoewel onzichtbaar is dit licht zeer intens, het rendement van IR leds is meestal behoorlijk groot waardoor de meer "licht" produceren dan bijvoorbeeld een rode led van een gelijk vermogen.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Berichten: 143

Re: RGB-LED altijd wit op foto/video

Die gloed van de eigenlijke kleur eromheen was me niet opgevallen. Maar na nog eens goed kijken, zie ik het wel degelijk!
 
De belichtingstijd van de video kan ik niet instellen; dat gebeurt automatisch met mijn goedkoop toestelletje.
Ik heb het nu nog eens proberen te filmen, in volle zon. De kleuren zijn nu wel zichtbaar, maar erg zwak. Waarschijnlijk omdat nu het omgevingslicht weer te fel is.
 
Denk dat ik vanavond bij schemerlicht nog eens ga proberen.  ;)
 
En dat van die IR LEDs : zeer interessant om weten.
 
Bedankt voor de uitleg!

Berichten: 12.262

Re: RGB-LED altijd wit op foto/video

Waarschijnlijk stelt je camera automatisch de belichting in. Als je geen +/- stops kunt kiezen (meeste fotocameras kunnen dat wel, sommige eenvoudige videocameras niet) is spelen met het omgevingslicht misschien nog wel de beste optie. Je kan natuurlijk ook die leds wat minder fel kunnen laten branden voor een goed gekleurde foto of video.
Victory through technology

Reageer