behoud van impuls

Moderator: physicalattraction

Reageer
Berichten: 33

behoud van impuls

hallo,
als ik het goed begrijp geldt de wet van behoud van impuls bij de botsing van 2 deeltjes als er geen uitwendige kracht op het stelsel werkt, zoals de wrijvingskracht. Nu ben ik al een tijd bezig met een 'stacked ball drop', een tennisbal op een basketbal die zo naar beneden vallen en botsen met de grond. Behoud van impuls zal hier niet gelden omwille van de luchtwrijving, maar afgezien van dat, geld het dan wel? Want als je nu de botsing van een bal tegen een muur neemt, dan blijft de impuls toch ook niet constant vermits een deel van de energie verloren gaat in de vervorming van de bal...

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.271

Re: behoud van impuls

behoud van impuls (niet te verwarren met behoud van energie) geldt hoe dan ook. 
 
zie je dat niet helemaal intuïtief voor je, maak het dan wat helderder met een wat extremer gedachtenexperiment dan vervorming van een bal tegen een muur.
 
Hang een homp zachte klei  aan een touwtje, gooi er een even grote klomp even zachte klei tegenaan met snelheid 6 m/s, en ze zwaaien gezamenlijk door aan het touwtje met een snelheid van 3 m/s. Kun je je dat wél voorstellen? 
Dat is zelfs een prima methode om de snelheid van kogels vast te stellen:
 
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/balpen.html
 
wat je met die bal en die muur niet ziet is dat die muur (met heel de aarde eraan vast) ook een beetje snelheid krijgt. Anders zou het geval van een perfect stuiterende bal al helemaal idioot worden: omdat de richting van de snelheid omkeert keert ook het teken van de impuls om (bijv + 2 kgm/s --> -2 kgm/s). Da's geen behoud, da's een verandering met - 4 kgm/s . 
Betekent dus dat muur en aarde een impuls van + 4 kgm/s krijgen.
Stuitert de bal niet volkomen elastisch terug (impuls terug bijv slechts -1 kgm/s) dan krijgen aarde en muur ook maar een impuls van + 3 kgm/s. 
In beide stuitergevallen blijft de oorspronkelijke impuls (+ 2 kgm/s) behouden
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Reageer