Springen naar inhoud

Congo en postkoloniale interventie


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Thijs S

  Thijs S


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 oktober 2016 - 20:46

In de les 'Dekolonisatie en de onafhankelijkheid van Congo' wordt er meermaals gesproken over militaire interventie in Congo in de jaren zestig, vooral door de Belgische regering. Zoals te merken was in de cursus was dit niet toevallig - en zijn er in andere koloniale landen ook veel voorbeelden te halen van een dergelijke politiek. 

 

In de les hebben jullie per twee het volgende thema moeten behandelen:Is het meehelpen om een dictatuur in stand te houden te verantwoorden? En wat als je daarmee een andere dictatuur (USSR) zou bestrijden?

 

Het antwoord is enkel fout of ongeldig als het niet voldoende omkaderd is: leg duidelijk uit waarom je tot deze conclusie bent gekomen. Post onder dit onderwerp per groep (waarvan de groepsnaam bestaat uit jullie twee volledige namen) jullie antwoorden en dit voor de volgende les geschiedenis. 

Veranderd door Thijs S, 30 oktober 2016 - 20:54


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Rhiannon

  Rhiannon


 • >1k berichten
 • 3395 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 30 oktober 2016 - 21:35

Wat heb je zelf hierover gevonden en wat is je plan van aanpak?
Hoe minder kennis, des te onwrikbaarder het oordeel.

#3

Thijs S

  Thijs S


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 30 oktober 2016 - 21:54

Wel, in de eerste plaats is het natuurlijk de bedoeling om leerlingen te laten redeneren over het onderwerp. Anderzijds is het op zich een interessante kwestie met ook in het hedendaagse perspectief aardige voorbeelden. 

 

Het is uiteraard een verschil tussen een pragmatische en een meer fundamentele kijk op de situatie. In dit voorbeeld is zowel de westerse steun bij de Katangese secessie in 1961 en de Belgische interventie in 1965 bij het neerslaan van de Simba-revolte een voorbeeld van dergelijke interventie, waarbij op fundamentele basis het zelfbeschikkingsrecht der volkeren en de soevereiniteit van een onafhankelijk land niet respecteert werden.

 

De pragmatische kijk op de situatie is natuurlijk dat westers ingrijpen in dit voorbeeld de macht van de Sovjet-Unie, zelf een dictatuur die het niet zo nauw nam met mensenrechten, zelfbeschikkingsrecht of soevereiniteit, in de regio tegen is gegaan. Landen waarin de Sovjet-Unie zich meer heeft kunnen manifesteren in de jaren zeventig en tachtig (Angola en Mozambique) hebben zeer bloedige burgeroorlogen gekend in deze periode. Waarmee natuurlijk niet gezegd is dat dit per definitie in een volksrepubliek Congo ook gebeurd was of dat de bevolking er beter of slechter van geworden was dan onder het zeer corrupte bewind van Mobutu Sese Seko. 

 

Persoonlijk neigt mijn overtuiging eerder naar de fundamentele kijk en lijkt het me logisch om zelfbeschikkingsrecht en soevereiniteit  van landen niet te snel te verbreken. 


#4

Rik Speybrouck

  Rik Speybrouck


 • >250 berichten
 • 332 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 31 oktober 2016 - 08:18

Misschien ook interessant om te weten dat ook Che Guevara een tijdje werkzaam is geweest in Congo toen hij op zoek was naar een nieuwe uitdaging nadat Fidel Castro aan de macht was gekomen in Cuba


#5

Back2Basics

  Back2Basics


 • >250 berichten
 • 641 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 november 2016 - 15:52

.. militaire interventie ..

Volgens mij is dat wollige taal voor het woord "oorlog". Zo werd in de jaren net na WO2 in Nederland het woord "politionele actie" gebruikt voor de oorlog in Indonesie, het voormalig Nederlands-Indie. Met die laatste aanduiding wordt overigens voorbijgegaan aan het feit dat voordat de VOC het tot Nederlands-Indie maakte, het land gewoon zelfstandig was, en Indie werd genoemd.


#6

Thijs S

  Thijs S


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 november 2016 - 01:03

Inderdaad Rik, Laurent Kabila (Kabila senior) heeft 'el commandante' blijkbaar ook persoonlijk gekend...

 

En ja militaire interventie is helaas ook een ander woord voor oorlog voeren. Veel West-Europese landen hebben zich hier na de tweede wereldoorlog aan laten vangen: Portugal in Mozambique en Angola, Nederland in Indonesië, Frankrijk in onder andere Algerije, Vietnam en samen met Groot-Brittannië in Suez, en de Britten, wel, op zeer veel plaatsen, tot nog vrij recent de Falklands en Noord-Ierland. Misschien zijn de Britten wel de minst gedekoloniseerde West-Europeanen. Niet al deze conflicten zaten in het koude oorlog thema evenwel. 

 

Het is overigens frappant om te zien hoe vaak de doelstellingen van de ex-kolonisator om de invloed van de Sovjet-Unie te beperken in zo'n conflict het volslagen tegengestelde effect hadden...Algerije, Vietnam, Mozambique, Angola, Egypte, hadden elke op hun manier en moment wel degelijk een warme band met Moskou. Ik meen dat dit ook heel even het geval was in Indonesië? Persoonlijk ken ik de geschiedenis daarvan niet zo in detail...


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures