Springen naar inhoud

Economische groei als iedereen op zondag zou werken.


 • Log in om te kunnen reageren

#16

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11213 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 november 2018 - 02:44

Bijzonder in de zin dat het niet ongeveer kantooruren volgt, iets dat voor veel werknemers tamelijk vanzelfsprekend is, ook al is er geen echt goede reden voor, behalve dat bedrijven graag tegelijk open willen zijn ivm communicatie en dergelijke. 

 

Veel sectoren, vooral zakelijke dienstverlening, werken goeddeels maandag tot vrijdag van ergens 7 tot 7, een beetje afhankelijk van de sector. Of dat nou een bank, garagebedrijf, bouwbedrijf, school of software firma betreft doet er niet zoveel toe, het zijn min of meer de standaard werktijden. 

 

Uiteraard zijn er tal van sectoren waarbij het afwijkend is - dat geldt voor transport, energie,  medisch, retail, horeca, industrie, en wellicht nog voor veel meer sectoren. 

 

Maar de vraag is een beetje hoeveel mensen er in die sectoren werken, en hoe de daadwerkelijke tijd is verdeeld over een de gemiddelde werkdag. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuis waar 24/7 gewerkt wordt, maar de meeste niet-spoedeisende zaken (geplande consulten, operaties etc) alsnog min of meer binnen kantooruren worden uitgevoerd. 

 

Voor iets dat vooral kosten maakt aan kapitaal en niet zozeer aan personeel zul je het ook sneller zien: fabrieken die 24/7 blijven draaien vanwege continuprocessen of beperkte capaciteit, maar ook vliegmaatschappijen die hun toestellen liever niet werkeloos aan de grond laten staan. 

 

Uiteraard zegt het aantal dagen waarop je werkt, of het feit dat dat wel of niet in weekenden en avonden is, niet zoveel over hoeveel uren je per week werkt. Het is prima mogelijk een arbeidsovereenkomst te hebben met een relatief laag aantal uren, die vrijwel allemaal buiten kantooruren vallen: Als je pakweg parttime in de horeca werkt zit je al aan die situatie. 

Victory through technology

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#17

shimmy

  shimmy


 • >1k berichten
 • 1239 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 12 november 2018 - 14:29

Uiteraard zijn er tal van sectoren waarbij het afwijkend is - dat geldt voor transport, energie,  medisch, retail, horeca, industrie, en wellicht nog voor veel meer sectoren. 


Ik denk zelf wel eens dat mensen die nooit op zaterdag of zondag werken wel eens missen hoe veel mensen dat wel doen. 30% van de broepsbevolking werkt op zondagen en 40% op zaterdagen. Voor 1/3 van ons klinkt prettig weekeind op vrijdag dan ook helemaal niet zo vanzelfsprekend.

#18

Benm

  Benm


 • >5k berichten
 • 11213 berichten
 • VIP

Geplaatst op 12 november 2018 - 16:31

Ik weet de exacte getallen niet en ook niet waar die van jou vandaan komen, maar het klinkt best plausibel. 

 

Wel vermoed ik dat veel mensen die in weekenden werken gemiddeld op een weekend-dag minder uren maken vergeleken met een weekdag. Even met heel simpele voorbeelden: Bussen rijden op zondagen, maar met pakweg de  halve frequentie van die op weekdagen, dus zitten er ook pakweg de helft minder uren chauffeurs in de stoel (en ze beginnen nog wat later ook, dus wellicht is het nog minder dan de helft). Veel winkels zijn op zondagen ook open, maar bijvoorbeeld van 12 tot 5 waar dat op weekdagen 9 tot 6 is etc. 

 

Als zelfstandige werk ik ook regelmatig in weekenden, maar voor mij is dat een keuze, afgezien van een incidenteel spoedgeval. 

 

Wat dat betreft denk ik dat het economisch effect van werken op zondagen ook tamelijk beperkt is: je spreidt ongeveer dezelfde hoeveelheid werk uit over meerdere dagen, maar de totale productie neemt er niet direct door toe gezien er vaak andere beperkende factoren zijn dan beschikbare medewerkers. 

Victory through technology

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures