Twijfels over Gezondheidswetenschappen

Reageer
Berichten: 6

Twijfels over Gezondheidswetenschappen

Hallo allemaal,
 
Ik ben 18 jaar en studeer nu een vijftal maanden Gezondheidswetenschappen in Maastricht. Gezondheidswetenschappen is een mix van beleid, preventie, psychologie en biologie. Ik ben voornamelijk geïnteresseerd in biologie en hoe voeding de gezondheid bepaalt. Het eerste jaar Gezondheidswetenschappen is vrij algemeen en na het tweede jaar kies je een van de vier richtingen uit om daar verder in te specialiseren. Mijn plan was dan ook om een 3 jarige bachelor GW te volgen om me daarna te specialiseren in voeding d.m.v. een master Voedingswetenschappen in Wageningen.
 
Ik ben afkomstig van Gent (België) en de overstap naar een Nederlandse universiteit was betrekkelijk groot. Maastricht werkt met het 'probleem gestuurd onderwijs' en dat is toch niet helemaal mijn dat. Ik ben gewoon om alles heel diep en uitgebreid te leren terwijl we hier naar mijn gevoel vooral op de oppervlakte blijven. Ook kan ik niet om met de vele vrije tijd en de zelfstandigheid  die van mij verwacht wordt. Ik snak naar structuur en een volle lesdag, om dan in de avond nog enkele uren goed door te blokken.
 
Naar mijn gevoel is de studie eerder op de maatschappij gericht terwijl ik liever zie hoe alles biologisch te werk gaat in het lichaam en ik mijn algemene wetenschappen mis. Ik wou geen diëtiek studeren omdat ik in het middelbaar Latijn-wetenschappen heb gestudeerd en ik graag mijn wetenschappen wilde verder zetten. De bachelor voedingswetenschappen in Wageningen leek me meer iets voor mij, maar Wageningen is erg ver van Gent en dan zou ik maar 1 keer in de maand naar huis kunnen gaan. Door de vele rijzende twijfels ben ik ook enorm aan mezelf beginnen twijfelen en lijkt me de beste optie om mijn eerste jaar GW af te werken en volgend jaar terug te keren naar Gent.
 
Op dit moment denk ik aan de studies Biomedische wetenschappen en Biochemie-biotechnologie. 
Ik doe heel graag biologie, vooral celleer en genetica. Ik ben altijd heel leergierig geweest, maar ik ben mijn motivatie een beetje kwijt op dit moment. Op het eerste zicht lijkt biochemie me de interessantste richting, maar wel een heel erg zware richting... Ik probeer nu zoveel mogelijke openlessen en opendagen mee te volgen in Gent om een zicht te krijgen over wat ik nu precies wil.
 
Heeft iemand ervaring met biochemie of biomedische wetenschappen? 
Alvast bedankt om me te helpen!
 
Vriendelijke groetjes
J_ana
 
P.S. Excuses voor de hele boterham aan tekst ;)

Gebruikersavatar
Berichten: 967

Re: Twijfels over Gezondheidswetenschappen

Biomedische Wetenschappen (BMW) is een zeer interessante en brede studie, hoewel er echt heel weinig wat betreft voeding wordt behandeld. Als je dus echt wil leren hoe voeding werkt en hoe dat invloed heeft op de gezondheid, dan moet je denk ik niet voor BMW gaan (dan zou ik eerder aan een bachelor Voeding en Gezondheid o.i.d. denken). Echter, er zijn masterprogramma's die aansluiten op BMW, waarbij je ook onderzoek kunt doen bij bedrijven die in de voedingsindustrie werken (zoals Nutricia). Het is dus niet onmogelijk, maar tijdens de studie zal er weinig aandacht zijn voor specifieke kennis over voeding (wel leer je over metabolisme).
 
Als je geïnteresseerd bent in het menselijk lichaam en ziekten, de interactie tussen die twee en hoe men dat (eventueel) kan oplossen, dan is BMW echt een studie voor je. In het eerste jaar van je bachelor wordt veelal je kennis die je hebt opgedaan op de middelbare school sterk verbreed. Je zult leren over de opbouw van cellen (organellen, celskelet, allerlei functies en processen die zich afspelen), genetica (wat is een gen, hoe komt het tot expressie, wat gebeurt er in ziektes), proefdieren (anatomie), moleculen (waaruit bestaan moleculen, hoe worden interacties gemaakt, metabolisme van een cel), weefsels (welke weefsels bestaan er, waaruit zijn ze opgebouwd, functies).
In je tweede en derde bachelor jaar kun je zelf een vakkenpakket samenstellen, waarin je je voorbereid op een eventuele master. De masters die je kunt doen met een biomedische achtergrond zijn veelal op onderzoek gericht, hoewel dit niet per se je werkgerelateerde ambitie hoeft te zijn. Je kan met BMW echt alle kanten op. Denk daarbij aan consultancy, politiek, onderzoek (in de breedste zin van het woord), farmaceutische industrie, biomedisch gerelateerde ((non-)commerciële) bedrijven, voedingsmiddelenindustrie (L'oreal, Unilever) en zelfs ook financiële instituten zoals banken.
 
Bij elk vak wat je volgt komt de ziekte kanker aan bod, dus daar zal je zeer veel over te weten komen. Sowieso ligt de nadruk bij ongeveer alles op ziektes, wat de leerstof nog interessanter maakt en minder droog. Het heeft daarom ook veel draagvlakken met een studie als geneeskunde, alleen zul je hier (vrijwel) niks over patiëntencontact leren. 
 
Qua moeilijkheid valt de studie echt reuze mee. Je zal wel ontzettend veel nieuwe dingen leren, in een veel hoger tempo en niveau dan op de middelbare school. Ook zul je in het begin allerlei onbekende termen tegenkomen die je op moet zoeken (dit zal voornamelijk voorkomen als je wetenschappelijke artikelen gaat lezen), maar de ervaring leert dat het goed te doen is als je gewoon bij blijft met de stof. Elke dag heb je een ander rooster en je hebt relatief veel vrije tijd. Echter, veel van die vrije tijd is ook onzichtbaar ingeroosterde tijd om zelf in te vullen. In die tijd kun je bijvoorbeeld via zelfstudie de stof eigen maken of colleges nog eens terug te kijken. Er is wat dat betreft weinig vaste structuur.
 
Een lang verhaal kort: bij BMW staat de bouw en de werking van het menselijk lichaam voorop, in samenhang met alle ziektes die kunnen optreden. Je hebt draagvlakken met de faculteiten biologie, geneeskunde, farmacologie en biochemie. Zeer brede en interessante bachelor, die je grotendeels zelf samenstelt qua vakken en een eventuele master die aansluit op je (directe) interesses. Uiteindelijk kun je vrijwel overal terecht in de maatschappij.
"In biotech moet je soms dingen doen waarvan anderen zeggen dat het onmogelijk is."

Henri A. Termeer (1946-2017)

Gebruikersavatar
Berichten: 8.557

Re: Twijfels over Gezondheidswetenschappen

Zelf heb ik biochemie en BMW gestudeerd en afhankelijk van je specialisatie kan de overstap erg eenvoudig zijn (was voor mij het geval). De beste raad die ik je kan geven is om je eens af te vragen wat je later voor beroep wilt doen. Kies hier een passende studie richting bij. Het zelfstandig leren is iets wat je toch zal moeten doen. Dat zal je op elke universiteit en in elke richting tegenkomen.
 
De studie biochemie is natuurlijk gericht om op een moleculair niveau de processen die in een cel plaatsvinden te begrijpen. Dit kan om eitwit-eiwit interacties gaan, transcriptie, translatie, citroenzuur cyclus, noem het maar op. BMW heeft meer flexibiliteit en kan je in een andere richting sturen. Mogelijkerwijs meer gericht op weefsels, populaties, maar ook heel goed mogelijk op een moleculair niveau.
 
Om je een klein beetje achtergrond te geven. Ik heb m'n Bachelor in biochemie gedaan, master in de BMW (ontwikkelingsbiologie om exact te zijn), PhD in evolutie en ontwikkelingsbiologie, en nu werk ik in een onderzoeksgroep aan regeneratieve geneeskunde. Zoals je ziet, zelfs bij een enkel persoon is er veel variatie mogelijk. zoiets is zeker niet abnormaal en kan bijna als de norm worden beschouwd. Vraag je af wat je later wilt doen, wil je academisch onderzoek doen? wil je in de biotech aan de slag, beleidsvoering. Zorg dat je hier een idee over hebt en pas je studierichting hier zo goed mogelijk op aan zonder jezelf onnodig in een enkele richting te duwen.
"Meep meep meep." Beaker

Berichten: 6

Re: Twijfels over Gezondheidswetenschappen

Superhard bedankt Wouter en Jeronimo voor jullie antwoorden! :)
Het zal nog een zoektocht worden maar met jullie antwoorden ben ik al een stap verder!
 
Groetjes
Jana

Reageer