Springen naar inhoud

Ionisatie en ozon vorming


 • Log in om te kunnen reageren

#1

Jocoma

  Jocoma


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 26 december 2016 - 10:34

Recentelijk heb ik een ionisator geplaatst om schimmels en schadelijke bacterien uit de binnenlucht onschadelijk te maken.

Echter , ik heb vernomen dat een ionisator ook het schadelijke ozon kan produceren.

De ionisator produceert de bekende geur zoals we die ook kennen na bv. een onweersbui.

 

vr ; Maar hoe kan ik er achterkomen of mijn ionisator ook het schadelijke ozon produceert ? 

 

vr ; Heeft ozon ook een bepaalde geur of misschien zijn er andere trucjes om er achter te komen of er ook ozon geproduceerd wordt ?

 

 

bvd


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6235 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 26 december 2016 - 12:47

Department of Heath Vermont (klik) schrijft:
 

If an air cleaning device produces ozone at a level that is effective in killing molds and viruses, then it is also at a level that can be harmful to human beings and pets.

 
Wikipedia:
 

In ieder geval staat vast dat ozon een uiterst giftige stof is en in hogere concentraties een allesdodende werking heeft. Als vuistregel geldt dat ozon schadelijk is wanneer de concentratie zo groot is dat de kenmerkende ozongeur wordt waargenomen.


Een stof zo giftig dat het schimmels doodt wil je niet inademen. En als de ionisator wel veilig is, doodt hij hoogstwaarschijnlijk geen schimmels. Er zijn ozon teststrips te koop. Hoe nauwkeurig of betrouwbaar ze zijn weet ik niet.
Motus inter corpora relativus tantum est.

#3

NW_

  NW_


 • >250 berichten
 • 623 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 26 december 2016 - 14:07

Luchtzuiveraars gebasseerd op het ionisatie zullen inderdaad een bepaalde hoeveelheid ozon gaan genereren. Als particulier is het zeer moeilijk om de ozonconcentratie te gaan meten. Als je hiertoe beschikking hebt (waarschijnlijk niet) kun je het detecteren door een ozonmonitor aan je ionisator te koppelen. Indien je hier niet over beschikt zal het moeilijk zijn om de aanwezigheid van ozon aan te tonen. Een goede indicator voor ozonvorming in lucht is inderdaad de specifieke geur die overeenkomt met de geur na een onweersbui, zoals je reeds beschreef. Maw, als je deze typische geur ruikt kun je er zeker van zijn dat ozon in het gasmengsel aanwezig is. Vanaf welke concentraties in lucht je ozon reeds kunt weten, weet ik niet maar bij geozoniseerd water is het zo dat je ozon reeds kan ruiken in zeer lage concentraties (20 micromol/l).

Net als Michel wil ik je ook nog even op de gezondheidsrisico's van ozonblootstelling wijzen. Ozon is zeker niet gezond. Als je te lang blootgesteld wordt aan ozon zul je dit merken door hevige hoofdpijn als voornaamste symptoom.

#4

Jocoma

  Jocoma


 • 0 - 25 berichten
 • 3 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 01 januari 2017 - 20:59

Ik begrijp hieruit dat wanneer de ionisator "geurloos" werkt , er geen ozon geproduceerd wordt ?

M.a.w. ; Negatieve ionen zijn volledig geurloos......?


0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures