Gebruiken van de juiste toets

Moderators: dirkwb, Xilvo

Reageer
Berichten: 1

Gebruiken van de juiste toets

Goedendag allen,
 
Hierbij vraag ik jullie hulp om het volgende:
Bij de politie worden 6 ratten getraind op het discrimineren tussen grond met menselijke resten (target) en grond zonder menselijke resten (blanco). Dit middels hun uitstekende reukzin. Ik volg een afstudeertraject waarbij ik dien te bepalen of een bepaald monster (X) wél of níet menselijke resten bevat door dit monster aan de ratten voor te leggen. De rat kan een melding maken bij het monster óf het monster negeren. 
 
Wat nu als 4 van de 6 ratten het monster gemeld hebben, zit er dan menselijke geur aan? 
 
Hiervoor heb ik het volgende "verzonnen". Tijdens de trainingen worden naast het monster (X)  5 rijen van 3 monsters aangeboden. Van de 3 monsters op een rij is er telkens 1 target (grond van begraafplaatsen tussen menselijke resten) en 2 blanco (grond elders uit het land). De 3 ratten van de 6 die het hoogst scoren op zowel sensitiviteit (= correct geïdentificeerde targets) als specificiteit (= correct genegeerde blanco's) worden benut om te bepalen of monster X menselijke geur bevat. Wordt het monster (X) 2-3 keer gemeld, dan bevat het menselijke resten, Wordt dit monster 0-1 keer gemeldt, dan betreft het grond zonder menselijke resten. 
 
Ergens zegt mijn gevoel dat dit een onbetrouwbaar resultaat geeft en dat ik een toets dien te gebruiken of iets om te bepalen a) welke ratten de hoogste score hebben. Vaak heeft de een meer targets juist en de ander meer blanco's correct genegeerd. b) of monster X menselijke geur bevat, ja óf nee. 
 
Ik ben een leek betreft statistische toetsen, maar wil er wel graag induiken om tot een betrouwbaar resultaat te komen. Wat heb ik hier volgens jullie voor nodig? Ik hoor graag jullie bevindingen en/of er nog wat extra informatie vereist is. 
 
Met vriendelijke groet,
 
Mitch

Gebruikersavatar
Berichten: 467

Re: Gebruiken van de juiste toets

Sensitiviteit en specificiteit zijn de prima maten, er is geen toets voor om te bepalen welke de beste is, want dat hangt af van je doel. Is het logisch om de ratten te selecteren met de hoogste score op zowel sens als spec? Of wil je misschien eerst een test doen met de rat die het hoogste scoorde op sens danwel spec?

Reageer