De invloed van een rennie als maagzuurremmer

Moderator: ArcherBarry

Reageer
Gebruikersavatar
Berichten: 338

De invloed van een rennie als maagzuurremmer

Is de volgende redenering correct?
 
De zure chymus komt vanuit de maag in het duodenum. De pylorus wordt daardoor reflexmatig gesloten. Een deel van de chymus wordt nu opgenomen in het bloed. Dus in een zuur milieu.
NaHCO3 uit alvleessap neutraliseert de chymus, waardoor de pylorus opent en de volgende voedselbrok in het duodenum komt. 
 
Een rennie bevat calciumcarbonaat en magnesiumsubcarbonaat. Net zoals NaHCO3 in alvleessap, heeft een rennie dus een neutraliserende werking. Omdat een rennie dit al in de maag doet, komt er neutraal voedsel in het duodenum, zodat de pylorus open blijft en voor een snellere maagpassage van het voedsel zorgt. Minder last van brandend maagzuur (pijn) is het gevolg.
 
Als het juist is, dat de opname van voedingsstoffen in het duodenum in een zuur milieu plaatsvindt, zullen voedingsstoffen door de invloed van rennies minder goed kunnen worden opgenomen. Dit geeft darmproblemen.
 
Zorgt NaHCO3 uit alvleessap er daarna nog voor, dat de pH waarde van het voedsel verder omhoog gaat en basisch wordt?
 
 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 5.238

Re: De invloed van een rennie als maagzuurremmer

Meestal is een tennis niet genoeg om het maagsap geheel te neutraliseren, alleen een deel van het teveel aan zuur. De bicarbonaat van de 12vingerige darm blijft dus nodig
Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Ik ben intelligent want ik weet dat ik niks weet. Socrates

Reageer