Olieviscositeit op moleculair niveau

Moderator: physicalattraction

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 14

Olieviscositeit op moleculair niveau

Beste,
 
 
Over olieviscositeit van minerale oliën weet ik dat er een verband is tussen de gemiddelde lengte van de moleculen van een olie en de viscositeit van de olie. Een olie opgebouwd uit kleine moleculen heeft een lage viscositeit en een olie opgebouwd uit lange molecuulketens heeft een hoge viscositeit. Om de viscositeit van de olie te veranderen moet dus de gemiddelde lengte van de molecuulketens wijzigen.
 
In normale omstandigheden: hoe hoger de temperatuur, hoe lager de viscositeit wordt van eenzelfde olietype.
 
Hoe verklaar je op moleculair niveau het effect van de temperatuur op de molecuulketens en de daardoor wijzigende viscositeit?
 
 
Alvast bedankt voor een reactie.

Berichten: 203

Re: Olieviscositeit op moleculair niveau

Als een molecuul warmer wordt heeft het meer kinetische energie. Het beweegt dus meer. De relatie met viscociteit lijkt me duidelijk.

Berichten: 14

Re: Olieviscositeit op moleculair niveau

Bedankt voor de reactie.
 
De oliemoleculen krijgen dus een hogere kinetische energie en hierdoor wordt de weerstand tegen vloeistofstroming (= viscositeit) lager.
Kan je de relatie toch eens toelichten aub.

Berichten: 203

Re: Olieviscositeit op moleculair niveau

Doordat het molecuul meer beweegt kan het minder interactie aangaan met de 'buur'moleculen en wordt de viscociteit lager. Als de temperatuur omlaag gaat van de olie wordt de beweging op een gegeven moment zo traag dat de vanderwaals krachten ervoor zorgen dat de moleculen aan elkaar blijven plakken en dus stollen.   

Reageer