Springen naar inhoud

Rusland vs Europa


 • Log in om te kunnen reageren

#31

Ger

  Ger


 • >5k berichten
 • 16976 berichten
 • Technicus

Geplaatst op 16 januari 2017 - 09:03

 

Maar uiteraard wordt ook de keerzijde getoond: als je niet tot de unie toetreed gaan 'we' wel importheffingen opleggen aan producten die je aan eu landen wilt verkopen, zodat je jezelf uit de markt prijst en niets meer kunt exporteren. 

 

En als je niet toetreed dan komen je burgers de eu ook niet zomaar in, maar moeten ze ergens bij de ambassade een visum voor maximaal 90 dagen gaan regelen waarbij arbeid uiteraard niet is toegestaan.

Als dat zo is, kun je je afvragen waarom niet de heel Europa per direct een aanvraag doet om bij de EU te mogen horen. Immers gelden die regels voor ieder land wat niet bij de EU hoort of een associatieverdrag heeft.

"Knowledge speaks, but wisdom listens."
- Jimi Hendrix -

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#32

gast031

  gast031


 • >250 berichten
 • 658 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2017 - 10:33

Rusland heeft er totaal geen belang bij om Polen of Finland in te vallen maar Europa heeft er wel belang bij om te doen alsof dit wel zo zou kunnen zijn. Dit zou wel eens averechts kunnen werken want immers troepen aan de grens van Rusland wordt als een bedreiging gezien waardoor Rusland zichzelf militair gaat versterken en op zijn beurt weer een grotere bedreiging voor Europa vormt.

 

Ik weet niet hoe het zit met de technologische ontwikkelingen in Rusland maar de geschiedenis leert dat deze versnellen bij bedreigingen. Zo beweert Rusland dat ze wapens bezitten die elk afweerschild kunnen omzeilen.


#33

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2017 - 11:36

PvdA want die doet dat al sinds de jaren 70 en heeft er nog steeds succes mee.

Nou, de PvdA zit momenteel wel een beetje in een crisis. De PvdA is eigenlijk al sinds Kok niet meer succesvol of onze meningen verschillen over wat nu precies succesvol is. De val van Ad Melkert was het begin van het einde van de PvdA als politieke grootmacht wat het ooit geweest is.
Natuurlijk hadden ze in eerste instantie politiek
momentum met Samsom dat leidde tot het gedrocht van het kabinet dat we nu -maar gelukkig niet heel lang meer- hebben. Ik heb toch het gevoel dat dat momentum kwam door het verse bloed en enthousiasme van Samsom; een kernfysicus nota bene met charisma en een goede kop. Meer identiteitspolitiek dan een weloverwogen keuze op basis van nieuw beleid of een nieuwe koers zoals politici met de meer dan de dagelijks
aanbevolen hoeveelheid plaatsvervangende schaamte zeggen.

Je hebt helemaal gelijk dat de PvdA daar nu keihard voor wordt afgestraft, voor het uitvoeren van overwegend rechts beleid. Wilders zei het uitstekend: 'Samsom is het schoothondje van Rutte'.

Desondanks was het weer het goede oude polderen, jij wat en ik wat. De meest opzichtige reden waarom dit kabinet nu praktisch geen electoraat meer heeft, is dat er geen goede compromissen werden gesloten.
Dát had nog wel eens tot iets vruchtbaars kunnen leiden (zie bijvoorbeeld Paars 1 wat toch wel als een succesvol kabinet werd gezien met óók de VVD en PvdA in hetzelfde kabinet). Maar in plaats van standpunten ruilen wat ik ons kabinet nog steeds erg kwalijk neem, werden standpunten bediscussiëerd met de oplossing uiteindelijk ergens in het midden waardoor de aanwezigheid van een vrij nuchtere tweede centrumpartij (D66) een extra voordeel was.
De PvdA kruipt steeds verder naar rechts op economisch vlak en compenseert dit niet deels door een tikkie progressiever te worden. Dat kost hun nu de kop.
En als je dan ook nog eens ziet hoe de verhoudingen intern liggen in de PvdA, dan zie ik hun toekomst erg somber in. De Pavlovreactie van nieuwe kop = nieuwe stemmen is deels waar, want het symboliseert verandering, maar persoonlijk geloof ik er geen zak van dat Ascher de Messias is. De PvdA moet eerst opnieuw naar de drawing board alvorens een zeer intelligent politicus aan de kant te zetten als oud vuil. Maar een nieuwe aanpak en/of nieuwe standpunten implementeren kost tijd, tijd die ze niet hebben aangezien de verkiezingen morgen voor de deur staan. Dus dan maar weer identiteitspolitiek bedrijven waardoor ze weer een paar zeteltjes stijgen (de change candidate wint het ALTIJD van de status quo (mits het niet volgens verwachtingen gaat uiteraard), waardoor ik deze actie van Ascher om 3 maanden voor de verkiezingen Samsom bij het groffe vuil te zetten een ontzettend smerige actie, want hij wéét dat hij niet kan verliezen van de kandidaat die de status quo representeert.

Ondanks dat de VVD het meeste in de pap had te brokkelen, vind ik hieruit de conclusie trekken dat 'links het dan wel even op gaat lossen' een denkfout. Maar wil je dit goed analyseren dan moet je onze sociaal democratische geschiedenis meenemen en dan wordt het wel een erg lang verhaal zo. Kort samengevat: vanwege de sociale democratie als fundering waarop elk kabinet wordt gebouwd, is het schier onmogelijk goed rechts-conservatieve oplossigen aan te dragen zonder eerst de hele sociale democratie af te breken om vervolgens met een complete nieuwe fundering te beginnen: een op de vrije markt gebaseerde economie met een kleine overheid die niet vindt dat de rijken meer getaxeerd dienen te worden (maar de échte lefties zullen nooit (willen) begrijpen dat zij werkgelegenheid bieden, kapitaal liquideren, investeren en innoveren en alleen maar de economie zullen boosten.
Het ingebakken denken van 'er is ongelijkheid DUS dan moet er wel oneerlijkheid in het spel zijn' krijg je gewoon niet uit hun hoofd, want equality of outcome is de parameter waartegen alles getoetst wordt, in plaats van het veel eerlijker en moreler (jaja, zeg dat maar eens in een discussie tegen iemand die Groenlinks stemt bijvoorbeeld, dan word je gekapiteld, want links is moreel superieur...) equality of opportunity.

Maar nogmaals, de socialistische blauwdruk (eerlijk gebiedt wel te zeggen dat Nederland een social(istisch)e democratie is, dus ik zal nimmer beweren dat we het Cuba zijn van de kaas, of het Venezuela van het schaatsen) is er en zonder een haast volledige poltieke revolutie zal dat (praktisch gezien) altijd zo blijven.

Wat iets extreem maakt is dat je iets met alle geweld wilt bereiken, en als Wilders zegt minder Marokkanen te willen en daarvoor te zorgen dan kun je die factor van geweld zelf invullen, hij wekt in ieder geval die indruk. Achteraf nuanceren dat hij uu Marokkanen bedoelde is natuurlijk strategisch bedoeld.

Wilders vindt geweld een sine qua non voor een goed functionerende democratische rechtstaat. Hij heeft ook ad nauseam aangegeven dat de vrijheid van meningsuiting ophoudt bij (oproepen tot) geweld. Hij draagt sinds zijn geboorte een kogelvrijvest, dus het gevaar dat jij lijkt te zien -toepassen van geweld teneinde minder Marokkanen te verkrijgen, zie ík in ieder geval zo snel nog niet.
Waar ben je precies 'bang' voor? Dat hij een paramilitaire organisatie, het liefst met bruine hemden, langs alle Marokkaanse huishoudens stuurt om hen van het bed te lichten waarna zij nooit meer gezien worden?
Waarom moet dat via geweld gebeuren? Er zijn genoeg andere opties om het effect van minder Marokkanen te bereiken zoals de door hem geopperde denaturalisatie.
Of het vrijwillig is, is een tweede, maar we leven nu eenmaal in een maatschappij waarin vrij weinig vrijwillig is helaas.

De hervormingswaan van de afgelopen jaren was in mijn ogen ook extreem want men heeft nergens rekening mee gehouden, het doel heiligt de middelen is in mijn ogen dan ook de strategie van een psychopaat.

In jouw optiek is een Mark Rutte dus bijvoorbeeld een psychopaat? Dat zijn stevige woorden ;)

Veranderd door anusthesist, 16 januari 2017 - 11:54

That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#34

317070

  317070


 • >5k berichten
 • 5613 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2017 - 12:00

Als rusland iets wil afknagen van de nato zou turkije een logischer kandidaad zijn. Rusland zou er belang bij hebben om ervoor te zorgen dat turkije op een of andere manier uit de nato gegooid wordt (niet dat daar een solide procedure voor bestaat), en daarmee haar invloedssfeer in het midden oosten vergroten. 

 

Turkije de nato uitwerken lijkt bovendien aanzienlijk realistischer gezien de boel daar langzaam maar zeker vervalt tot een soort mix van theocratie en dictatuur. Op zich is turkije als partner in de stijd in syrie wel handig, maar als dat tot een einde komt kunnen de nato landen zich eens serieus gaan afvragen of turkije nog een waardig lid kan zijn. De russische inzet in syrie kan daar overigens wel mee te maken hebben, als ze daar orde herstellen heeft de nato geen baat meer bij turkije, en zou het het eerste land kunnen zijn dat men laat gaan. Rusland kan wellicht hopen dat er daarna meerdere zullen volgen. 

 

Er speelt nog iets mee, wat voor Rusland altijd al een politiek wapen is geweest: gas.

 

Europe-Proposed-Natural-Gas-Pipelines-Ma

 

http://www.mappery.c...s-Pipelines-Map

 

Als Turkije nu eens zou samenwerken met Rusland, dan hebben die twee plots een serieuze hefboom in handen. Als ze beide dat willen, dan kan half Europa een koude winter meemaken. De dreiging daarvoor is genoeg om onze politici serieus onder druk te zetten.

Veranderd door 317070, 16 januari 2017 - 13:29

What it all comes down to, is that I haven't got it all figured out just yet
And I've got one hand in my pocket and the other one is giving the peace sign
-Alanis Morisette-

#35

gast031

  gast031


 • >250 berichten
 • 658 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 16 januari 2017 - 12:10

@anusthesist

 

De PvdA heeft wel vaker heel laag in de peilingen gestaan bekend voorbeeld is ook de tijd van Bos, in grote lijnen ben ik het overigens wat de inhoud betreft wel met je eens. Alles zal afhangen van hoe ze het gaan doen in de debatten want zoals ik al eerder aangaf stemt men niet op een programma maar op de man. Wilders laat het wel eens vaker afweten in debatten of hij komt gewoon niet omdat de omroep te links is. Misschien te zijner tijd een nieuw topic hierover openen want we dwalen nu wel heel erg af van Rusland en de VS.


#36

anusthesist

  anusthesist


 • >5k berichten
 • 6049 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 16 januari 2017 - 12:30

@anusthesist
 
De PvdA heeft wel vaker heel laag in de peilingen gestaan bekend voorbeeld is ook de tijd van Bos, in grote lijnen ben ik het overigens wat de inhoud betreft wel met je eens. Alles zal afhangen van hoe ze het gaan doen in de debatten want zoals ik al eerder aangaf stemt men niet op een programma maar op de man. Wilders laat het wel eens vaker afweten in debatten of hij komt gewoon niet omdat de omroep te links is. Misschien te zijner tijd een nieuw topic hierover openen want we dwalen nu wel heel erg af van Rusland en de VS.


Eensch. Maar het was wel een interessant zijstapje :)
That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.

#37

Marko

  Marko


 • >5k berichten
 • 9511 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 januari 2017 - 01:03

 

Er speelt nog iets mee, wat voor Rusland altijd al een politiek wapen is geweest: gas.

 

[gedateerd plaatje ;) weggelaten]

 

Als Turkije nu eens zou samenwerken met Rusland, dan hebben die twee plots een serieuze hefboom in handen. Als ze beide dat willen, dan kan half Europa een koude winter meemaken. De dreiging daarvoor is genoeg om onze politici serieus onder druk te zetten.

 

Bij een land dat de tactiek van de verschroeide aarde uitvond is zoiets met enige fantasie wel voor te stellen. Maar de gaskraan dichtdraaien is net zo stompzinnig als de import van voedingsmiddelen stopzetten terwijl je zelf geen afdoende productie hebt: Rusland snijdt vooral zichzelf heel erg in de vingers. 

 

Ongeveer 30% van het gas in Europa is afkomstig uit Rusland. Er is genoeg voorraad om een koude winter op te kunnen vangen, bovendien zitten andere belangrijke leveranciers (Noorwegen, Algerije, Qatar) niet aan hun productielimiet. Dichtdraaien van de gaskraan zal zeker gevolgen hebben, maar is op te vangen. 

 

Daarentegen maakt de export van gas naar Europa 15% van de totale Russische export uit, en iets zegt me dat Rusland dat niet zo 1-2-3 aan andere landen kan slijten. Export maakt een derde van het Russische natoinale inkomen uit, dus door de gaskraan dicht te draaien zou de Russische economie automatisch met 5% krimpen. En dat is dan nog onder de aanname dat export van olie naar Europese landen gewoon doorgaat. Zou dat stoppen, dan hebben we het over 60% van de export, 20% van het BBP.

 

Ik kan me niet voorstellen dat dát gaat gebeuren. 

Cetero censeo Senseo non esse bibendum


#38

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11093 berichten
 • VIP

Geplaatst op 17 januari 2017 - 02:28

Die afhankelijkheid van gas is inderdaad een wat overschat verhaal, en er wordt volop gewerkt aan mitigatie van die kwetsbaarheid. 

 

Zoals ik wellicht eerder heb opgemerkt hoeft gas niet per se door pijpleidingen, cryogeen transport over zee is prima mogelijk vanuit bijvoorbeeld qatar. Rusland dreigt al zo lang met onderbreken van gasvoorziening dat hier inmiddels serieus werk van is gemaakt, en zee-route met voldoende capaciteit steeds dichter bij komt. De enige manier waarmee rusland dat kan onderbreken is controle krijgen over het suez kanaal waardoor de schepen vanuit qatar afrika moeten ronden (niet onmogelijk, maar wel erg vervelend).

 

Militair moet je rusland zeker niet onderschatten. Vaak wordt er een beetje een lacherig beeld neergezet van soviet-technologie, maar in de praktijk werkt die vaak prima ook onder niet-optimale omstandigheden. In de VS lopen ze gewoon vliegvelden op om dingetjes van de startbaan de ramen die anders de motoren van hun toestellen in schieten, de russen hebben de inlaat tijdens de start meestal bovenop zitten en die toestellen kunnen opstijgen van iets met het oppervlak van een tennisbaan.

 

Of russen elk afweersysteem kunnen omzeilen is lastig te zeggen, maar ik zou  niet gokkken dat ze dat niet lukt. Zeker gezien de straaljagers die ze al hebbben, en die volgend jaar in gebruik worden genomen (MIG 35), is er gerede kans dat we zoiets niet uit de lucht kunnen schieten voor een bombardement is uitgevoerd. Die toestellen schiet je niet zomaar neer met een patriot of iets dergelijks, en vanuit nederland gezien is een F16 achter een MIG29 aan sturen al een verloren strijd, laat staan een MIG35.    

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures