Deursloten

Moderator: Rhiannon

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Deursloten

Benm schreef: ...

Wel grappig dat ze ook in de VS gebruikt worden of werden, de enige landen waar ik ze ooit gezien heb zijn in zuidooist-azie (thailand, indonesie, maleisie). Wellicht komen ze van dezelfde leverancier als 'westers sanitair' (american standard) in die landen. ...
 
Niet alleen de VS; ik ben ze ook tegengekomen in Curaçao, Venezuela en andere Latijns-Amerikaanse landen. Zou best 'american standard' kunnen zijn. Ze zijn nog steeds overal te krijgen, want in huizen (binnendeuren) worden ze ook nog veel gebruikt.
 
Zelfs Amazon heeft ze. Zie hier.
 
En inbreken? Ik heb hier zelfs een handleiding gevonden.
Contra principia negantem disputari non potest.

Berichten: 12.262

Re: Deursloten

Zo te zien zijn ze in ieder geval behoorlijk goedkoop, dat kan ook wat verklaren ;)

Het zou best kunnen dat ze ook in latijns amerika mee komen met de leverancier van sanitair of andere hotelbenodigdheden. Het valt me wel vaker op dat sommige hotels uitgerust zijn met een soort standaard-kit aan sanitair, sluitwerk, meubeltjes en dergelijke.
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Deursloten

Ook in Nederland is aardig wat deurbeslag te vinden met het slot boven de kruk:
 
seniorenbeslag.jpg
seniorenbeslag.jpg (180.28 KiB) 661 keer bekeken
 
Waarom dit 'seniorenbeslag' genoemd wordt ontgaat mij nogal.

Berichten: 12.262

Re: Deursloten

Dat is inderdaad wel een vreemde naam. Ik kan me iets voorstellen bij het sleutelgat kunnen vinden zonder je leesbril nodig te hebben oid, maar dat zal toch de reden niet zijn? Of zou het om een of andere reden gemakkelijker zijn om te gebruiken icm een rollator, scootmobiel of iets dergelijks?
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Deursloten

Waarom dit 'seniorenbeslag' genoemd wordt ontgaat mij nogal.
 

 

Het heet 'seniorenbeslag' omdat je niet zo ver hoeft te bukken om de sleutel in het slot te steken. Blijkbaar is dat moeilijk als je al ouder bent. Ik zou het niet weten, ik word dit jaar pas 70!

 
old lady3.jpg
old lady3.jpg (10.63 KiB) 661 keer bekeken
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Deursloten

En voor jongere mensen is het dan op d'een of d'andere manier goed om ver te bukken gezien het overgrote deel van beslag met het slot onder?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.361

Re: Deursloten

Blijkbaar.
Contra principia negantem disputari non potest.

Gebruikersavatar
Berichten: 1.820

Re: Deursloten

Het is blijkbaar De schuld van de Middeleeuwen! 😊
Waarom zit het sleutelgat van een deur altijd onder de deurklink of deurknop, vraagt Jeroen Vermunt uit Leiden zich af. Een sleutelgat is toch veel beter zichtbaar en de sleutel veel makkelijker om te draaien, als het slot boven de klink of knop geplaatst wordt?

Vermunt heeft een punt, zegt Jan Willem Drukker, hoogleraar designgeschiedenis aan de Technische Universiteit Twente. Wanneer deurklink en slot gescheiden zijn, is de meest voor de hand liggende plaats van het slot: op tepelhoogte in de deur. Dat is niet alleen het gemakkelijkst bij het monteren, maar ook bij de bediening van het slot: je hoeft niet te bukken en er zit ook geen schaduw in de weg.

Sinds de Middeleeuwen zijn slot en klink echter doorgaans geïntegreerd in één mechanisme. Daar komt bij dat sleutels tot diep in de negentiende eeuw ongeveer zo groot als een potlood waren en dat ze binnenshuis meestal bewaard werden op een vaste plaats: Namelijk in het slot waar ze thuishoren, want dat scheelde wanhopig zoeken bij brand. In zon situatie is het juist niet handig wanneer de sleutel boven de klink zit: een hand die een deur wil openen, komt immers van bovenaf (Drukker: als een miniatuurvliegtuigje dat een landing probeert te maken) op de klink af; als er dan een sleutel van potloodformaat bovenzit, kan je nare verwondingen oplopen.

Nu is het gecombineerde klink-plus-slot-mechanisme wel steeds kleiner geworden: sinds eind negentiende eeuw zijn ze volgens Drukker zelfs tot kabouterformaat gekrompen. Hoe kleiner de sleutel, hoe minder reden er eigenlijk nog is om het sleutelgat onder de klink te plaatsen. Volgens Drukker hebben sloten tegenwoordig dan ook de neiging om naar boven te verhuizen; bij hotelkamerdeuren en autoportieren zie je dat bijvoorbeeld al vaak. En de gestaag oprukkende elektronische vervanger van de sleutel (Drukker: cijfer-display, vingerafdruk-lezer of smartcard-gleuf) zit eigenlijk altijd precies op de plek waar Vermunt hem graag zou zien: keurig boven de deurkruk. Welnu, zegt Drukker. Als dat geen gelukkig slot is!
Uit: http://www.nrc.nl/next/2012/11/14/waarom-zit-het-sleutelgat-op-zon-onhandige-plek-12577451
Ik ben niet jong genoeg om alles te weten...
-Oscar Wilde-

Berichten: 12.262

Re: Deursloten

Grappig hoe meer mensen het zich blijkbaar afvragen :)

Systemen die werken met codes of cards zitten inderdaad meestal boven de klink.

Ik zie overigens wel gebeuren dat de huidige sloten op termijn verdwijnen en vervangen worden door een beter systeem. Een stukje metaal van ongeveer de juiste vorm is eigenlijk helemaal niet zo'n betrouwbaar systeem.

Wellicht faseren sloten met sleutels uit als er een beter systeem op de markt komt. Het zou me niet verbazen als met een paar decennia de standaard bijvoorbeeld een iris of rentina scan is. Zulke systemen zijn minder gevoelig voor misleiding vergeleken met vingerafdrukken. Nadeel is uiteraard dat ze niet werken als de stroom uitvalt.
Victory through technology

Reageer