Universe sandbox ²

Moderators: Michel Uphoff, jkien

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 67

Universe sandbox

Dag allen,
 
Wellicht zijn sommigen er al mee bekend, maar ik stuit vorige week op een ontzettend mooi en interessant programma genaamd Universe sandbox 2 (moet denk ik squared zijn). http://universesandbox.com/.
 
Ik kan het lastig in één adem samenvatten, maar zie het als een universum waarin je kunt doen en laten wat je wilt en waarbij natuurwetten behouden blijven (althans, dat claimen ze). Je kunt bijvoorbeeld ons zonnestelsel openen en zien wat er gebeurt als je bepaalde planeten gaat verschuiven. Of wat er gebeurt als je de zon groter/kleiner maakt of zelfs een zon toevoegt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er mee 'spelen'. 
Je kunt supernovae veroorzaken, zwarte gaten maken en er dingen "ingooien". 
 
Kijk eventueel eens op youtube en zoek naar universe sandbox 2. 
 
Ik zou graag eens met wat mensen samen kijken hoe waarheidsgetrouw sommige resultaten zijn. Wie kent het, of wil er eens samen met mij kennis mee maken?
 
p.s. Er is geen enorme kennis van ICT voor nodig, het programma wijst zichzelf. Echter is een redelijke pc wel vereist.

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Universe sandbox

hoe waarheidsgetrouw sommige resultaten zijn. 
 
Afgaande op de voorbeeldfilmpjes die ik zag: De getoonde resultaten zijn veelal niet waarheidsgetrouw. Het is een leuk en fraai spel dat naast wat rudimentaire Newtoniaanse fysica en dergelijke mooie effecten kent, maar niet bedoeld is voor een hoog realiteitsgehalte. Een aantal fenomenen zijn via een vast stramien geïmplementeerd, maar worden niet echt doorgerekend.
 
waarbij natuurwetten behouden blijven (althans, dat claimen ze)
 
Een theepot ter grootte van de Zon door het zonnestelsel jassen is vermakelijk en fantasierijk maar niet bepaald realistisch, zo'n pot zou in een goed fysisch model onder de eigen gravitatie ineen storten. Je kan er geen echt realistische modellen mee maken. Dat is overigens niet verwonderlijk het zou heel veel supercomputers vereisen, en ook is onze kennis nog niet zover dat we alle berekeningen die in feite nodig zouden zijn kunnen laten maken.

Berichten: 67

Re: Universe sandbox

Vooruit, een theepot zo groot als de zonneem ik even niet te serieus.. Maar hoe zit het met de omloop/baan van de planeten bij het toevoegen/aanpassen van planeten en sterren? Moet ik dit ook niet serieus nemen?

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 8.166

Re: Universe sandbox

Dat hangt er vanaf hoe nauwkeurig je het wilt hebben. Natuurlijk zitten de standaard Newtoniaanse wetten wel in dat pakket, samen met wat heel rudimentaire atmosfeer- energiebalans- en temperatuurmodellen en dus zal er wel een op korte termijn min of meer realistisch model zijn, maar er wordt in het pakket begrijpelijk met zoveel invloeden geen rekening gehouden dat dit soort seriële en/of terugkoppelende gebeurtenissen al vrij snel enorm uit de pas gaan lopen met de realiteit.
 
Denk aan bijvoorbeeld de precessie van een planeetbaan ingevolge de Art, de verplaatsing van massa's door de stralingsdruk van de Zon, het afremmen door interplanetair stof en gruis en baanresonanties tussen massa's bij het doorrekenen van planeetbanen. Die hebben allemaal heel kleine invloeden, die op de lange termijn opstapelen tot enorme gevolgen. Zelfs de krachtigste en meest precieze simulaties die wij op supercomputers kunnen draaien geven ten hoogste een min of meer betrouwbaar beeld tot slechts een paar miljoen jaar na nu.
 
Ik zag een demo van de ontwikkelingen binnen het zonnestelsel over 7 miljard jaar, wat er gebeurt als de Maan op de Aarde inslaat, over terraforming van Mercurius en dergelijke. Dit soort simulaties gaan deels uit van fysische onmogelijkheden, en van een heel beperkte set parameters, invloeden en formules.
 
Erg leuk om mee te spelen, maar verwacht geen realiteitsgehalte.
 
Stel anders eens een concreet te onderzoeken fenomeen voor, kunnen we eens zien wat daar voor nodig zou kunnen zijn en wat die simulator er naar verwachting mee gaat doen.

Reageer