Groningse bevingen

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.265

Groningse bevingen

In Groningen treden nogal eens wat aardbevingen op als gevolg van de gaswinning aldaar. Druk in aardlagen neemt af, waardoor er hier en daar ondergronds wel eens wat verschuift/inzakt. 
Besloten is, als ik het goed begrijp, dat leed wat te verzachten door minder gas per jaar af te nemen.
 
Maar helpt dat eigenlijk wel? Een aardbeving is toch veelal een kwestie van opgebouwde spanning die een keer los moet?
Of mogelijk erger nog, als de gasdruk langzamer afneemt, ruilen we dan een serie schokken zoals nu niet in voor, ergens in de toekomst, één voor Nederlandse begrippen enorme klap?  
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Groningse bevingen

Waarom pompen we er geen water in terwijl het gas wordt gewonnen. Dat zakt naar beneden en je hebt er dus geen last van bij de gaswinning. Doordat de druk in stand blijft komt er misschien uiteindelijk ook nog wel meer gas uit. Het methaan kon niet weg uit de holte, dus het water kan dat zeker niet.
dat wel natuurlijk

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.538

Re: Groningse bevingen

Jan van de Velde schreef: Maar helpt dat eigenlijk wel? Een aardbeving is toch veelal een kwestie van opgebouwde spanning die een keer los moet?
Of mogelijk erger nog, als de gasdruk langzamer afneemt, ruilen we dan een serie schokken zoals nu niet in voor, ergens in de toekomst, één voor Nederlandse begrippen enorme klap?  
 
Hagoort, een voormalig hoogleraar van de TU Delft, heeft er een rapport over geschreven. 1   Hij is van mening dat het leeglopen van het Groningse aardgasveld in totaal 1800 aardbevingen zal opleveren, ongeacht het tempo waarin dat gebeurt. We zitten nu op 1/3 van dat aantal, 2/3 moet nog komen.
 
Om dat te voorkomen zou men tijdens de gaswinning iets moeten injecteren om de leegte op te vullen en de druk op peil te houden. Stikstofinjectie schijnt de meest realistische optie te zijn, vergeleken met injectie van water of CO2. Het nadeel van injectie is dat het duur is, en dat de fabrieken om de stikstof te maken lelijk zijn in het landschap.
 
2

Berichten: 1.816

Re: Groningse bevingen

Als je gas wilt blijven winnen met voldoende calorische waarde is CO2 of stikstof injecteren wat vreemd. Maar ok men schrijft het veld af.
 
Maar het staat me bij dat ze jaren geleden in de waddenzee een stikstofbron, met hoge druk hadden aangeboord en weer snel dicht gemaakt hebben. Dan zou het toch mogelijk moeten zijn die velden met elkaar te verbinden?
LiA

Berichten: 1.816

Re: Groningse bevingen

Heb de link gevonden:
 

Utrechts Nieuwsblad donderdag 2 juli 1964

www.hetutrechtsarchief.nl › collectie › kranten › un › 1964

  •  
  •  

... door het reusachtige booreiland mr Louie aange boorde put stroomt bestaat ... tuig Tak zeven " waarmee de Ame rikaan Red Adair de stikstofbron WU gaan ...... P 30 Brunsbuttel naar Mantyluoto Waddenzee p 30 Calais n Belfast Waibalong ...
LiA

Gebruikersavatar
Berichten: 17.659

Re: Groningse bevingen

Volgens mij is de enige goede oplossing het voorkomen van de ellende: geheel stoppen met boren dus. Nadeel is alleen dat dit andere problemen met zich meebrengt: een tekort aan gas, waardoor we het ergens anders vandaan moeten halen. Voor de hand liggende leverancier Rusland kunnen we niet meer echt tot onze vriendenkring rekenen.
 
Op termijn zullen we dus van onze gas-verslaving af moeten lijkt mij. Dat zal echter een proces van vele jaren zijn; onze hele infrastructuur is nu nog geschoeid op gas.
 
Dat allemaal terzijde, want zover zijn we natuurlijk nog lang niet. Wat er nu wel gewonnen wordt (door minder snel te pompen) is tijd. Die tijd moet gebruikt worden om de gebouwen te verstevigen voor de schokken die inderdaad onvermijdelijk nog gaan komen.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Reageer