Afval zuiveren

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Berichten: 59

Afval zuiveren

Ik heb afval van voornamelijk koperzouten in water, en ik wil hier zoveel mogelijk water uit halen, om afvalkosten te besparen.
Ik heb soda-oplossing toegevoegd om te laten neerslaan.
Echter, de oplossing blijft blauw. Ik vermoed dat er EDTA in de oplossing zit, dat voorkomt dat de koper neerslaat. Dus kan ik het nog steeds niet wegspoelen.
 
Kan ik dit bewerken met wat IJzer(III)nitraat? Mijn beredenering is als volgt: IJzer3+ verdringt het koper uit de EDTA, waardoor het koper neerslaat. Het IJzer3+ in overmaat slaat neer door de overmaat aan soda.
Dit lijkt te werken, ik krijg een zeer licht geel/bruine oplossing, en een neerslag op de bodem.
 
Kan ik nu filtreren, sterk verdunnen, en wegspoelen door de gootsteen? Mag dat? En zie ik nog wat over het hoofd waar ik niet aan heb gedacht?

Berichten: 65

Re: Afval zuiveren

De vorming van een stabiel ijzer(III)EDTA-complex is sterk pH -afhankelijk. Waarschijnlijk gaat het bij zo'n hoge pH niet lukken om het ijzer goed homogeen in de vloeistof te krijgen en vervolgens een stabiel complex te krijgen. Maar hé, het kan geen kwaad om het op een kleine hoeveelheid te testen.
 
Je kunt ook de vloeistof aanzuren tot zwak zuur en vervolgens aan electrolyse onderwerpen (kan trouwens ook met de gehele vloeistof, dan heb je nog lekker veel zeer zuiver koper á 5 eurootjes per kilo, waarmee je je stroomkosten ruimschoots goedmaakt). Een rvs-kathode met een grafiet anode volstaat. Op die manier heb je ook kans dat het aanwezige EDTA kapot wordt geoxideerd aan de anode, waardoor je erg diep kunt gaan in het eindgehalte.
 
Succes!

Reageer