Koper hydroxide door elektrolyse

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 1

Koper hydroxide door elektrolyse

Hallo allemaal,

Sinds een tijdje probeer ik koperacetaat kristallen te groeien, maar ik ben eerst de mogelijkheden om koperacetaat te maken aan het afgaan, om te kijken wat het makkelijkst is/beste resultaat geeft.

Ik heb onder andere elektrolyse met een koperen anode en kathode in azijn geprobeerd. Daarnaast heb ik koper laten reageren met een oplossing van waterstofperoxide en azijn.

Nu probeer ik elektrolyse dmv een koperen anode en een kathode van grafiet. Als elektrolyt heb ik water met een beetje soda. De neerslag die ontstaat zou koperhydroxide moeten zijn, en vermenging met azijn moet koperacetaat opleveren.

Ik heb deze manier gevonden in dit artikel:
http://natuurtijdschriften.nl/search?identifier=414823;keyword=Gea%20het%20kweken%20van%20kristallen

Zoals hier omschreven:
Afbeelding
Afbeelding

Nu heb ik dit gisteren in het kort getest, en inderdaad, de lichtblauwe neerslag begint rond het koper te vormen, en bij het oplossen in azijn, en het uitdampen van het geheel ontstaan de karakteristiek donkerblauwe kristallen van koperacetaat.

Vandaag probeerde ik het proces opnieuw, maar dan langer, om meer te kunnen produceren. Eerst ging dit goed, maar op een gegeven moment lijkt de hydroxide om te vormen naar een donkerbruin/grijze neerslag, zoals op de foto..
Afbeelding

Op het moment heb ik 5 volt erover aangesloten, en meet ik ongeveer 15 tot 20 mili-ampere. Omdat de hydroxide de neiging heeft om aan het koper te blijven hangen probeer ik het soms eraf te tikken, waardoor het hydroxide door de oplossing dwarrelt. Verder raakt de kathode de hydroxide op de grond niet aan.

Weet iemand misschien wat de donkerbruin/grijze neerslag is, en hoe ik de vorming hiervan kan vermijden? Is het omdat ik teveel spanning en te weinig stroom heb lopen, of is dit gewoon niet de juiste manier?

Hartelijk bedankt alvast!

Tom

Berichten: 1

Re: Koper hydroxide door elektrolyse

dit komt omdat er koperoxide gevormd wordt. zelf heb ik dit experiment ook gedaan en ik had hetzelfde probleem zet je potje in een ijsbadje als hij te warm wordt of zet de stroom even af zodat het potje kan afkoelen

Reageer