Springen naar inhoud

fase 1,2,3 N


  • Log in om te kunnen reageren

#1

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2017 - 22:05

Beste forumlezers,

 

 

in het jaar 2016 heb ik een boerderij gekocht met een verouderde meterkast en bedrading. Alles is gestript incl. de 3 fase meterkast.

uit de jaren nul, hahaha

 

 

Bij de kwh meter komt 3 fase en de Nul binnen. De volgende materialen heb ik nu:

 

- 8 automaten 16 A

- 2 aardlekschakelaars

- 1 hoofdschakelaar

- 1 krachtgroep 380 volts

 

 

Mijn vraag is:

 

Kan ik fase 1 op aardlekschakelaar 1 plaatsen (L1 en Nul) 1/4 groepen

..    ..   fase 2 op aardlekschakelaar 2 plaatsen (L2 en Nul) 5/8 groepen

 

De N zit met een blok op elkaar

 

 

optie2: gebruik fase1- naar de aardlekschakelaar met een brug naar aardlekschakelaar 2 en deze verdelen over de 8 groepen..

 

 

 

En vraag 2 is:

 

De krachtgroep 3 fases L1-L2-L3-N komt deze voor/na hoofdschakelaar ?

 

 

alvast bedankt,


Dit forum kan gratis blijven vanwege banners als deze. Door te registeren zal de onderstaande banner overigens verdwijnen.

#2

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6891 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 16 februari 2017 - 22:42

Wat je op welke fase zet kan je zelf kiezen. De 3 fasen zijn gelijkwaardig. Wel proberen om de groepen zo over de fasen te verdelen dat de fasen gelijkmatig belast worden. Nu gebruik je fase 3 alleen maar voor de krachtgroep. Hoeft geen probleem te zijn als de belasting per fase niet over de waarde van de hoofdzekering heen gaat.

 

De hoofdschakelaar komt altijd direct na de meter. Dus alle belasting komt na de hoofdschakelaar.


#3

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2017 - 23:04

eb3fcbe3173632f5425560513a561bb4.jpg


Kan dit?


#4

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6891 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 16 februari 2017 - 23:22

Dit is wat ik uit je eerste bericht begreep. Kan zo, maar zoals ik zei, let op de belasting van de fasen. Wat komt er aan de diverse groepen, en wat kan er tegelijk aan staan?


#5

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2017 - 23:24

Aardlek knalt me eruit... dit werkt niet


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
Beide aardlekschakelaars op fase 1 zetten?


#6

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6891 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 16 februari 2017 - 23:36

Hoe bedoel je, de aardlek knalt eruit? Heb je in de tussentijd het spul al geïnstalleerd?

Als hij eruit gaat moet je eerst uitzoeken waarom dat gebeurt. Je kan ze eens van plaats verwisselen, kijken wat er dan gebeurt.


#7

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 16 februari 2017 - 23:54

Alles is geïnstalleerd... ik denk toch dat de stroomkring schema niet correct is


#8

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6891 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 februari 2017 - 08:02

Schema is goed. Nergens een aansluitfout gemaakt? En anders zit er ergens een echte aardfout.

Zet eens alle afgaande groepen uit, en schakel ze dan stuk voor stuk in. Dan weet je in welke groep de fout zit, en dan maar zoeken.


#9

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 10:27

Ik ga de aardlekschakelaar vervangen


#10

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 11:16

c22bf5f7df0d123bf307cb9ce9b12c19.jpg

 


#11

jwilbers

    jwilbers


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 12:13

Je hebt niet hetzelfde gebouwd als op je schema

Maar misschien had je dit over moeten laten aan iemand die er verstand van heeft. Je gebruikt oude en nieuwe kleuren willekeurig door elkaar.

Maar zonder te verraden wat je verkeerd hebt gedaan, probeer eens na te gaan hoe een aardlekschakelaar echt werkt!
Dan zie je zelf als het goed is meteen waarom wat je nu gebouwd hebt nooit gaat werken

 

Succes


#12

jwilbers

    jwilbers


  • >25 berichten
  • 27 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 13:29

het is wel je huisinstallatie, en sowieso vind ik het bijzonder dat je hier aan gaat sleutelen en meteen moet vragen hoe het zit.
Bijvoorbeeld ook:
Je hoofdautomaat is 100A, dat betekend dat alle bekabeling secundair (in dit geval boven je automaat) deze stroom aan moet kunnen tot aan de volgende automaat. Voor 100A heb je een draad van 16mm2 nodig (NEN1010), afgaande op de foto heb jij er 6mm2 in zitten, daar mag max 50A doorheen.
Dus beter pas op de plaats maken en je verdiepen in waar je mee bezig bent.

Veranderd door Jan van de Velde, 17 februari 2017 - 17:21


#13

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 14:05

De hoofdschakelaar gebruik ik nu als 1 fase en daarmee naar de aardlek en groepen.

De krachtgroep bovenin is eruit

Veranderd door Michel Uphoff, 17 februari 2017 - 16:36


#14

klazon

    klazon


  • >5k berichten
  • 6891 berichten
  • Pluimdrager

Geplaatst op 17 februari 2017 - 21:10

Dat de hoofdschakelaar 100A is is geen probleem. De hoofdschakelaar moet minstens de waarde hebben van de hoofdzekeringen, en dat zal bij een huisaansluiting minder zijn dan 100A.

 

Het probleem zit in de koppeling van de nullen aan de bovenkant van de aardlekschakelaars. Waarom heb je dat gedaan? Staat toch niet op je tekening?


#15

arjen555

    arjen555


  • 0 - 25 berichten
  • 15 berichten
  • Gebruiker

Geplaatst op 17 februari 2017 - 21:15

Dat was een foutje... boven op de aardlek doorlussen mag niet, werkte wel trouwens :-)


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk
9b7122741127155a2e607fd9228dc501.jpg


Hoe kan ik deze het beste aansluiten op de installatie ?

380 automaat 32A en waar komt fase 1 2 3 N op de automaat?


Bedankt alvast


Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk





0 gebruiker(s) lezen dit onderwerp

0 leden, 0 bezoekers, 0 anonieme gebruikers

Ook adverteren op onze website? Lees hier meer!

Gesponsorde vacatures

Vacatures