Zetmeel maken

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 16

Zetmeel maken

Ik zit in havo 5 en moet een profielwerkstuk maken. Wij hebben voor het onderwerp: bioplastics gekozen. Mijn scheikundeleraar was erg enthousiast over dit idee en vertelde ons dat we eventueel ook naar een manier moesten zoeken om zetmeel te maken in een laboratorium.
Ik heb hiervoor even op internet gezocht, maar helaas niets kunnen vinden. Ik hoop dat iemand mij zou kunnen vertellen hoe ik zetmeel in een laboratorium kan maken als dit al mogelijk is. 
 
groetjes Skstudent

Gebruikersavatar
Berichten: 10.564

Re: Zetmeel maken

Zetmeel maken zal lastig zijn, maar er zijn natuurlijk genoeg producten waar zetmeel in zit, en waar je het ook weer uit kunt halen.
 
Daarmee ben je er nog niet, maar over de reacties die je met dat zetmeel moet doen om er een kunststof van te maken is genoeg te vinden.
 
Dus bioplastic maken moet te doen zijn.
Cetero censeo Senseo non esse bibendum

Berichten: 12.262

Re: Zetmeel maken

Maken gaat inderdaad lastig worden. Het kan in principe wel, maar wordt voor zover ik weet nooit gedaan omdat isoleren uit een of andere biologische bron gemakkelijker is. Wel moet je even kijken wat je precies onder 'zetmeel' verstaat, normaliter is het een mix van 2 polymeren (amylose en amylopectine).
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: Zetmeel maken

Het is 100x makkelijker zetmeel te isoleren uit bijvoorbeeld aardappels dan het in een labo te synthetiseren uit monomeren.
 
Als jij aardappels neemt als bron (tip neem kruimelige aardappels) dan heb jij een zetmeel bron met >98% amylopectine. Dus al een redelijk zuivere bron.
Waxy maize kan je ook gebruiken.
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Berichten: 16

Re: Zetmeel maken

Ik denk dat het voor mij nu duidelijk is ja, isoleren van zetmeel leek mij ook het makkelijkst, maar misschien had het gekund dat er een andere manier was daar was ik nieuwsgierig naar.

Heel erg bedankt voor jullie antwoorden dit gaat zeker helpen bij het opstellen van ons profielwerkstuk,

Groetjes

Berichten: 12.262

Re: Zetmeel maken

Ezymatische synthese uit de monomeren is wel mogelijk (ATP-glucose + de groeiende keten -> ADP) maar is gewoon niet kosten-efficient. Als je specifiek amylose of amylopectine kun je inderdaad kiezen voor bronnen die rijk zijn aan het een of het ander.
Victory through technology

Reageer