Springen naar inhoud

- - - - -

Artsen UZ Leuven plaatsen hartklep bij baby via katheter langs lever


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Drieske

  Drieske


 • >5k berichten
 • 10217 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 31 oktober 2014 - 10:18

Wereldprimeur: artsen UZ Leuven plaatsen hartklep bij baby via katheter langs lever

 

In UZ Leuven zijn artsen erin geslaagd om bij een baby van één jaar een nieuwe hartklep in te brengen via een katheter. Omdat op die leeftijd de aders nog te klein zijn voor het transport van de hartklep naar het hart, hebben de artsen een andere toegangsweg moeten gebruiken: de lever. Bijzonder was bovendien dat de kunstklep te groot was voor het hartpatiëntje en daarom vooraf moest worden verkleind. De baby stelt het goed en is inmiddels weer thuis.

 

De baby had al vlak na de geboorte een eerste nieuwe hartklep gekregen via een openhartoperatie. Cardioloog Marc Gewillig: “Die klep werd al snel ‘afgebroken’ omdat het afweersysteem van baby’s nu eenmaal heel actief is. Na één jaar was er daarom al een nieuwe hartklep nodig. Een tweede openhartoperatie zou erg belastend zijn en belangrijke gezondheidsrisico’s inhouden. Vandaar dat we een ingreep via een katheter moesten overwegen."

"Normaal gezien gaan we dan met de katheter door de ader in lies of hals naar het hart. Maar in dit geval was dat geen optie: bij kinderen van minder dan tien kilo zijn deze aders te klein voor zo’n katheter, die toch zeven à acht mm breed is. Vandaar dat we een alternatieve toegangsweg hebben gebruikt: de lever.”

 

Lees het volledige artikel op: http://nieuws.kuleuven.be/node/14038

 

Video (met interview): http://deredactie.be...video=1.2119167

Zoek je graag naar het meest interessante wetenschapsnieuws? Wij zoeken nog een vrijwilliger voor ons nieuwspostteam.

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jeronimo

  Jeronimo


 • >250 berichten
 • 697 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 november 2014 - 13:53

Die hartklep is dus op maat gemaakt voor een momentopname. Aangezien de baby gaat groeien, en daarmee het hart ook, zal het hartklepje dan niet op een gegeven moment te klein zijn?!

"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."
Henri A. Termeer (1946-2017)


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures