Springen naar inhoud

Magnesium en aardalkalimetalen


 • Log in om te kunnen reageren

#1


 • Gast

Geplaatst op 01 juni 2004 - 19:56

Hallo,
Kan iemand mij vertellen waarom je bij het uitvoeren van een grensreactie voor magnesium en aardalkalimetalen,eerst zinksulfaat moet toevoegen,en dan pas de onbekende oplossing (waarin het gehalte moet bepaald worden) moet toegevoegd worden ? waarom niet onmiddellijk werken met de onbekende ? Waarom zinksulfaat ?
Groeten

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Steabert

  Steabert


 • >250 berichten
 • 255 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 01 juni 2004 - 20:07

hoi,

kan je iets duidelijker zijn. wat is bijvoorbeeld een grensreactie?

#3


 • Gast

Geplaatst op 01 juni 2004 - 23:53

Hallo,
Een grensreactie voert men uit om te controleren of in een onbekend staal meer of minder van een bepaalde onzuiverheid in zit (door te vergelijken,een exacte bepaling is niet noodzakelijk hierbij).
Hier is de onzuiverheid dus Mg/aardalkalimetalen. Daarbij zou je eerst zinksulfaat moeten gebruiken en dan de indicator toevoegen.Dan titreer je met Na2EDTA.Pas wanneer indicator weer een blauwe kleur geeft (oorspronkelijk violet), mag je je staal erbij voegen : de indicator geeft dan weer een violette kleur... bedoeling is dan verder te titreren met Na2EDTA tot je weer die blauwe kleur verkrijgt.
Mijn vraag was dus : waarom voeg je zinksulfaat eerst toe,waarom niet onmiddellijk met de onbekende werken... is daar niet één of andere chemische verklaring voor ?
Groeten

#4

synthemesc

  synthemesc


 • >25 berichten
 • 89 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 02 juni 2004 - 08:58

is daar niet één of andere chemische verklaring voor ?
Groeten


Het kan zijn dat je eerst de andere aanwezige metaalionen maskeerd. Door EDTA toe te voegen complexeren ze de metaalionen. Dan blijft er nog EDTA over. Dat wil je niet dus dit edta moet je wegreageren met ZN++ zodat het niet meer los komt (verkeerd eindpunt, te vroeg)
pas dan (als alle metaalionenen verborgen zijn) kun je precies de aardalkalimetalen bepalen.

De chemische verklaring heet maskeren.
"Er zit strontium in mijn holmium" zei de chemicus in zijn element.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures