Drukverval in arteriolen en capillairen

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 107

Drukverval in arteriolen en capillairen

Hoe komt het eigenlijk dat de bloeddruk progressief vervalt en dan met name sterk ter hoogte van de arteriolen en capillairen? Ik weet dat het debiet van een orgaan evenredig is met het verschil in bloeddruk (gemiddelde arteriële druk - centraal veneuze druk) en omgekeerd evenredig met de weerstand. De weerstand gaat sterk toenemen doordat arteriolen en capillairen een dikke wand hebben maar waarom en hoe gebeurt het juist dat de druk daar lager wordt? Op de vraag 'waarom' kan ik gokken om de snelheid waarmee het bloed door de capilliaren stroomt te doen verlagen zodat betere uitwisseling kan plaatsvinden? Maar hoe verlaagt die druk nu juist? Ik dacht altijd dat de bloeddruk verlaagd werd door de weerstand te doen afnemen maar dat is nu niet het geval want de weerstand neemt net toe?

Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.548

Re: Drukverval in arteriolen en capillairen

Verlaagde weefsel pO2 ten gevolge van verminderde zuurstofaanvoer of verhoogde zuurstofbehoefte veroorzaakt vasodilatatie. Een spier of orgaan kan middels vasodilatie zijn bloedtoevoer regelen als zijn capillairen in ongedilateerde toestand een grote weerstand zijn.

Gebruikersavatar
Berichten: 107

Re: Drukverval in arteriolen en capillairen

Ja maar vasoconstrictie en vasodilatatie passen de weerstand aan (verminderde weerstand -> sterkere doorbloeding ) maar hoe wordt de perfusiedrukgradient gecreëerd ? Dus 100 mmHg gemiddeld aan de aorta en 40 mmHg aan de ingang van de arteriolen

Berichten: 246

Re: Drukverval in arteriolen en capillairen

In elke vat waarin bloed stroom is er een weerstand dat komt door wrijving. Dus zelfs binnen de aorta is de druk aan het begin hoger dan iets verderop puur door de wrijving waardoor je drukverval krijgt.
Bij de arteriolen krijg je ineens heel veel aftakkingen en als je de radius van al die aftakkingen bij elkaar optelt is de som van die radii groter dan de radius van bv de aorta. Dus omdat de totale radius groter is is de weerstand lager en daalt de druk.
Je zou ook kunnen zeggen dat door die aftakking de totale oppervlak ook groter is, dus een grotere oppervlak veroorzaakt een lagere druk.

Reageer