gehydrateerde atoomstraal

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 10

gehydrateerde atoomstraal

Hoi,

Kan mij iemand vetellen waar ik de gehydrateerde atoomstraal van Ca en Mg kan vinden? Beide zijn in gehydrateerde vorm omgeven door zes watermoleculen.

Mvg

Berichten: 1.379

Re: gehydrateerde atoomstraal

Voor ionen in oplossing bestaan geen vaste hydratatiegetallen. Soms wel in gekristalliseerde verbindingen. De binding van de watermoleculen in oplossing neemt geleidelijk af met de afstand tot het ion in oplossing. Een kleine ionstraal en een hoge lading bevordert wel de aantrekking van water. Maar niet tot een vast getal als zes.

Bij kristallijne zouten gaat het vooral om de geometrie. Daar past niet altijd water bij. Zo kristalliseren KCl en NaCl zonder kristalwater, maar LiCl.H2O doet het wel met een watermolecule.

Door de sterke hydratatie van het kleine Li+ ion is de beweeglijkheid in het electrische veld bij geleiding in een oplossing geringer dan van Na+ en K+ ionen. Vergelijk de equivalentgeleidingvermogens van de kleine ionen eens met elkaar. Als die tabellen niet in BINAS staan vind je ze wel in het Handbook of Chemistry and Physics op school.

Een uitzondering vormen de chromi-ionen in een groene waterige oplossing van CrCl3 .

Daar gedraagt het water zich min of meer als een ligand met een omringsgetal van zes. Daarbij kunnen watermoleculen ook nog uitgewisseld worden met chlorideionen

Natuurlijk is het kleine H+ ion een uitzondering. Dit kan zich in oplossing

heel sterk binden aan water en ammoniak tot respectievelijk H3O+ en

NH4(+). Hier is dan wel sprake van een vast bindingsgetal.
Uitleggen is beter dan verwijzen naar een website

Reageer