Springen naar inhoud

- - - - -

Enzympotentieel voor koolstof-silicium verbindingen


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4042 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 05 december 2016 - 21:41

Enzymen zijn eiwitten met de bijzondere eigenschap dat ze de activatie-energie van vele reacties verlagen en zo als katalysatoren gekenmerkt worden. Zonder enzymen zal er geen leven zoals wij die kennen kunnen bestaan. Echter binnen de algemene chemie zijn enzymen vaak niet de meest efficiënte katalysatoren, en worden meestal andere soorten gebruikt als bijvoorbeeld metalen als nikkel, polonium en paladium of sterke zuren en basen als zoutzuur of kaliumhydroxide.

 

katalysator-uitleg.jpg

een schematisch overzicht van een paladium auto katalysator

 

In verschillende producten die de mensheid kent als bijvoorbeeld verf en medicijnen zitten koolstof-silicium verbindingen. Deze verbinding komt in de natuur nagenoeg niet voor en wordt doorgaans geproduceerd door de mens met synthetische katalysatoren. Dankzij een vergeten bacteriecultuur in een koelkast ontdekte een team van de California Institute of Technology dat het enzym cytochrome c van de thermofiele bacterie Rhodothermus marinus juist deze koolstof-silicium binding kon maken, hoewel nog niet erg efficiënt.

Na het analyseren van R. marinus is het de onderzoekers gelukt om in slechts 3 mutatie rondes een cultuur te creëren welke een effectieve versie van het cytochrome c enzym kan maken. Deze nieuwe versie is een grove 15x efficiënter dan de gangbare synthetische katalysatoren voor het vormen van de koolstof-silicium bindingen en is door zijn bron bacterie ook nog eens thermostabiel en kan dus een kookproces hebben. Mocht dit enzym commercieel beschikbaar komen dan kan dit positieve gevolgen hebben voor de producties van verven en coatings tot medicijnen en (medische)implantaten.

 

Voor meer informatie, lees:

https://www.sciencen...ttle-human-help

 

http://science.scien...t/354/6315/1048

 

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wdeb

  Wdeb


 • >1k berichten
 • 1183 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 13 december 2016 - 23:51

Dank voor weer een mooi geschreven bijdrage.

 

Enzymen gaan volgens mij toch nog steeds de toekomst zijn. Het lijkt oud nieuws, maar staat juist nog erg in de kinderschoenen.

Het is toch echt een toeval-spel, zoals ook dit weer bewijst. En lang leve de stagiair.

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures