[overig] Waarde bepalen/berekenen in een Excel tabel

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Berichten: 2

Waarde bepalen/berekenen in een Excel tabel

Beste mede forumleden,
Ik ben met een berekeningsprobleem bezig en ik krijg het niet goed opgelost. Van het probleem heb ik de Excel sheet bijgevoegd.
 
Het probleem is als volgt:
- De waarde H(arm), in sheet "calculation", wordt opgegeven en komt uit een totaal andere berekening. Aan de hand van deze waarde moet in de sheet "Rho_1000_1480RPM" deze waarde worden opgezocht uit kolom E. Er ontstaan nu 2 problemen:
       - De waarde valt meestal tussen 2 waarden in en via interpoleren zou de juiste waarde moeten worden bepaald en als uitkomst heb ik            het geïnterpoleerde rendement nodig. (Nu bepaal ik het gemiddelde, omdat ik het anders niet voor elkaar krijg).
       - Tevens staan er ook een aantal identieke waarden in. Bij deze moet het vermogen (cel B5) op de "calculation"sheet ook nog mee                  worden genomen om de juiste waarde te selecteren, zodat de best passende waarde wordt bepaald. Deze waarde kan dan                          vergeleken worden met sheet "Rho_1000_1480RPM", kolom C.
 
Bovenstaande heb ik al een beetje kunnen oplossen maar niet naar mijn tevredenheid. Zie "calculation"sheet, cel B12, B13 en B14
 
Ik hoop dat er een Excel specialist is die mij kan helpen of in ieder geval een richting kan geven met bijv. deel oplossingen.
 
Alvast bedankt.
Ferdi
 
Bijlagen
berekeningsvraagstuk.xlsx
(16.59 KiB) 185 keer gedownload

Gebruikersavatar
Berichten: 768

Re: Waarde bepalen/berekenen in een Excel tabel

Ik kan wellicht niet je hele probleem oplossen, maar lineaire interpolatie kan je als volgt doen:
 
neem de hogere tabelwaarde en de bijhorende kracht, noem dit (x2, y2)
neem de lagere tabelwaarde en de bijhordende krachte, noem dit (x1, y1)
 
Noem de waarde die je hebt en moet gaan opzoeken in de tabel x
 
Noem de gezochte geinterpoleerde kracht y
 
Dan is y = [(y2-y1)/(x2-x1)].(x-x1) + y1
 
Je stelt dus eigenlijk de vergelijking op van de rechte tussen 2 punten (x1,y1) en (x2,y2) en op die rechte zoek je de y-waarde die hoort bij de x-waarde die ergens tussen x1 en x2 ligt.
 
Hoop dat dit je al een beetje op weg helpt.
In the beginning, there was nothing. Then he said:"Light". There was still nothing but you could see it a whole lot better now.

Berichten: 2

Re: Waarde bepalen/berekenen in een Excel tabel

Bedankt alvast voor je input. Ik hoop dat er ook nog iemand reageert hoe ik het zoeken in Excel goed kan oplossen. Je voorstel met formules kan ik natuurlijk makkelijk integreren in de sheets.

Reageer