Springen naar inhoud

- - - - -

App maakt van iederéén een betere scheidsrechter


  • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

    Drieske


  • >5k berichten
  • 10217 berichten
  • Moderator

Geplaatst op 31 oktober 2014 - 10:07

App maakt van iederéén een betere scheidsrechter

 

Met de steun van de Europese voetbalbond UEFA gaan bewegingswetenschappers van de KU Leuven de komende vier jaar een applicatie verfijnen die scheidsrechters helpt bij het juister inschatten van spelfases. Gezien het bewezen succes wil men de aanpak ook uitbreiden naar andere beroepsgroepen die gebaat zijn bij snel beslissen.

 

Via de app Perception 4 Perfection werken UEFA en de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen sinds 2012 aan de scheidsrechter van de toekomst. Levensechte filmpjes geven scheidsrechters op het oefenplatform de mogelijkheid om scherper te leren oordelen over al dan niet buitenspel, de bestraffing van overtredingen of de legitimiteit van doelpunten.

 

Oefenen met de applicatie maakt nu al deel uit van het huiswerk dat Europese (assistent-)scheidsrechters, actief in de Champions League en de Europa League, van UEFA meekrijgen. Volgens professor Werner Helsen van de Onderzoeksgroep Bewegingscontrole & Neuroplasticiteit moet het snel mogelijk worden om ook doellijn- en hoofdscheidsrechters via ‘distance learning’ te trainen vanop afstand. 

 

Werner Helsen: “Ten eerste is de app plaats- en tijdsonafhankelijk: individuele gebruikers kunnen van waar ook, op elk moment van de dag én naar eigen voorkeur trainen. Bovendien biedt de app de mogelijkheid om de hoeveelheid en het soort feedback eenvoudig te manipuleren. Na een beslissing over een bepaalde spelsituatie wordt niet alleen onmiddellijk het juiste antwoord getoond, maar krijgen de scheidsrechters ook direct feedback en een duidelijke verantwoording waarom hun beslissing al dan niet juist was. Op deze manier wordt hun denkproces continu verfijnd, waardoor zowel de uniformiteit als de consistentie van hun beslissingen sterk toenemen.”

 

Lees het volledige artikel op: http://nieuws.kuleuven.be/node/14197

 

Wetenschappelijk artikel (met data-analyse): http://www.sciencedi...469029213000289

 

 

Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.
0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures