Springen naar inhoud

- - - - -

Kakelen als kippen zonder kop, meer of minder bij licht bebroeden


 • Log in om te kunnen reageren

#1

ArcherBarry

  ArcherBarry


 • >1k berichten
 • 4140 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 14 februari 2017 - 21:58

Kippen (Gallus gallus domesticus) worden veelvuldig gehouden voor de productie van eieren en vlees. Belangrijke eigenschappen die de kippen moeten hebben zijn: Hoge productiviteit van eieren, snel groeiend, stress- en angstbestendigheid en niet agressief gedrag (pikken van andere vogels en mensen). Hoewel een aantal van deze eigenschappen genetisch zijn bepaald, is de parameter “angstbeleving” blijkbaar ook (deels) omgevingsgerelateerd.
 
Wanneer kippen minder angstig zijn geven zij doorgaans regelmatiger eieren en is de kans op kwaliteitsdefecten van het vlees als bleekheid, zachtheid en vochtuittreding kleiner (PSE: Pale, Soft, Exudative).
 
nutrients-04-00001-g002-1024.png
Bron: mdpi
 
Onderzoekers aan de Universiteit van California hebben onderzocht of het blootstellen van bevruchte eieren aan licht tijdens hun incubatieperiode invloed heeft op het gedrag, en vooral op angstig gedrag van de uiteindelijke kippen. De eieren (n=720) werden verdeeld in 4 groepen en elk voor de volledige incubatieperiode blootgesteld aan een ander licht versus donker schema, namelijk: 0L:24D, 1L:23D, 6L:18D, en 12L:12D.
 
Bij een leeftijd van 3 tot 6 weken werden de kuikens blootgesteld aan de aanwezigheid van de onderzoekers in de ren en werden ze ook opgepakt. Gekeken werd er naar het gedrag van de kuikens (wegrennen of juist dichterbij komen, reactie wanneer ze vastgepakt worden, etc). De kuikens welke bebroed werden in het schema van 12 uur licht en 12 uur donker bleken het minst angstig (minste stressgerelateerde vleugelflapper bewegingen, en dichter bij de onderzoekers durven te zijn/komen) dan de kuikens die tijdens het bebroeden aan andere licht-donker schema’s werden blootgesteld.
 
Daarom lijkt het raadzaam om de incubatieruimtes voor kippeneieren een 12 aansluitende uren per dag te verlichten om zo stress bestendigere kippen te verkrijgen.
 
Meer informatie kan gevonden worden op:
sciencenews en appliedanimalbehaviour

Niet geschoten is altijd mis, en te snel schieten vaak ook.
 
Pas op! Chocolade kan je kleding laten krimpen!

Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

Wouter_Masselink

  Wouter_Masselink


 • >5k berichten
 • 8411 berichten
 • VIP

Geplaatst op 15 februari 2017 - 12:31

Niet echt overtuigend onderzoek. Het effect is klein, de statistische methoden twijfelachtig (niet duidelijk of het hier om een normale distributie gaat), en het is ook niet duidelijk of er blind is gewerkt (waarschijnlijk niet dus). Los van de methodiek, er wordt slechts een suggestie gedaan wat het onderliggende mechanisme kan zijn, dat zou juist het echt interessante werk zijn.

"Meep meep meep." Beaker

#3

Wdeb

  Wdeb


 • >1k berichten
 • 1212 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 22 februari 2017 - 11:28

Veelbelovend door de koppeling naar PSE, maar niet juist daarop gecontroleerd..... Terwijl juist voor vleeskiekens juist dat mij van belang lijkt.

Heb je ook nog kans dat het door onze gewenning aan spierwitte plofkip juist geen behoefte is aan dat (mogelijk lekkerdere???) kippenvlees.

 

Wat mij verder onbekend is, is wat de "normale" gang van zaken is. Misschien is dat wel 12-12? Laatste keer dat ik bij een kippenboer was is zeker tien jaar geleden. En ook daar deden ze al behoorlijk aan regulering met licht.

 

Denk trouwens dat dergelijk onderzoek, als het ook vragen beantwoord, goed is.

Is liefde Chemie? ...In elk geval is Chemie wel bijna liefde.

#4

Ragbips

  Ragbips


 • >100 berichten
 • 238 berichten
 • Ervaren gebruiker

Geplaatst op 03 april 2017 - 22:32

Het reguleren van licht gebeurt bij kippenboeren niet om stress te verminderen maar om kippen het hele jaar te laten leggen.

In mijn kippenhok ging het licht standaard om 5.30 of 6.00u aan omdat een kip minimaal 10u licht per dag nodig heeft om te leggen.


#5

jelle24nl

  jelle24nl


 • 0 - 25 berichten
 • 23 berichten
 • Gebruiker

Geplaatst op 04 april 2017 - 16:17

Wat is die opmerking door Wouter_Masselink over de verdeling van de data vreemd, omdat de "Wilk test for normality" is gedaan. Jammer dat je dit gelijk al zo afkraakt zonder te lezen.

 

Ik heb nog een tip voor je over de foto uit de review. De witbalans is niet bewezen, geen neutrale achtergrond en de metalen clipjes in de twee foto's verschillen.

Veranderd door jelle24nl, 04 april 2017 - 16:19


#6

Michel Uphoff

  Michel Uphoff


 • >5k berichten
 • 6368 berichten
 • Moderator

Geplaatst op 04 april 2017 - 18:02

en de metalen clipjes in de twee foto's verschillen.

 
Nogal, ja.
 
Heb even geprobeerd de klipjes in de rechter afbeelding te laten matchen met die links, maar dat lukte niet echt met alleen brightness en contrast aanpassingen.
 
Wel werd de rechterfoto een heel stuk minder bleek naarmate de kleur van de clipjes meer op elkaar begonnen te lijken en zag die kip er juist gezonder uit.
Motus inter corpora relativus tantum est.

0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures