Springen naar inhoud

Platte aarde geloof


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Retpeks

  Retpeks


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 16:51

Op internet is er een groeiende groep mensen die gelooft dat de aarde plat is. Hun "bewijzen" voor een platte aarde barsten van de fouten, slechte argumenten en complottheorieën. NASA en piloten zitten in het complot, want anders zouden ze niet verzwijgen dat ze soms de rand van de aarde bereiken. Ik heb al heel van deze flat earth filmpjes zitten kijken en het is echt tenenkrommend! 

 

Waar komt deze dwaasheid vandaan? Is deze idiote beweging nog wel te stoppen?

 

 https://youtu.be/TguKvKe-9Io

 


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 48218 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 mei 2016 - 17:07

Ik heb al heel van deze flat earth filmpjes zitten kijken en het is echt tenenkrommend! 

 

Waar begin je dan ook aan?

 

 

 

Waar komt deze dwaasheid vandaan?

 

Er hebben altijd op aarde nog wel dolende zielen gelopen, maar nu hebben ze internet en vinden ze elkaar. Daarmee lijkt het erger dan het is. 

Laat ze lekker bezig, scheelt vast weer een paar gemolde bushokjes. 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Retpeks

  Retpeks


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 17:15

Waar begin je dan ook aan?

 

 

 

 

Ja, waar begin ik aan?  Op de een of andere manier kan ik het niet echt loslaten en houdt het mij toch wel bezig. In discussie gaan met deze mensen is haast niet te doen, terwijl ik vrijwel alle argumenten die pleiten voor een platte aarde kan weerleggen. Ze begrijpen het simpelweg niet. 

 

Voor jaren geleden was hier nauwelijks iets over te vinden op internet, maar de laatste anderhalf jaar is het echt geëxplodeerd op youtube. Inmiddels zijn er miljoenen filmpjes geupload over dit onderwerp en dagelijks komen er honderden bij. Het begint een enorme beweging te worden. Er is zelfs een conferentie voor georganiseerd in Nederland: http://www.deaardsewaarheid.com/

Zal mij benieuwen hoeveel mensen daar op af komen. 


#4

Professor Puntje

  Professor Puntje


 • >1k berichten
 • 4013 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 17:19

Die tendens naar het toenemend serieus nemen van pseudowetenschappelijke theorieën is mij ook al opgevallen. Zie daarover:

http://www.wetenscha...ttheorieen-toe/

Wat mij vooral zorgen baart is dat ik steeds meer mensen tref met een uitstekend stel hersens daar ook in meegaan.


#5

Retpeks

  Retpeks


 • 0 - 25 berichten
 • 4 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 17:25

Wat mij vooral zorgen baart is dat ik steeds meer mensen tref met een uitstekend stel hersens daar ook in meegaan.

 

Inderdaad. Intelligentie zegt ook niet altijd iets, maar geeft mensen wel meer vermogen om kritisch te denken. Het is alleen jammer dat sommigen een verkeerd denkpatroon aanleren waardoor ze gemakkelijker in cognitieve valkuilen stappen.


#6

Thionyl

  Thionyl


 • >1k berichten
 • 1754 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 20:55

Mij lijkt het dat intelligentie niets zegt, zonder kennis. En omgekeerd ook.  Daarnaast moet dat ongeveer in evenwicht zijn als je met elkaar communiceert en dat is ook nog wel eens een probleem.  Enz. enz.

 

Maar dat er zwaartekracht is, zullen die mensen v/d platte aarde theorie (en) toch ook niet ontkennen. 

Maar een platte aarde en zwaartekracht? Oeps hoe leg je dat dan uit. Ga niet eens kijken of ze daar een antwoord voor hebben, zal vast wel.

Dus is/ blijft de Aarde bolvormig, maar blijft leuk om er tegen aan te schoppen. Zolang het maar bij hobby blijft, hoe zinloos de theorie er over ook is.

LiA


#7

Professor Puntje

  Professor Puntje


 • >1k berichten
 • 4013 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 21:25

@ Thionyl
 
Zolang het niet op grote schaal serieus genomen wordt is en blijft het leuk, dat vind ik ook. Ik mag mij graag in allerhande pseudo- en randwetenschappen verdiepen. Het is vermakelijk en het houdt je scherp - en soms kom je zelfs een idee tegen dat zo gek nog niet is. Punt is alleen dat in het huidige geestelijke klimaat van "ieder zijn eigen waarheid" het gevaar bestaat dat pseudowetenschappen naast de reguliere wetenschap in het onderwijs en de media een gelijke representatie gaan eisen. Ongeveer zoals je dat ook hier en daar met de evolutieleer en het creationisme ziet. Het postmoderne relativisme biedt daarvoor een ideologische basis.


#8

Thionyl

  Thionyl


 • >1k berichten
 • 1754 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 mei 2016 - 23:27

@ PP , mee eens. Maar in tegenstelling tot echte onderzoekers, worden ze ook vaak boos als je er tegen in gaat. Moeilijk hoor om met dergelijke "gasten" te babbelen, wat voor argumenten/bewijzen je ook aandraagt. Dus stopt de discussie en haal ik mijn schouders maar op. Soort religie vs wetenschap lijkt het. 

Een echte wetenschapper heeft twijfels en dat maakt hem/haar ook waardevol, want dan is ie ook open voor discussie(s) en zoekt misschien verder. De Pseudo's? zijn mi niet zo open daar in. Zo is het en niet anders. Of ga ik nu weer te ver?

LiA


#9

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 48218 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 01 mei 2016 - 23:45

De Pseudo's? zijn mi niet zo open daar in. ..//... Of ga ik nu weer te ver?

Afgaand op wat ik lees in alle discussies die je over allerlei complottheorieën op dit forum kunt vinden is dat een terechte opmerking. Waarbij moet worden opgemerkt dat ook de "tegenspelers" door die mensen juist dát verweten wordt: men is dan "gehersenspoeld", heeft geen "open mind", of juist een "te nauwe blik op de wereld". 

 

Kortom, met mensen die zich van wetenschappelijk bewijs niks wensen aan te trekken is elke discussie zinloos als het erom gaat die mensen het licht te laten zien. Wat je mag hopen is dat door tegengas te geven een argeloze lezer niet zo eenvoudig in de hersenspinsels zal gaan geloven. 

ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#10

Bladerunner

  Bladerunner


 • >250 berichten
 • 731 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2016 - 02:46

Ik heb gehoord dat hij niet alleen plat is, maar ook nog eens gedragen wordt door 4 olifanten op de rug van een schildpad...

 

@Thionyl

"Maar een platte aarde en zwaartekracht? Oeps hoe leg je dat dan uit"

 

Dat is geen probleem hoor. Om zwaartekracht uit te oefenen hoeft iets niet perse een bolvorm te hebben. :D


#11

Math-E-Mad-X

  Math-E-Mad-X


 • >1k berichten
 • 2599 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2016 - 06:46

Dat dit soort complottheorien steeds populairder lijken te worden komt misschien ook wel doordat de mensen steeds meer het gevoel krijgen hun grip op de wereld te verliezen. Alles om ons heen wordt steeds technischer en dus wordt het steeds lastiger voor gewone mensen om nog te begrijpen hoe zaken werken.
 
Vroeger bijvoorbeeld, als je een zak geld had en je was bang om daarvan beroofd te worden dan had je op z'n minst de illusie dat je dat kon voorkomen door ofwel je geld op een slimme manier te verbergen, ofwel door je geld desnoods met geweld te verdedigen.
 
Maar hoe kan je tegenwoordig als gewone man in godsnaam voorkomen dat je credit card nummer door een hacker wordt gestolen? Dat is voor veel mensen gewoon totaal niet uit te leggen en ik denk dat heel veel mensen hierdoor een enorm gevoel van machteloosheid hebben.
 
Om het heel plat te zeggen: de meeste mensen zijn gewoon te dom om de moderne wereld nog te begrijpen. Maar niemand wil dat natuurlijk van zichzelf toegeven. Dus in plaats daarvan gaan mensen op zoek naar alternatieve verklaringen waarom ze de wereld niet begrijpen. 
 
Zo van: "Het is niet zo dat ik te dom ben om de wereld te begrijpen, het is gewoon zo dat andere mensen mij de verkeerde dingen aangeleerd hebben."
 
Maar dat is natuurlijk maar mijn interpretatie van de zaken. Geen idee of het hout snijdt wat ik zeg.  ;)

Veranderd door Math-E-Mad-X, 02 mei 2016 - 06:47

while(true){ Thread.sleep(60*1000/180); bang_bassdrum(); }

#12

Professor Puntje

  Professor Puntje


 • >1k berichten
 • 4013 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2016 - 08:57

@ Math-E-Mad-X

 

Klinkt niet zo gek. Maar hoe zou je die verklaring moeten toetsen?

 

Misschien heeft dit ermee te maken:

 

https://nl.wikipedia...ng-krugereffect

 

https://en.wikipedia...

 

In dat geval zou pseudowetenschap vooral het werk van incompetente lieden moeten zijn, mensen die net zoveel weten om zich boven de meute verheven te achten maar weer te weinig om hun eigen relatieve onwetendheid ten opzichte van alles wat er te weten is te beseffen.

 

 

Overigens: wanneer de aardeplak versneld omhoog beweegt lijkt er althans op het aardoppervlak de gebruikelijk zwaartekracht te heersen. Dat geeft dan wel weer problemen met de sterrenhemel. En zo rol je dan van het ene probleem in het ander, en moeten er steeds meer vreemde aannamen gedaan worden om de zaak nog kloppend te krijgen. Naar mijn mening is er dan ook geen scherpe lijn tussen pseudowetenschap en reguliere wetenschap want ook in de reguliere wetenschap doet men desnoods aannamen enkel om de zaak kloppend te krijgen, bijvoorbeeld de donkere materie en energie. Het verschil tussen pseudowetenschap en reguliere wetenschap is volgens mij de mate waarin men bereid is niet-onderbouwde aannamen te doen enkel en alleen om een eenmaal ingenomen gezichtspunt te redden.

Veranderd door Professor Puntje, 02 mei 2016 - 09:10


#13

Back2Basics

  Back2Basics


 • >250 berichten
 • 657 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2016 - 10:07

 

... In discussie gaan met deze mensen is haast niet te doen, terwijl ik vrijwel alle argumenten die pleiten voor een platte aarde kan weerleggen. Ze begrijpen het simpelweg niet. 

 

 

 

Flaubert zei het al in 1880, zij het niet in het Engels: "But who knows? The earth has its boundaries, but human stupidity is infinite!"

 

"De goede verstaander heeft mij al lang begrepen, en de anderen, welnu, die zullen pour toujours de anderen blijven." (Vilan van de Loo, 2004)


#14

klazon

  klazon


 • >5k berichten
 • 7428 berichten
 • Pluimdrager

Geplaatst op 02 mei 2016 - 11:55

..... want ook in de reguliere wetenschap doet men desnoods aannamen enkel om de zaak kloppend te krijgen, bijvoorbeeld de donkere materie en energie.

In de reguliere wetenschap gaan ze vervolgens wel op zoek naar bewijzen die de aanname bevestigen, of ontkrachten.


#15

Professor Puntje

  Professor Puntje


 • >1k berichten
 • 4013 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 mei 2016 - 12:27

In de reguliere wetenschap gaan ze vervolgens wel op zoek naar bewijzen die de aanname bevestigen, of ontkrachten.

 

De (moeilijke) vraag is hoelang het redelijk is het bestaan van een (vooralsnog niet aangetroffen) donkere materie en energie aan te nemen wanneer die steeds maar niet gevonden worden. Het is redelijk er wat tijd voor te nemen, maar als de huidige situatie véél langer voortduurt zul je op gegeven moment toch moeten toegeven dat donkere materie en/of energie (waarschijnlijk) niet bestaan. Zo kun je ook volhouden dat de aarde plat is als je bereid bent allerhande groteske aannamen te doen om die idee-fixe te redden. Het verschil tussen reguliere en pseudowetenschap is en blijft een kwestie van gradatie.


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures