Springen naar inhoud

- - - - -

Trim5α Eiwit tegen HIV


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 10 december 2016 - 09:54

Onderzoekers van het AMC hebben een eiwit (TRIM5α) geïdentificeerd dat hiv-besmetting kan tegengaan. Dit eiwit werkt via het induceren van autofagie; het biologische celproces dat dit jaar nog de Nobelprijs voor de Geneeskunde won. De onderzoekers publiceren hun bevindingen in Nature.

 

In de mucosa van de vagina of voorhuid bevinden zich gespecialiseerde dendritische cellen, de zogenaamde Langerhans-cellen. Deze cellen komen bij seksuele transmissie van hiv als eerste met het virus in contact en kunnen besmetting met het virus voorkomen; hoe ze dit laatste echter doen, was tot de ontdekking van TRIM5α onbekend.

Op Langerhans-cellen bevinden zich lectinereceptoren, genaamd Langerines. Deze Langerines kunnen hiv-virussen binden, waarna internalisatie van deze virussen plaatsvindt. Specifieke regulatiemechanismen zorgen er vervolgens voor dat het virus-RNA in het celgenoom ingebouwd wordt. In zo’n geval zijn Langerhans-cellen geïnfecteerd en kan verdere virusverspreiding plaatsvinden.

 

Het eiwit TRIM5α is aan Langerines gekoppeld en zorgt in samenwerking met andere eiwitten voor de vorming van een autofagosoom dat het hiv-virus omsluit. Na fusie met een lysosoom kan het hiv-virus afgebroken worden, waardoor hiv-infectie wordt voorkomen. Onderzoekers ontdekten dat het stilleggen van TRIM5α in Langerhans-cellen tot meer virusintegratie, -infecties en -transmissie leidde. Dit onderschrijft de cruciale rol van TRIM5α in het tegengaan van hiv-infecties door Langerhans-cellen.

 

2-natural-history-of-hiv-and-who-clinica

Een gemiddeld beeld van HIV aanwezigheid in een lichaam gedurende de tijd zonder gebruik van medicatie. bron: http://www.slideshar...ging-naco-lac-m

 

De ontdekking van TRIM5α verklaart waarom sommige mensen meer of juist minder vatbaar zijn voor hiv: door genetische verschillen in mensen is het eiwit niet altijd in staat het virus te vernietigen. Daarnaast kan het op den duur leiden tot een behandeling die ook andere cellen in staat stelt om hiv te kunnen vernietigen. Het eiwit zit namelijk in alle cellen van het lichaam, maar alleen in Langerhans-cellen is het effectief tegen hiv. De onderzoekers zijn inmiddels in staat om dit proces in andere cellen aan te zetten waardoor deze niet meer vatbaar zijn voor hiv.

 

Dit artikel is een kopie van Medisch Contact, https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/nieuw-eiwit-tegen-hiv-.htm  10-12-2016 9.55h

 

Het originele artikel is te vinden op: http://www.nature.co...ature20567.html

Veranderd door ArcherBarry, 10 december 2016 - 09:57

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 9747 berichten
 • VIP

Geplaatst op 11 december 2016 - 02:37

Maar biedt dit nu mogelijkheden tot de ontwikkeling van een vaccin?

 

Voor een vaccin is denk ik wel een markt onder farmaceuten, voor nog een extra prijzige behandelingsmethode veel minder. 

 

Issue is feitelijk dat hiv wel bekend staat als een nare infectie door de lange incubatietijd, lastige genezing en vervelend uiteindelijk verloop van de ziekte, maar aan de andere kant in nederland een heel zeldzame aandoening is. Met <1000 nieuwe infecties per jaar en ca 100 doden is het geen voorname doodsoorzaak meer.

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures