Springen naar inhoud

Glycocalyx


 • Log in om te kunnen reageren

#1

The artist

  The artist


 • >100 berichten
 • 217 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 juli 2015 - 16:24

In de onderstaande foto staat een uitvergroot celmembraan afgebeeld. Wat betreft de (groene) koolhydraatketens, doelt men hier eigenlijk op de glycocalyx? Zoja, is deze per definitie aanwezig op elk celmembraan?  In het handboek spreekt men voornamelijk (enkel) over de glycocalyx bij bacteriën, dit roept wat verwarring op.
 
http://postimg.org/image/br1zfpe8z/

 

[mod] TIP: afbeeldingen gehost op externe filehosts hebben de neiging over enige tijd ontoegankelijk te worden, wat de waarde van een topic voor de toekomst ernstig aantast.

 

We willen iedereen dan ook vriendelijk verzoeken om verklarende afbeeldingen rechtstreeks als bijlage in het bericht in te voegen. Dat is trouwens niet meer werk dan uploaden naar tinypic of imageshack etc. Een eenvoudige handleiding daarvoor is beschikbaar.[/mod]

 

 

 

membraan.jpg

Veranderd door Jan van de Velde, 30 juli 2015 - 00:02
afbeelding ingevoegd


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4473 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 29 juli 2015 - 16:50

Een glycocalyx is zeker niet per definitie aanwezig op elk celmembraan. Even cru gezegd zal je die structuur niet vinden op celmembranen van planten als bv. tarwe (zie ijms-14-06960f1-1024.png)

 

Ook zal ik niet verwachten dat deze structuur bij alle bacteriën aanwezig zal zijn. Met name het grote verschil tussen gram positief en gram negatief, maar ook door de grote verschillen tussen de soorten (thermofiele Alicyclobacillus acedoterristes heeft bij mijn weten een compleet andere structuur dan jouw afbeelding omschrijft.

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

#3

ymodriel

  ymodriel


 • 0 - 25 berichten
 • 7 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 juli 2015 - 19:08

Zo te zien worden in dit plaatje heel schematisch de belangrijkste bestanddelen van de celmembraan afgebeeld: de bilaag uit fosfolipiden en cholesterol, het structurerende netwerk van actinefilamenten (de oranje 'draden') en een aantal membraaneiwitten, die op veel manieren in en aan de membraan kunnen zitten. Sommige eiwitten spannen de hele membraan en hebben dus een intracellulair domein, een transmembraan domein en een extracellulair domein. Veel van deze integrale membraaneiwitten zijn geglycosyleerd: ze bezitten covalent gebonden koolhydraatketens, die altijd aan de extracellulaire kant zitten. Dit zijn de groene koolhydraatketens van het plaatje.

 

De glycocalyx wordt enerzijds gevormd door deze koolhydraatketens van glycoproteïnes en anderzijds door de koolhydraatketens van glycolipiden, gesecreteerde eiwitten en proteoglycanen. Of de glycocalyx altijd per definitie aanwezig is, weet ik een stuk minder zeker. Om de meeste dierlijke cellen en veel bacteriën in ieder geval wel.

In theorie zijn theorie en praktijk hetzelfde; in de praktijk niet.


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures