Glas, methanol en tranen

Moderator: ArcherBarry

Forumregels
(Middelbare) school-achtige vragen naar het forum "Huiswerk en Practica" a.u.b.
Zie eerst de Huiswerkbijsluiter
Reageer
Berichten: 5

Glas, methanol en tranen

Het wil maar niet lukken om de methanol van het glas te krijgen en ik kan er niet bij om te poetsen. Dit is ontstaan door het wassen met schoonmaakalcohol en heet water. Dit heb ik vaker gedaan maar enkele keren had ik moeite met de methanol eruit krijgen. Aangezien het om een waterpijp gaat, is het zeer belangrijk dat er weinig tot niks achterblijft. Ik heb het glas in de oven laten opdrogen op 50 graden als dat uitmaakt.
 
Het helpt wel om flink te spoelen met heet water, consumptiealcohol en keukenzout. Maar niet genoeg om de kosten van de consumptiealchol te verantwoorden. Zal daar voortaan ook wel mee schoonmaken..
 
Ik ben geen scheikundige of iets in die trant maar dingen als citroensap ga ik nog proberen.

Mocht iemand kunnen helpen dan graag, methanol is vies :( 

Gebruikersavatar
Moderator
Berichten: 51.244

Re: Glas, methanol en tranen

Opmerking moderator

Dit onderwerp past beter in het vakforum en is darheen verplaatst
ALS WIJ JE GEHOLPEN HEBBEN...
help ons dan eiwitten vouwen, en help mee ziekten als kanker en zo te bestrijden in de vrije tijd van je chip...
http://www.wetenscha...showtopic=59270

Berichten: 460

Re: Glas, methanol en tranen

Je verhaal is erg onduidelijk.. Ik begrijp dat je je waterpijp schoonmaakt met methanol.. Maar wat is je probleem? Methanol is wateroplosbaar, dus flink wat spoelen met water en er kan geen methanol achterblijven. Uitdampen/verwarmen moet ook alle methanol wel weg zijn. en methanol plakt zelf niet aan glas.. het lijken me meer verontreinigingen in je methanol (?) die een aanslag vormen?

Berichten: 5

Re: Glas, methanol en tranen

Excuses, mocht je na mijn bericht nog verduidelijkingen willen, vraag het gerust.

Het probleem is dat er methanol achterblijft. Hijgen/kwijlen/etc wanneer ik er een paar keer aan ruik. 

Ik dacht dat methanol vetoplosbaar was. Inmiddels heb ik de waterpijp ook meerdere keren met ''dreft'' gespoeld.

Er is geen zichtbare hars achtergebleven. Nada.
Kwa waar de methanol in achterblijft, kan ik alleen maar aan de dreft denken. Gezien het ook niet aan glas blijft zitten. |

Maar ik heb dit probleem ook zonder dreft gehad. Zichtbaar brandschoon glas. Mysterie X noem ik dit geval maar even.

Voor nu ga ik de dreft er uit proberen te wassen met zout en mogelijke aanraders

Ps, Ik kan mij geen andere verontreinigen bedenken dan bovengenoemde 

Berichten: 12.262

Re: Glas, methanol en tranen

Ik denk dat je eerder een probleem hebt met zeep (die dreft) die aan het glas plakt dan met methanol. 
 
Als er iets gemakkelijk van glas te krijgen is is het wel methanol: in een lauwe oven werkt, spoelen met water werkt, bij kamertemperatuur wachten werkt. 
 
Bovendien passen symptomen als hijgen of kwijlen niet bij een blootstelling aan en beetje methanol, in de praktijk merk je daar heel weinig van. Hoewel het best giftig is in redelijk grote doses is het niet bijzonder onwelriekend of irriterend, eigenlijk heel vergelijkbaar met methanol... tot op het punt dat mensen drank vergiftigd met methanol niet eens herkennen aan smaak of geur. 
 
Zou het kunnen dat je een schoonmaakmiddel op basis van methanol hebt gebruikt waar ook nog iets anders in zat, bijvoorbeeld een apolair oplosmiddel? Ik zou dan denken als iets bedoeld om lijmresten oid mee op te ruimen, of gewoon heel vieze methanol. 
Victory through technology

Berichten: 5

Re: Glas, methanol en tranen

Naja het probleem met de dreft is dat ik dit probleem ook al had voordat er ooit dreft gebruikt was. Dat het niet helpt blijkt denk ik. Het is nog moeilijker geworden om ''het'' er uit te wassen.

Nu ben ik wel flink aan het wassen geweest. Eerst een keer met grof zeezout. Dat hielp aanzienlijk de eerste keer. Daarna 5x kort en 5x lang gespoeld met zeezout waarna ook een keer gespoeld met citroensap en zout. Vervolgens weer met zout 5x kort 5x lang gespoeld en het effect is aanzienlijk verminderd. Echter het is nog niet weg. Ik verwacht dit regiment nog 1 a 2 keer te moeten doen en dan valt er hopelijk weer van te roken. Het laatste beetje word wel steeds lastiger om eruit te krijgen heb ik het idee. Mochten mensen nog tips hebben :)

Denk dat je iets anders bedoelde dan dat methanol vergelijkbaar is aan methanol? Wat er vooral gebeurd is het krijgen van een droge mond/gehemelte gevolgd door heel dik slijm. Dit slaat heel heftig op mijn lichaam wanneer de waterpijp nog heet is van het wassen. Afgekoeld moet ik een paar happen lucht nemen voordat ik de effecten ervan merk. Dat ik soms moet kotsen/kokhalzen ervan komt denk ik ook doordat het dieper ingeademd word? Kwa geur is het idd niet goed te onderscheiden. Ruik ik aan een andere waterpijp dan ruik ik het verschil wel direct.

De schoonmaakalcohol die ik heb gebruikt is 96% alc/ 5% isopropyl. Specifieker staat het er niet op/word het niet? Was een 5l fles van de degros of drogisterij.net. 

Berichten: 5

Re: Glas, methanol en tranen

Mochten er nog mensen meelezen.

Ik kan niks anders bedenken dan dat er methanol is achtergebleven en de effecten lijken er imo op.

Wassen met Kristal-/zeezout hielp wel redelijk. Gevoelsmatig had ik mij 10 keer een half uur moeten bezighouden met het spoelen incl zeezout om de licht verstikkende effecten weg te krijgen.
 
Na 5 spoelingen kan ik met redelijke zekerheid zeggen dat citroensap de oplossing was. Na 2 spoelingen met citroensap (en zout) valt er weer bijna te roken.
 
tl'dr: Citroensap 

Gebruikersavatar
Berichten: 11.177

Re: Glas, methanol en tranen

Pure methanol doet dit niet, dat is je al meerdere malen verteld. Dat verdampt al als je er boos naar kijkt. Misschien is het niet alleen de combinatie die je aangeeft maar zullen er ook wat stoffen in zitten voor denaturatie. Dan kun je zulke effecten verwachten.

Berichten: 5

Re: Glas, methanol en tranen

Ah vandaar.

Mijn fout, met methanol bedoel ik genatureerde alcohol. Isopropyl en schoonmaakalcohol dus. 

Reageer