Springen naar inhoud

Methaan-uitstoot ook door bomen en planten


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 22 januari 2006 - 17:28

In de Telegraaf van gisteren, rubriek Overmorgen, staat het volgende:

Methaan-uitstoot ook door bomen en planten
Nieuw inzicht zet onderzoek KLIMAATVERANDERING op zijn kop

door INA EGGINK

UTRECHT – Wetenschappers onder leiding van de Utrechtse hoogleraar Thomas Röckmann hebben een tot nu toe onbekende bron van het broeikasgas methaan in de atmosfeer ontdekt. Groene planten en bomen blijken namelijk een belangrijke natuurlijke bron van methaan te zijn.
       Een wonderlijke ontdekking omdat tot nu toe werd aangenomen dat methaan van biologische oorsprong alleen kon ontstaan onder zuurstofloze omstandigheden. Deze aanname was zo sterk dat nog niet eerder is gekeken naar mogelijke uitstoot van methaan uit levende bossen en planten.  
      Onderzoekers van het Max Planck Instituut in het Duitse Heidelberg hebben de verrassende methaanproductie van groene planten vastgesteld. Zij hebben daarover afgelopen week in het wetenschappelijk tijdschrift Nature gepubliceerd. Onderzoeksleider Röckmann is sinds een halfjaar hoogleraar in de chemie van de atmosfeer aan de Universiteit Utrecht.  
      De wetenschappers onderzochten eerst het ontstaan van organische gassen in verse en afgestorven bladeren. Daarna werden levende planten onder de loep genomen. De levende planten stootten tien tot honderd keer meer methaan uit dan afgestorven plantenmateriaal. Bovendien neemt de methaanuitstoot dramatisch toe wanneer de planten in zonlicht worden geplaatst.  
      Volgens ruwe schattingen van de onderzoekers produceren bomen en planten op aarde tussen de 60 en 240 miljoen ton methaan per jaar. Dat komt overeen met 10 tot 30 procent van de huidige emissie. Twee- derde daarvan is afkomstig uit de tropen. Daar is de meeste biomassa aanwezig.  
      In maart van het vorig jaar werden voor het eerst satellietgegevens openbaar gemaakt waarbij onverwacht grote hoeveelheden methaanconcentraties boven tropische regenwouden werden gezien. Het onderzoek onder leiding van Röckmann biedt een verklaring voor dit fenomeen. Methaan is na kooldioxide het belangrijkste broeikasgas dat volgens de deskundigen bijdraagt aan klimaatverandering. De concentratie methaan is de afgelopen 150 jaar bijna verdrievoudigd. Dit zou voor een groot deel te wijten zijn aan menselijk handelen. Winning en verbranding van fossiele brandstoffen zoals kolen, gas en olie vormen een belangrijke oorzaak. Daarnaast zijn rijstbouw, veeteelt en afvalverwerking belangrijke methaanbronnen.  
      Na decennia van oplopende methaanemissies werd begin van deze eeuw een geringe afname geconstateerd. Deskundigen weten dit aan veranderde rijstbouwtechnieken en verminderde productie van olie en gas. De ontdekking van Röckmann kan er echter op wijzen dat de voortschrijdende ontbossing eveneens een oorzaak kan zijn. Op basis hiervan zou men moeten constateren dat het effect van het menselijk handelen op de hoeveelheid broeikasgassen nog groter is dan tot nu toe wordt aangenomen. De toename van methaan wordt immers deels gemaskeerd door een afname van de natuurlijke methaanemissie door planten en bomen.  
      Dit alles roept de vraag op of het zin heeft om bos aan te planten om het broeikasgas kooldioxide op te nemen als het anderzijds methaan uitstoot. Volgens Röckmann luidt het antwoord ’ja’. Het opname-effect van kooldioxide is volgens hem namelijk groter dat het negatieve effect van methaanuitstoot. „Het is eigenlijk nog te vroeg om op basis van onze ontdekkingen hierover uitspraken te doen. We schatten echter dat het effect van koolstof met één tot vijf procent wordt verminderd door methaanuitstoot in de atmosfeer.
      De Utrechtse hoogleraar pleit voor nader onderzoek. Naast verdere laboratoriumexperimenten wilen de wetenschappers ook veldstudies uitvoeren en satellietwaarnemingen inzetten voor verder onderzoek. „We hopen hiermee antwoorden te vinden op vragen rond de rol van methaan in de ontstaansgeschiedenis van de aarde en wellicht meer inzicht te krijgen in de relaties tussen wereldwijd stijgende temperaturen en kooldioxideconcentraties in de atmosfeer en de uitstoot van methaan uit planten”, aldus Röckmann.


Niet zo zeer om een discussie op te starten (maar ik houd jullie niet tegen natuurlijk), maar ik vind het wel een interessant gegeven.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Jan van de Velde

  Jan van de Velde


 • >5k berichten
 • 46335 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 22 januari 2006 - 19:38

Ik vind het zelfs een zeer interessant gegeven. :roll: Maar eigenlijk eerder vanuit biologisch standpunt dan vanuit klimatologisch standpunt. Waar in de koolstofcyclus van de plant ontstaat dat methaan, en waarom?
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN....
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

#3

Cycloon

  Cycloon


 • >1k berichten
 • 4810 berichten
 • VIP

Geplaatst op 22 januari 2006 - 20:13

Ik denk eerder dat dat een minder belangrijke vraag (toch in kwestie van de opwarming van de aarde etc). Als het daadwerkelijk klopt dan zou het effect van bomen te planten om minder co2 in de lucht te hebben op bijna een netto uitkomst van 0 komen ... CH4 is nu eenmaal een veel sterker broeikasgas dan CO2 ...

#4

Bas

  Bas


 • >250 berichten
 • 824 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 januari 2006 - 21:48

In de kranten hebben uitgebreide artikelen hierover gestaan. Het maakt het broeikasprobleem niet groter of heel anders; de uitstoot van de diverse methaanbronnen moet alleen hier en daar worden bijgesteld (bijvoorbeeld dat moerassen minder produceren dan gedacht). Verder is de uitstoot van methaan door planten zo laag dat het slechts voor een klein deel de opname van CO2 teniet doet. Het is een mooie ontdekking, maar echt grote gevolgen heeft het dus niet.
Ik wou dat ik een elektron was, dan kon ik altijd paren

#5

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16590 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 23 januari 2006 - 17:41

Dit alles roept de vraag op of het zin heeft om bos aan te planten om het broeikasgas kooldioxide op te nemen als het anderzijds methaan uitstoot. Volgens Röckmann luidt het antwoord ’ja’. Het opname-effect van kooldioxide is volgens hem namelijk groter dat het negatieve effect van methaanuitstoot. „Het is eigenlijk nog te vroeg om op basis van onze ontdekkingen hierover uitspraken te doen. We schatten echter dat het effect van koolstof met één tot vijf procent wordt verminderd door methaanuitstoot in de atmosfeer


Ze hebben het dus duidelijk over het effect van de opname en uitstoot, dus niet over de opname en uitstoot zelf. Hoewel CH4 inderdaad meer broeikaseffect geeft dan CO2, hebben ze dat hier dus al meegerekent.

Daarnaast blijven het schattingen natuurlijk. Niet voor niets pleiten ze voor een nader onderzoek.
"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures