Vraag over Telomeren en Wondheling

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 3

Vraag over Telomeren en Wondheling

Halo, ik heb een vraag:

Het zit zo, ik heb onlangs geleerd over Telomeren, en uit eigen onderzoek telomerase leren kennen. Nu vroeg ik mij af, hoe dat zit bij Wondheling. Stel je krijgt een wondje in je hand, dan mis je daar een stukje huid, of iets dergelijks. Cellen zullen zich moeten reproduceren om dit stukje opnieuw te maken. Aangezien bij elke deling de Telomeren krimpt, gebeurt dit dan ook bij de Wondheling? In dat geval zou je dus met elk wondje wat je hebt een stukje ouder worden. Dit zal op een mensenleven 2 seconden schelen of zoiets minimaals, maar klopt deze redenatie?

En nu ik er toch bezig mee ben: Hoe zit het met kankercellen en Telomeren? Ze delen ongeremd, maar sterven toch niet af omdat ze telomerase uitvoeren. Als je dus een embryo zou injecteren met kankercellen, en dan zou zorgen dat de delingen constant blijven en je dus geen enorme massa word, en iets doet tegen de negatieve kant van kanker, zou je dan eeuwig leven? Hou bij deze vraag wel de HeLa cellen in je achterhoofd.

Graag bij antwoorden niet enorm moeilijk, ik ben pas 16 :)

Berichten: 12.262

Re: Vraag over Telomeren en Wondheling

In principe is je redenatie over wondheling correct, in ieder geval voor wat het bindweefsel betreft.

Je hebt een aantal celtypes dat vrijwel onbeperkt kan blijven delen. Dit is noodzakelijk om in leve te blijven, er zijn weefsels die voortdurend afslijten en continu moeten worden aangevuld ook als je al volwassen bent. Denk bijvoorbeeld aan huidcellen, waarvan je continu een grote hoeveelheid verliest, maar die wel aangevuld moeten worden om een intacte huid te houden. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld de binnenkant van je darmen of de productie van bloedcellen in het beenmerg.

Al deze celtypes hebben telomeren, maar die kun je niet zien als een eenvoudig 'aftel systeem' waarbij een cel na, bijvoorbeeld, 30x niet meer kan delen. Dit verschilt per celtype.

Kankercellen zijn er een voorbeeld waarbij dat mis gaat en er helemaal geen rem meer is op de deling. De HeLa cellijn is onderhand 50 jaar oud en deelt nog vrolijk verder in laboratoria over de hele wereld. De onbeperkte deelbaarheid van dit soort cellen komt doordat ze min of meer zelf de telomeren op lengte kunnen houden bij iedere deling.
Victory through technology

Berichten: 3

Re: Vraag over Telomeren en Wondheling

Oke bedankt voor de uitleg.

Je zou dus met HeLa cellen echt een onsterfelijk persoon kunnen maken?

Berichten: 12.262

Re: Vraag over Telomeren en Wondheling

Dat dan weer niet - je hebt celdood nodig om uberhaupt een mens te kunnen maken. Weefsels vormen in bepaalde patronen en leveren zo organen, botten, spieren en dergelijke op. Hiervoor is het noodzakelijk dat cellen stoppen met delen op het juiste moment, en HeLa cellen doen dat niet.

Ergens kun je wel stellen dat dit soort cellen een zeer lang leven kan hebben, en waarschijnlijk op een gegeven moment de oudste menselijke cellen ooit zullen zijn. Als je vanaf de geboorte van de donor telt, is de cellijn al bijna 100 jaar oud, en er lijkt voorlopig geen einde aan te komen.

Overigens is er een soortgelijke cellijn uit hamsters die al 50 jaar mee gaat, terwijl die beestjes normaliter hoogstens een paar jaar oud worden.
Victory through technology

Berichten: 3

Re: Vraag over Telomeren en Wondheling

En als je dan een soort apoptose zou inprogrammeren in de HeLa cellen? Met de hedendaagse technieken zou dat vast wel mogelijk zijn, en als de cellen zich constant delen zou je ook constant elke cel de informatie doorgeven van de apoptose. Dan zou je cellen hebben die voor altijd kunnen blijven delen, maar afsterven wanneer nodig.

Denk hierbij aan dat de HeLa cellen apoptose gaan uitvoeren net na 1 deling, zodat de cel niet afsterft zonder zich te hebben gedeeld. Dan zou de groei tenminste veel minder zijn, en eventuele meerderheid aan cellen kun je wel verwijderen denk ik (lasers? bestraling?)

Reageer