Springen naar inhoud

Ethyleen meten • Log in om te kunnen reageren

#1

Emmelien Schillern

  Emmelien Schillern


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 09 november 2014 - 09:29

Hallo,

 

ik en een klasgenoot houden ons profielwerkstuk over de rijping van fruit en de invloeden daarop. We hebben gelezen dat ethyleen een plantenhormoon is dat invloed heeft op de rijping van fruit, dus ons plan was om bij verschillende temperaturen, verschillende lichtintensiteiten etc. de concentratie ethyleen te meten.

 

Ons enige probleem is dat we niet weten hoe we de concentratie ethyleen kunnen meten, heeft iemand suggesties? 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Kravitz

  Kravitz


 • >1k berichten
 • 4044 berichten
 • VIP

Geplaatst op 10 november 2014 - 20:03

Ethyleen is inderdaad een plantenhormoon dat heel belangrijk is in fruitrijping. 

 

dus ons plan was om bij verschillende temperaturen, verschillende lichtintensiteiten etc. de concentratie ethyleen te meten.

Uitstekende setup! Ik kan je nu al zeggen dat je interessante resultaten zal hebben ;).

 

Ons enige probleem is dat we niet weten hoe we de concentratie ethyleen kunnen meten, heeft iemand suggesties? 

Dit is inderdaad niet zo gemakkelijk en daar staat of valt het hele experiment mee. Heel wat labo's die onderzoek doen naar de werking van ethyleen gebruiken daarvoor een gaschromatograaf, dat is een redelijk duur apparaat bij aankoop, maar je kan er wel een en ander mee doen. Waarschijnlijk zal je dat niet hebben op school, maar vraag er zeker naar!

 

In deze paper [1] las ik twee mogelijke alternatieven, het gebruik van elektrochemische detectie en optische detectie. Die laatste valt sowieso af aangezien die techniek bijzonder duur is en je daar sowieso geen toegang tot zult hebben. De elektrochemische detectie is volgens mij wel een mogelijkheid. Het werkt ongeveer op dezelfde manier als een elektronische pH meter, maar dan voor gassen. Daarnaast blijkt hij ook een stuk goedkoper te zijn dan de gaschromatograaf en de optische detectie.

 

Eerlijk gezegd heb ik het nog nooit gebruikt (en ik denk ook niet dat je daar uitzonderlijke resultaten mee kan halen), maar het is voor jouw experiment wel uitstekend geschikt. Volgens bovenstaande paper is het accuraat en geeft het aanleiding tot reproduceerbare resultaten. Over de prijs wordt niet echt gesproken, maar het wordt beschreven als "low cost".

 

Ik zou voorstellen om zo'n apparaat aan te schaffen met je school indien je geen gaschromatograaf ter beschikking hebt. Een andere mogelijkheid is om aan te kloppen bij een universiteit met de vraag als je hun apparatuur even mag gebruiken. Dat zou ook hele mooie resultaten opleveren.

 

Tot slot: ethyleen is een gas, het is dus belangrijk dat je dat op een of andere manier kan opvangen. Je kan dat doen door fruit in een afgesloten zakje te steken, maar dan moet je opletten dat het afgesloten volume in de zakjes steeds even groot is. Stel dat bijv. een banaan op een uurtje 100 moleculen ethyleen produceert zal de concentratie daarvan in een diepvrieszakje niet gelijk zijn aan die in een vuilzak. Om dit te voorkomen is het beter om het fruit in afgesloten dozen (met uiteraard een gelijk volume) te leggen. Online vond ik dit protocol [2] (klik door naar de PDF). Het is niet helemaal gelijkaardig aan jouw opstelling, maar het kan zeker interessant zijn. 

 

Weet je al welk fruit je gaat testen? Banaan is een aanrader ;).

 

Als je vragen hebt, stel ze gerust!

Veranderd door Kravitz, 10 november 2014 - 20:13
foutje in link, aangepast

"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm" - Winston Churchill

#3

Emmelien Schillern

  Emmelien Schillern


 • 0 - 25 berichten
 • 2 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 10 november 2014 - 20:37

Een andere mogelijkheid is om aan te kloppen bij een universiteit met de vraag als je hun apparatuur even mag gebruiken. Dat zou ook hele mooie resultaten opleveren.

 

 

Ten eerste heel erg bedankt voor uw reactie! We hadden al contact gehad met iemand van de Rijksuniversiteit Groningen, maar het contact verloopt erg moeizaam en we krijgen voortdurend heel erg laat reactie. Inmiddels is het al bijna te laat en hebben we nog steeds geen reactie, daarom zoeken we naar alternatieven. 

 

 

Weet je al welk fruit je gaat testen? Banaan is een aanrader ;).

 

We waren inderdaad van plan om bananen te gebruiken voor ons onderzoek


#4

Wdeb

  Wdeb


 • >1k berichten
 • 1183 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 10 november 2014 - 21:07

Ik vermoed dat als het een school in Nederland is, er mogelijk wel een nano-gaschromatograf aanwezig is van Coachlab. Vraag er eens naar. Ik vermoed dat die goed overweg kan met ethyleen.

 

Wdeb

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.


Also tagged with one or more of these keywords: scheikunde

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures