[overig] Omcoderen, classificeren of? SPSS

Moderators: ArcherBarry, Fuzzwood

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 5

Omcoderen, classificeren of? SPSS

Hoi Allemaal!
 
Ik zit nu al dagen achter mijn laptop oplossingen te bedenken voor me hypotheses, maar ik kom niet dichterbij, helaas! Graag schakel ik jullie hulp in zodat ik niet meer de neiging krijg om met dingen te gaan gooien (Terwijl het zulk mooi weer is!)
 
Kort overzichtje van mijn thesis onderwerp:

Ik onderzoek of er verschillen zijn in perspectieven (eerste persoons perspectief en derde persoons perspectief) in het ophalen van herinneringen. Dit onderzoek ik door middel van foto's en verschillende vragenlijsten. Mijn hoofdhypothese luidt dan ook: photographs taken from a first-person perspective will be relived more strongly compared to the photographs taken from a third-person perspective.
 
Kortom, mijn participanten bezoeken 15 locaties waar ze 2 typen foto's maken. Een first-person en een third-person perspective. Bij deze foto's komen bij de follow-up 2 vragen in beeld:

Vraag 1: Geef aan hoe u zich op dit moment voelt na het bekijken van de foto. (Antwoordschaal: Zeer negatief – negatief – neutraal – positief – zeer positief) (SPSS: zeer negatief = 1 t/m zeer postief = 5).

Vraag 2: Geef aan in hoeverre u het gevoel heeft dat u het moment aan het herbeleven bent na het bekijken van de foto. (antwoordschaal:
Zeer zwak – zwak – neutraal – sterk – zeer sterk) (SPSS:  zeer zwak =1 t/m zeer sterk = 5).
 
Vraag 2 is voornamelijk voor mij van belang om de hypotheses te kunnen beantwoorden, want door die vraag te stellen kan ik bij elke locatie nagaan of ze de situatie meer herbeleven vanuit een first person of een third person perspectief. En dan nu het probleem, als ik dit voor elke locatie doe en elk perspectief bij elkaar optel dan kom ik uit op een gemiddelde van 50 bij first-person en 55 bij third person. Nu kan ik wel stellen van ja, inderdaad third-person is sterker, maar daar kom ik niet ver mee. Ik moet natuurlijk meerdere toetsten uitvoeren met deze gegevens en kan niet een independent t test maken of een anova omdat SPSS dan alle waardes geeft.
 
Mijn vraag luidt dan ook: Moet ik per locatie per perspectief classificeren (bijv vraag 2 bij first person perspectief:, zeer zwak(1) en zwak(2) = geen perspectief, neutraal(3) = neutraal, sterk(4) en zeer sterk(5) = first-person perspectief)

Of moet ik een nieuwe variabele aanmaken die alleen sterk (4) en zeer sterk (5) tellen in bijv first-person perspectief (en natuurlijk hetzelfde toen bij third-person perspectief), en deze dan later omcoderen naar 1 = first person perspectief?
Of zijn er nog een andere mogelijkheden? Dummy's?
 
Ik moet namelijk met deze 'basis' variabelen meerdere hypotheses beantwoorden (voor patienten met depressie etc etc). Ofwel Help! Ik zie door alle statistiek de goede en juiste oplossing niet meer. Wie wilt mij helpen hiermee?
 
Hoor heel graag van jullie!
 
Groetjes,
Désirée

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Wat is nu precies je uitkomstmaat/maten? Een gemiddelde score of somscore of zo van de 15 antwoorden op vraag 2 per perspectief?

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Mijn uitkomstmaten moeten worden:  participant herbeleeft na het zien van de foto vanuit een first-person perspectief,
of
participant herbeleeft na het zien van de foto vanuit een third-person perspectief.
 
De somscores of een gemiddelde score kan ik niet gebruiken als ik scores met elkaar wil vergelijken (independent sample t test, anova bijvoorbeeld..)

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

independent t-test gaat het sowieso niet worden, want je hebt gepaarde metingen. Wil je alle locaties apart bekijken of tot een overall gemiddelde score komen?

Je hebt dat herbeleven dus gemeten met een 5-punts Likert schaal; maar wil je dat hercoderen naar een dichotome maat (2 categorieen, wel/niet herbeleven)?

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Ik was je te vergeten te bedanken voor het meedenken en beantwoorden van mijn vragen, dus bij deze: bedankt hiervoor! :)
 
Dat is een goede vraag of ik dat per locatie wil of over alle 15 locaties samen! Omdat het erover gaat of first-person of third-person perspectief méér herinnerd/herbeleeft worden  dan lijkt de juiste oplossing over de 15 verschillende locaties samen te nemen.
 
Ik heb geen gepaarde metingen zover ik weet. Iedere participant deed 1 keer mee en zij hebben tijdens de follow-up wel dezelfde vragenlijsten ingevuld als tijdens de baseline, maar om de foto's te beoordelen of zij het herbeleefde dat zij opnieuw op die locatie waren was maar één keer en dat was tijdens follow-up.
 
En ja, volgens mij moet ik dat doen om de hoofd hypothese en als wel andere hypotheses te kunnen beantwoorden. (Volgende hypothese is: Does the first hypothesis still stands for participants with dysphoric symptoms (elevated depression), and, in addition: will participants with dysphoric symptoms recall more third-person perspective than first-person perspective.
(Hierop heb ik weer een heel ander probleem, maar dit komt dan later).
Dus dan lijkt het me dat ik hiervoor wel/niet herbeleven moet hebben zodat ik alsnog een independent samples t test kan uitvoeren om te kijken of er daadwerkelijk wel/geen significant verschil is tussen deze twee groepen (en dan hierop verder de volgende hypothese kan beantwoorden, nb: Al heb ik deze stieken al proberen te beantwoorden met een ANOVA.. zal vast niet goed zijn..!)

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Je beschrijft dat je participanten twee typen fotos maken, 1 first-person en 1 third-person perspectief. Daaruit leid ik af dat je dus van elke participant een score hebt voor herbeleving bij first-person en een score voor third-person. Als je beide scores met elkaar wil vergelijken, is dat dus een vergelijking binnen personen....en dus gepaard.

Voor de analyses die je beschrijft maakt het niet uit of de uitkomst dichotoom is of niet: beide zijn uit te voeren. Of je dat moet doen is afhankelijk van hoe je herbeleving wilt operationaliseren; dat is een inhoudelijke beslissing, geen statistische.

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

 Je hebt helemaal gelijk! Mijn scriptie begeleider antwoordde op mijn analyse plan dat een independent samples t test goed was om te vergelijken of herbeleven verschilt van first-person vs third-person. :(
 
Kan ik het zo opvatten, ik kan mijn hoge scores op first-person laten staan (M =55.00) en third-person (M=50), alleen hoe kan ik dan mijn tweede hypothese hiermee beantwoorden? Volgens mijn begeleider moet ik hier ook een independent samples t test gebruiken.
 
Ik ga nu eerst even kijken hoe de paired sample eruit ziet op mijn data! :)
 
***Bewerking***
 
Van een niet significant resultaat, naar een wel significant resultaat! Ofwel ze verschillen daadwerkelijk van elkaar waarbij first-person perspective meer (M =50) wordt herbeleefd dan third-person (M=47).

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Je hebt helemaal gelijk! Mijn scriptie begeleider antwoordde op mijn analyse plan dat een independent samples t test goed was om te vergelijken of herbeleven verschilt van first-person vs third-person.
Dan heeft je begeleider er geen kaas van gegeten of het design van de studie niet helemaal begrepen. Zulk soort begeleiders roepen het volgende in me op ;-) :
image.jpeg
image.jpeg (118.32 KiB) 514 keer bekeken

Ik zou inderdaad maar eens met die paired t test beginnen. Je tweede hypothese lijkt vooral te gaan over een subgroep van je populatie, klopt dat?

Gebruikersavatar
Berichten: 5

Re: Omcoderen, classificeren of? SPSS

Ik hoop dat het het laatste is dat het niet begrepen is voor mijn begeleider.
 
De tweede hypothese is eigenlijk een aanvulling op de eerste hypothese. Ik kijk hier of dit (nu dan) significante resultaat ook bestaat bij participanten met milde symptomen van depressie. Tijdens de baseline een vragenlijst afgenomen en ik kijk alleen naar participanten die hoger scoren dan 5 op deze vragenlijst. Mijn hypothese luidt hier dan ook: Participanten met depressieve symptomen herinneren/herbeleven meer third-person perspective dan first-person perspective.
Ofwel, zijn de ratings van het herbeleven lager in de participantengroep met depressieve symptomen in vergelijking tot ratings van de participantengroep die geen depressieve symptomen heeft.
 
Maar nu gauw bedtijd, al zal ik vannacht wel weer dromen van alle statistiek! :mrgreen:

Reageer