Wat voor component is dit?

Moderators: jkien, Xilvo

Reageer
Berichten: 398

Wat voor component is dit?

Hallo,
 
Ik probeer het printplaatje van een camperboiler uit 1988 te begrijpen en stuit nu op een component die ik niet ken.
Het gaat om de zwarte balkvormige component in de bijgevoegde foto. Het heeft geen label, en 3 pinnen aan de onderkant. Tussen twee van de pinnen meet ik geen weerstand (in beide richtingen, dus geen diode) en tussen deze en de derde pin meet ik beide kanten op ongeveer 140 Ohm...
 
Rara wat is het?
 
component.jpg
component.jpg (109.66 KiB) 595 keer bekeken
 
Alvast bedankt!
Erik

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 816

Re: Wat voor component is dit?

Waar zitten deze drie pennen aan vast?
dat wel natuurlijk

Berichten: 398

Re: Wat voor component is dit?

Ik heb pas een deel van het circuit getekend, maar misschien voldoende hiervoor. De cirkels met nummers erin zijn pnp / npn transistors waarvan ik het type en de pinvolgorde nog niet heb uitgezocht. Uit de context is meestal wel af te leiden wat wat is.
 
[edit] nog wat uitleg
'laagsp' verwijst naar de laagspanningskant van de ontsteekspoel.
V+ is de + ingang van een opamp
Vout is de uitgang van diezelfde opamp
 
schema.jpg
schema.jpg (42.25 KiB) 601 keer bekeken

Berichten: 12.262

Re: Wat voor component is dit?

Ik zou denken aan een spoel, waarbij die 2 pinnen gewoon aan elkaar zitten maar gebruikt worden om het mechanisch steviger op de printplaat te houden. Anderzijds zou het dan logisch zijn dat ze op de printplaat ook gewoon met een spoor aan elkaar zitten, tenzij men die ruimte heeft gebruikt om er een ander spoor tussendoor te kunnen krijgen (is dat het geval?). 
Victory through technology

Berichten: 398

Re: Wat voor component is dit?

Dat laatste is niet het geval; de pinnen met 0 Ohm ertussen hadden met een spoortje aan elkaar gekund. Misschien klopt je suggestie toch wel, om daar achter te komen moet ik eerst uitvogelen hoe ik inductie zou kunnen meten.

Berichten: 12.262

Re: Wat voor component is dit?

Het zou kunnen, maar is wel vreemd qua printontwerp. Het zou wellicht een autotransformator kunnen zijn met 1 zeer laagomige wikkeling en 1 wikkeling van pakweg 140 ohm. 
 
Ik weet niet wat je aan apparatuur beschikbaar hebt. Is de verbinding echt 0 ohm, of wellicht toch ietsje meer (0.1 -  1 ohm oid)? Met een multimeter is dat lastig te bepalen door contactweerstanden etc. Als je een labvoeding oid hebt kun je bijv constant 100 mA tussen die twee pinnen laten lopen en dan eens kijken of er spanning valt of niet. 
Victory through technology

Berichten: 398

Re: Wat voor component is dit?

Op de multimeter geven de pinnen 0.0-0.2 Ohm meer dan wanneer ik de meetpennen tegen elkaar houdt.
Het meten op de print gaat sowieso niet heel prettig.. als ik 2 solderingen binnen 1 potentiaalvlak pak meet ik O.L. tenzij ik met de meetpennen echt de pootjes van de component raak. Is dit oxidatie van het soldeer ofzo en is dat eigenlijk wel normaal? de solderingen zien er wel glimmend uit...
 
Ik heb geen labvoeding, wel een scoop maar daar ben ik nog niet zo heel handig mee.

Berichten: 398

Re: Wat voor component is dit?

Yes! ik heb het printplaatje werkend. Er was een transistor niet meer goed (niks aan te zien van buiten maar lage weerstand tussen base en collector) en de 0 V van de voeding had via de connector een wiebelig contact. Transistor vervangen en de voedingsnul op een ander nulpunt vastgezet en nou ontsteekt hij weer als een malle :)
 
Wat het zwarte ding is is daarmee niet meer zo belangrijk. Ik ga wel nog even kijken of er betaalbare LCR-meters zijn voor dit soort dingetjes in de toekomst.
 
Bedankt voor de reacties Benm en Olof!

Berichten: 12.262

Re: Wat voor component is dit?

Je hebt vrij simpele component testers op ebay, die werken op een 9v  batterij en van alles kunnen meten... ik geloof dat ze in de orde van $10 a $15 kosten. Eigenlijk moet ik er eens eentje bestellen, best handig voor dingen die anders niet zo gemakkelijk te meten zijn. 
Victory through technology

Reageer