Krampen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 12

Krampen

Ondervinding: bij ouder worden vergroot het aantal krampen (in de benen), maar verkleint de hevigheid.
Juist? Verklaring?

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Krampen

Is dat zo ja? Wat is de basis van die 'ondervinding'?
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12

Re: Krampen

Is het antwoord: Ja, het is zo.?
Ondervinding: Mijzelf + partner 

Gebruikersavatar
Berichten: 6.058

Re: Krampen

Ik weet niet of het antwoord is: 'ja dat is zo'.

Dat jullie beiden er last van hebben, houdt niet in dat veel meer mensen van jullie leeftijd er last van hebben. Eigenlijk heb je een steekproef van n=2. Met zulke kleine steekproeven valt er niets zinnigs te zeggen over of de incidentie van krampen toeneemt met leeftijd. Mag ik vragen wat jullie leeftijd is?

Mijn ervaring is dat een substantieel deel van de oudere populatie (> 65 jaar) daar overigens wel over klaagt, maar je zit met gigantisch veel confounders, dat is het grote probleem. Zo krijgt een aanzienlijk deel van die populatie medicatie die krampen kunnen veroorzaken, de bekendste zijn: statines, b-blokkers, diuretica en calciumantagonisten.

Daarnaast is de dorstprikkel bij ouderen wat minder waardoor zij sneller gedehydreerd raken en dat is een hele belangrijke factor in het ontstaan van spierkrampen. En bovendien is het zo dat naar mate mensen ouder worden, de kans op aandoeningen die gepaard gaan met krampen ook toeneemt (wet van de grote aantallen). Zo kan RLS (restless legs syndrome) krampen geven, myasthenia gravis (hiervoor geldt dat medicatie tégen MG ook krampen kan geven), het benigne spierkramp-fasciculatie syndroom, ALS (met een mediane leeftijd van ontstaan van 60 jaar), neuropathieën door welke oorzaak dan ook (van onschuldige drukneuropathieën tot vasculitische neuropathieën, of juist weer metabool door een vitamine B of -D deficiëntie, maar de meest voorkomende is wel de diabetische polyneuropathie), alcoholabusus, nierinsufficiëntie, paraneoplastisch in het kader van een maligniteit en zo kan ik wel even doorgaan.

Dus enerzijds heb je gelijk dat de facto de incidentie toeneemt, maar het is heel vaak secundair van aard (dus op basis van een aandoening c.q. een behandeling van een aandoening, ofwel pathologisch). Anderzijds vraag ik me dus af in hoeverre het primair van aard is, ofwel fysiologisch: met andere woorden een 'ouderdomskwaaltje'.

Wil je dat laatste weten dan moet je voor alle bovenstaande factoren corrigeren en dat zal schier onmogelijk zijn vanwege de hoge prevalentie van bovenstaande factoren.
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

Berichten: 12

Re: Krampen

Dank voor het duidelijk antwoord. 
We zijn beiden eind de zestig.

Reageer