Welke codes gebruikt?

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 6

Welke codes gebruikt?

Hieronder 5 keer dezelfde zin. Wat is de naam van de code van de sleutel die is gebruikt? 5x
 
Afbeelding
 
Iemand een idee?
 
Alvast bedankt

Gebruikersavatar
Berichten: 2.609

Re: Welke codes gebruikt?

Wat denk je zelf? Wat is de context van deze opgave? Welke codes heb je zoal gezien in je cursus? ...

Berichten: 12.262

Re: Welke codes gebruikt?

De eerste zien er simpel uit, een of andere rot-n verschuiving waarbij ze blijkbaar cijfers, leestekens en spaties ongemoeid laten. 
 
Als het allemaal dezelfde plaintext is kun je het met de eerste twee vast oncijferen, zeker als je weet in welke taal de plaintext was. 
Victory through technology

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 4.096

Re: Welke codes gebruikt?

Het lijkt op een Caesar of Vigenere versleuteling, maar dat weet je pas met zekerheid als je hem opgelost hebt. Een Caesar code kun je zelf makkelijk testen door een rotatie op alle letters van het alfabet toe te passen, waarbij in de eerste zin hoofd- en kleine letters door elkaar worden gebruikt, dus heb je 52 letters om te roteren. Een Vigenere kraken is lastiger als je de sleutel niet weet, maar met een moderne computer en brute kracht zou je zulke zinnen wel kunnen kraken als je er een programma voor schrijft die alle mogelijkheden afgaat, aangenomen dat je de taal van de oorspronkelijke tekst kent.
 
EDIT: Het kan geen Caesar code zijn, want dan zou elke letter uniek op een andere letter afgebeeld moeten zijn. In de tweede zin zie je dat de eerste letters van woorden 3 en 9 met een M beginnen. In de eerste zin zijn dit twee verschillende letters, V en I. Er is dus in ieder geval niet in beide gevallen een Caesar versleuteling toegepast.

Berichten: 12.262

Re: Welke codes gebruikt?

Het zou een Vigenere kunnen zijn, maar dan hebben ze wel iets gedaan met 2015, de spaties en de leestekens. Ik hen even geen zin om het aantal karakters cyphertext te gaan tellen. Klassiek worden die niet meegenomen in dit soort codes (denk bijvoorbeeld ook aan Enigma), maar dan zou je iets als 2015 toch noteteren als 'tweeduizendvijftien' om de betekenis te communiceren. 
Victory through technology

Reageer