Miels schreef:
- hoe komt het dat deze nog leven als ze meegewassen zijn
- Wat ruik je dan precies
- Hoe lang duurt het voordat je dat ruikt, waardoor wordt dat omslagpunt veroorzaakt en hoe lang duurt het ongeveer voordat dat bereikt wordt
a:
Bacteriën:
Een wasbeurt op 40°C (of meer) met een wasmiddel dat bleekmiddel bevat (poeder of tabletten) verwijdert alle bacteriën.
Voor een totale zekerheid raden we je wel aan om bevlekte was apart te wassen, op hoge temperatuur (60°C of meer) met een wasmiddel dat bleekmiddel bevat.
Nat wasgoed:
Een vochtige omgeving is een broeihaard voor bacteriën. Vermijd dan ook om nat wasgoed in de machine te laten liggen. Droog het wasgoed zo snel als mogelijk. Kijk zo ook na het strijken goed na of de kleding die je terug in de kast legt helemaal droog is.
Doordat bacteriën slimme wezentjes zijn, zullen ze altijd weer terug keren, ongeacht de leefomstandigheden.
b:
De geur van die je dan ruikt, zijn de uitlaatgassen van de bacteriën.
c:
Niet te lang mee wachten, want dan krijgen de bacteriën steeds meer vrijspel om zich te nestelen in het wasgoed.
Zoals hierboven ook al geschreven is, is het belangrijk dat je je was zo snel mogelijk droog krijgt.
Bij een temperatuur tussen 15graden Celsius en 40 graden Celsius vermenigvuldigen de meeste ziekteverwekkende bacteriën zich het snelst. En dat gaat razendsnel: in een paar uur kunnen er al miljoenen bacteriën zijn ontstaan. Door de temperatuur naar beneden te brengen wordt de deling vertraagt, maar niet gestopt. Pas bij temperaturen beneden 0 graden Celsius wordt de deling gestopt. Zelfs in dikke ijslagen, waar de temperatuur ver beneden 40 graden Celsius is, worden nog bacteriën aangetroffen die, eenmaal weer in een lekker zwoel klimaat gebracht, volop leven en vermenigvuldigen.
groetjes